Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 24/01/2018

Epämuodollinen kuluttajariitojen ratkaisu

Ota yhteyttä myyjään

Ota ensin yhteyttä myyjän asiakaspalveluun – yhteystiedot löytyvät yleensä myyjän verkkosivustolta. Ilmoita myyjälle, että sen toiminta on EU-lainsäädännön tai kansallisten säännösten vastaista, ja pyydä sitä selvittämään asia. Muistuta myyjää sen velvollisuuksista, jotka esitetään jäljempänä. Esitä vaatimuksesi tueksi todisteita (lasku, sopimus tms.). Jos nämä toimet eivät tuota tuloksia, voit harkita asian viemistä eteenpäin.

Esimerkkitapaus

Saksalainen Jutta oli tyytymätön internetyhteytensä nopeuteen, joka oli pienempi kuin mitä sopimuksessa luvattiin.

Hän valitti asiasta palveluntarjoajalle, joka lisäsi liittymän nopeutta. Jutan ei tarvinnut ryhtyä muihin toimiin.

Jos kuluttaja ja myyjä eivät pääse keskinäiseen ratkaisuun sopimusriidassaan, myyjän on ilmoitettava kuluttajalle muista mahdollisuuksista, joiden avulla riita voidaan selvittää:

Ota yhteyttä kuluttajajärjestöön tai sääntelyviranomaisiin

Oman maasi kuluttajajärjestötEnglish voivat yleensä

 • antaa lisätietoa oikeuksistasi
 • auttaa sinua käyttämään oikeuksiasi.

Jos sinulla on ongelmia palveluntarjoajan suhteen, voit myös ottaa yhteyttä kansallisiin sääntelyviranomaisiin. Kullakin alalla on omat kansalliset sääntelyviranomaisensa, joiden tehtävä voi vaihdella maittain. Monilla sääntelyviranomaisilla on erityiset menettelyt oman alansa palveluntarjoajille, ja ne voivat auttaa ratkaisemaan riidat oikeudenmukaisesti ja nopeasti.

Lisätietoa:

 • sähköisen viestinnän alanEnglish kansalliset sääntelyviranomaiset
 • energia-alanEnglish kansalliset sääntelyviranomaiset / oikeusasiamiehet
 • rahoitusalanEnglish kansalliset sääntelyviranomaiset

Euroopan kuluttajakeskukset

Jos sinulla on ongelmia ulkomailta (toisesta EU-maasta, Norjasta tai Islannista) ostettujen tavaroiden tai palvelujen suhteen, ota yhteyttä Euroopan kuluttajakeskuksen toimipisteeseen . Se voi

 • kertoa EU-lainsäädännön ja kansallisen kuluttajalainsäädännön mukaisista oikeuksistasi
 • neuvoa, miten valituksen suhteen kannattaa edetä
 • auttaa löytämään sovintoratkaisun ulkomaisen myyjän kanssa, olipa tavarat sitten ostettu verkossa tai paikan päältä myymälästä
 • ohjata sinut oikean elimen puoleen, jos kuluttajakeskus ei voi auttaa.

Euroopan kuluttajakeskusten verkosto (ECC-verkosto) voi auttaa veloituksetta, jos:

 • sinulla on riita jossakin toisessa EU-maassa toimivan myyjän kanssa
 • olet jo valittanut myyjälle kirjallisesti
 • teet valituksen yksityishenkilönä, et yrityksen puolesta.

Esimerkkitapaus

Irlannin Donegalista kotoisin oleva Triona osti kannettavan tietokoneen brittiläisestä verkkokaupasta. Kun laite saapui perille, se ei toiminutkaan kunnolla. Myyjä neuvoi Trionaa lähettämään tuotteen valmistajalle korjattavaksi. Hän teki näin, mutta vika uusiutui.

Triona otti myyjään uudelleen yhteyttä ja halusi palauttaa tuotteen, mutta hänelle sanottiin, ettei tämä olisi mahdollista ennen kuin tietokonetta olisi yritetty korjata vähintään kolme kertaa. Tässä vaiheessa hän pyysi apua Irlannin ECC-kuluttajakeskukselta. Sen virkailija otti yhteyttä brittiläisiin kollegoihinsa, jotka puolestaan ottivat yhteyttä kyseiseen myyjään. Britannian kuluttajakeskus sai aikaan ratkaisun, jonka ansiosta myyjä suostui tuotteen palautukseen ja Triona sai takaisin koko maksamansa hinnan, 445,92 euroa.

Jos otat Trionan tapaan yhteyttä myyjään tai Euroopan kuluttajakeskukseen, sinulla on edelleen oikeus saattaa asia tuomioistuimen käsiteltäväksi myöhemmin.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa