Tarkistettu viimeksi : 03/09/2018

Epämuodollinen kuluttajariitojen ratkaisu

Ota yhteyttä myyjään

Ota ensin yhteyttä myyjän asiakaspalveluun – yhteystiedot löytyvät yleensä myyjän verkkosivustolta. Ilmoita myyjälle, että sen toiminta on EU-lainsäädännön tai kansallisten säännösten vastaista, ja pyydä sitä selvittämään asia. Muistuta myyjää sen velvollisuuksista, jotka esitetään jäljempänä. Esitä vaatimuksesi tueksi todisteita (lasku, sopimus tms.). Jos nämä toimet eivät tuota tuloksia, voit harkita asian viemistä eteenpäin.

Esimerkkitapaus

Saksalainen Jutta oli tyytymätön internetyhteytensä nopeuteen, joka oli pienempi kuin mitä sopimuksessa luvattiin.

Hän valitti asiasta palveluntarjoajalle, joka lisäsi liittymän nopeutta. Jutan ei tarvinnut ryhtyä muihin toimiin.

Jos kuluttaja ja myyjä eivät pääse keskinäiseen ratkaisuun sopimusriidassaan, myyjän on ilmoitettava kuluttajalle muista mahdollisuuksista, joiden avulla riita voidaan selvittää:

Ota yhteyttä kuluttajajärjestöön tai sääntelyviranomaisiin

Oman maasi kuluttajajärjestöten voivat yleensä

Jos sinulla on ongelmia palveluntarjoajan suhteen, voit myös ottaa yhteyttä kansallisiin sääntelyviranomaisiin. Kullakin alalla on omat kansalliset sääntelyviranomaisensa, joiden tehtävä voi vaihdella maittain. Monilla sääntelyviranomaisilla on erityiset menettelyt oman alansa palveluntarjoajille, ja ne voivat auttaa ratkaisemaan riidat oikeudenmukaisesti ja nopeasti.

Lisätietoa:

Euroopan kuluttajakeskukset

Jos sinulla on ongelmia ulkomailta (toisesta EU-maasta, Norjasta tai Islannista) ostettujen tavaroiden tai palvelujen suhteen, ota yhteyttä Euroopan kuluttajakeskuksen toimipisteeseen . Se voi

Euroopan kuluttajakeskusten verkosto (ECC-verkosto) voi auttaa veloituksetta, jos:

Esimerkkitapaus

Irlannin Donegalista kotoisin oleva Triona osti kannettavan tietokoneen brittiläisestä verkkokaupasta. Kun laite saapui perille, se ei toiminutkaan kunnolla. Myyjä neuvoi Trionaa lähettämään tuotteen valmistajalle korjattavaksi. Hän teki näin, mutta vika uusiutui.

Triona otti myyjään uudelleen yhteyttä ja halusi palauttaa tuotteen, mutta hänelle sanottiin, ettei tämä olisi mahdollista ennen kuin tietokonetta olisi yritetty korjata vähintään kolme kertaa. Tässä vaiheessa hän pyysi apua Irlannin ECC-kuluttajakeskukselta. Sen virkailija otti yhteyttä brittiläisiin kollegoihinsa, jotka puolestaan ottivat yhteyttä kyseiseen myyjään. Britannian kuluttajakeskus sai aikaan ratkaisun, jonka ansiosta myyjä suostui tuotteen palautukseen ja Triona sai takaisin koko maksamansa hinnan, 445,92 euroa.

Jos otat Trionan tapaan yhteyttä myyjään tai Euroopan kuluttajakeskukseen, sinulla on edelleen oikeus saattaa asia tuomioistuimen käsiteltäväksi myöhemmin.

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Pyydä lisätietoa ja neuvoja kansalliselta kuluttajajärjestöltäen

Maassasi toimiva Euroopan kuluttajakeskus auttaa kuluttajaongelmissaen

Jaa tämä sivu: