Tarkistettu viimeksi: 06/01/2023

Epämuodollinen kuluttajariitojen ratkaisu

Ota yhteyttä myyjään

Ota ensin yhteyttä myyjän asiakaspalveluun – yhteystiedot löytyvät yleensä myyjän verkkosivustolta. Ilmoita myyjälle, että sen toiminta on EU-lainsäädännön tai kansallisten säännösten vastaista, ja pyydä sitä selvittämään asia. Muistuta myyjää sen velvollisuuksista, jotka esitetään jäljempänä. Esitä vaatimuksesi tueksi todisteita (lasku, sopimus tms.). Jos nämä toimet eivät tuota tuloksia, voit harkita asian viemistä eteenpäin.

Esimerkkitapaus

Asiakaspalvelu auttaa

Saksalainen Jutta oli tyytymätön internetyhteytensä nopeuteen, joka oli pienempi kuin mitä sopimuksessa luvattiin.

Hän valitti asiasta palveluntarjoajalle, joka lisäsi liittymän nopeutta. Jutan ei tarvinnut ryhtyä muihin toimiin.

Jos kuluttaja ja myyjä eivät pääse keskinäiseen ratkaisuun sopimusriidassaan, myyjän on ilmoitettava kuluttajalle muista mahdollisuuksista, joiden avulla riita voidaan selvittää:

Valitse maa

Ota yhteyttä kuluttajajärjestöön tai sääntelyviranomaisiin

Oman maasi kuluttajajärjestöt voivat yleensä

Jos sinulla on ongelmia palveluntarjoajan suhteen, voit myös ottaa yhteyttä kansallisiin sääntelyviranomaisiin. Kullakin alalla on omat kansalliset sääntelyviranomaisensa, joiden tehtävä voi vaihdella maittain. Monilla sääntelyviranomaisilla on erityiset menettelyt oman alansa palveluntarjoajille, ja ne voivat auttaa ratkaisemaan riidat oikeudenmukaisesti ja nopeasti.

Lisätietoa:

Euroopan kuluttajakeskukset

Jos sinulla on ongelmia ulkomailta (toisesta EU-maasta, Norjasta tai Islannista) ostettujen tavaroiden tai palvelujen suhteen, ota yhteyttä Euroopan kuluttajakeskuksen Linkki johtaa toiselle sivustolle toimipisteeseen. Se voi

Euroopan kuluttajakeskusten verkosto (ECC-verkosto) voi auttaa veloituksetta, jos:

Esimerkkitapaus

Portugalilainen Sofia osti kannettavan tietokoneen espanjalaisesta verkkokaupasta. Kun laite saapui perille, se ei toiminutkaan kunnolla. Myyjä neuvoi Sofiaa lähettämään tuotteen valmistajalle korjattavaksi. Hän teki näin, mutta vika uusiutui.

Sofia otti myyjään uudelleen yhteyttä ja halusi palauttaa tuotteen, mutta hänelle sanottiin, ettei tämä olisi mahdollista ennen kuin tietokonetta olisi yritetty korjata vähintään kolme kertaa. Sofia päätti pyytää apua Portugalin kuluttajakeskukselta. Sen virkailija otti yhteyttä espanjalaisiin kollegoihinsa, jotka puolestaan ottivat yhteyttä kyseiseen myyjään. Espanjan kuluttajakeskus sai aikaan ratkaisun, jonka ansiosta myyjä suostui tuotteen palautukseen ja Sofia sai takaisin koko maksamansa hinnan, 445,92 euroa.

Jos otat Sofian tapaan yhteyttä myyjään tai Euroopan kuluttajakeskukseen, sinulla on edelleen oikeus saattaa asia tuomioistuimen käsiteltäväksi myöhemmin.

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: