Avoliitto
Tietoa vakituisessa parisuhteessa eläville kumppaneille, jotka eivät ole avioituneet eivätkä rekisteröineet parisuhdettaan.
Tietoa rekisteröidyssä parisuhteessa elävien oikeuksista.
Jos asut yhdessä puolisosi kanssa vakituisesti ja jatkuvasti, teillä on joitakin koko EU:n alueella olemassa olevia oikeuksia, vaikkette olisikaan rekisteröineet suhdettanne virallisesti.
Muutto toiseen EU-maahan
Jos muutat avopuolisosi kanssa toiseen EU-maahan, kyseisen maan on sallittava puolisosi maahantulo ja asuminen maassa, riippumatta siitä, onko avopuolisosi EU-kansalainen.
Sinun on voitava todistaa, että asutte yhdessä tai että teillä on pitkäaikainen parisuhde. Useimmissa EU-maissa ei kuitenkaan ole tarkasti määritelty, miten voi todistaa pitkäaikaisen parisuhteen tai avoliiton olemassaolon.
Oikeudet ja velvollisuudet
Sellaisissa EU-maissa, joissa avoliitolla on laillinen asema, on avopuolisoilla myös tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka koskevat omaisuutta, perintöasioita ja elatusmaksuja asumuseron jälkeen.
Nämä oikeudet ovat erityisen tärkeitä samaa sukupuolta oleville pariskunnille, sillä he eivät voi kaikissa EU-maissa avioitua tai rekisteröidä parisuhdettaan muulla tavoin.
Avoliittoa koskevat sopimukset
Jos asutte maassa, jossa ette voi avioitua ettekä rekisteröidä parisuhdettanne, tai ette halua tehdä kumpaakaan, voitte kumppanisi kanssa laatia avoliittoa koskevan sopimuksen ja sopia siinä avoliittoanne koskevista oikeudellisista ja käytännön asioista.
Käytännössä tällainen avoliittoa koskeva sopimuskaan ei kuitenkaan välttämättä takaa oikeuksienne toteutumista. Jos omaisuusasioista tulee kiistaa, sovelletaan yleensä sen maan lainsäädäntöä, jossa kiista syntyi.
Lisätietoa avopuolisoiden oikeuksista ja velvollisuuksista jossakin tietyssä EU-maassa on kyseisen maan kansallisten viranomaisten verkkosivuilla.