Tarkistettu viimeksi: 02/04/2022

Avoliitto

Tällä sivulla on tietoa, joka koskee kiinteässä parisuhteessa eläviä kumppaneita, jotka eivät ole avioituneet eivätkä rekisteröineet parisuhdettaan.

Tietoa rekisteröidyssä parisuhteessa elävien oikeuksista eri EU-maissa.

Jos asut yhdessä puolisosi kanssa vakituisesti ja jatkuvasti, teillä on joitakin koko EU:n alueella päteviä oikeuksia, vaikkette olisikaan rekisteröineet suhdettanne virallisesti.

Muutto toiseen EU-maahan

Jos muutat avopuolisosikanssa toiseen EU-maahan, kyseisen maan on sallittava puolisosi maahantulo ja asuminen maassa, riippumatta siitä, onko avopuolisosi EU-kansalainen.

Sinun on voitava todistaa, että asutte yhdessä tai että teillä on muunlainen pysyvä parisuhde. Useimmissa EU-maissa ei kuitenkaan ole tarkasti määritelty, miten voi todistaa pitkäaikaisen parisuhteen tai avoliiton olemassaolon.

Oikeudet ja velvollisuudet

Sellaisissa EU-maissa, joissa avoliitolla on laillinen asema, on teillä myös tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka koskevat omaisuutta, perimisasioita ja elatusmaksuja asumuseron jälkeen.

Nämä oikeudet ovat erityisen tärkeitä samaa sukupuolta oleville pariskunnille, sillä he eivät voi kaikissa EU-maissa mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhdettaan muulla tavoin.

Yhteiselämää koskevat sopimukset

Jos asutte maassa, jossa ette voi avioitua ettekä rekisteröidä parisuhdettanne, tai ette halua tehdä kumpaakaan, voit laatia kumppanisi kanssa yhteiselämää koskevan sopimuksen ja sopia siinä liittoanne koskevista oikeudellisista ja käytännön asioista.

Käytännössä tällainen sopimuskaan ei kuitenkaan välttämättä takaa oikeuksienne toteutumista. Jos omaisuusasioista tulee kiistaa, sovelletaan yleensä sen maan lainsäädäntöä, jossa kiista syntyi.

Usein kysyttyä

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: