Tarkistettu viimeksi: 24/01/2019

Junamatkustajien oikeudet

EU on turvannut junamatkustajille tiettyjä oikeuksia EU:n alueella. Matkalipusta ei esimerkiksi voi veloittaa korkeampaa hintaa matkustajan kansallisuuden tai myyntipaikan perusteella.

Junamatkustajien oikeudet koskevat yleensä kaikkia junamatkoja ja -palveluita EU:n alueella.

EU-maat voivat itse päättää, koskevatko nämä oikeudet myös kotimaanliikenteen junia (kauko- ja paikallisliikenteen junia yms.) ja sellaisia kansainvälisiä junia, joiden lähtö- tai määräasema on EU:n ulkopuolella.

Peruuntuminen tai myöhästyminen

Jos junavuoro peruutetaan tai se myöhästyy, sinulla on odottaessasi oikeus saada riittävästi tietoa siitä, mitä tapahtuu.

Jos junavuoron ilmoitetaan saapuvan lopulliseen määränpäähäsi vähintään tunnin myöhässä aikataulusta, sinulla on oikeus

Jos päätät jatkaa matkaasi samalla junavuorolla tai hyväksyt kuljetuksen kohteeseesi korvaavalla kulkuvälineellä, sinulla voi olla oikeus saada korvausta seuraavasti:

Korvausta ei makseta, jos

Jos katsot, että oikeuksiasi ei ole kunnioitettu, voit tehdä valituksen rautatieyhtiölle. Valitukseen on vastattava kuukauden kuluessa.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit ottaa yhteyttä oman maasi kansalliseen valvontaelimeenpdfen [111 kB].

Kadonnut tai vahingoittunut kirjattu matkatavara

Jos kirjattu matkatavara katoaa tai vahingoittuu matkan aikana, sinulla on oikeus saada siitä korvaus, paitsi jos matkatavara oli virheellisesti pakattu, kuljetukseen soveltumaton tai muutoin erityislaatuinen.

Korvausmäärät

Jos matkustaja loukkaantuu tai menehtyy junaonnettomuudessa, hänellä tai hänen huollettavillaan on oikeus saada hyvitystä kadonneesta tai vahingoittuneesta kirjatusta tai kirjaamattomasta käsimatkatavarasta enintään 1 500 euroa.

Henkilövahingot ja kuolemantapaukset

Jos matkustaja loukkaantuu tai menehtyy junaonnettomuudessa, hänellä tai hänen huollettavillaan on oikeus saada 15 vuorokauden kuluessa onnettomuudesta ennakkomaksua, joka kattaa heidän välittömät tarpeensa.

Kuolemantapauksissa ennakkomaksu on vähintään 21 000 euroa henkilöä kohti.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: