Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 12/04/2017

Junamatkustajien oikeudet

EU on turvannut junamatkustajille tiettyjä oikeuksia EU:n alueella. Matkalipusta ei esimerkiksi voi veloittaa korkeampaa hintaa matkustajan kansallisuuden tai myyntipaikan perusteella.

Junamatkustajien oikeudet koskevat yleensä kaikkia junamatkoja ja -palveluita EU:n alueella.

EU-maat voivat itse päättää, koskevatko nämä oikeudet myös kotimaanliikenteen junia (kauko- ja paikallisliikenteen junia yms.) ja sellaisia kansainvälisiä junia, joiden lähtö- tai määräasema on EU:n ulkopuolella.

Peruuntuminen tai myöhästyminen

Jos junavuoro peruutetaan tai se myöhästyy, sinulla on odottaessasi oikeus saada riittävästi tietoa siitä, mitä tapahtuu.

Jos junavuoron ilmoitetaan saapuvan lopulliseen määränpäähäsi vähintään tunnin myöhässä aikataulusta, sinulla on oikeus

 • perua matka ja pyytää rautatieyhtiötä palauttamaan lipun hinta välittömästi (joko kokonaan tai tekemättä jääneen matkaosuuden osalta). Sinulla voi myös olla oikeus saada paluukuljetus takaisin lähtöpaikkaasi, jos matkan tarkoitus jää myöhästymisen takia toteutumatta.
 • saada kuljetus lopulliseen matkakohteeseesi niin pian kuin mahdollista tai myöhempänä itse valitsemanasi ajankohtana. Rautatieyhtiön on järjestettävä kuljetus korvaavalla kulkuvälineellä, jos juna ei pääse kulkemaan ja liikenne on keskeytynyt.
 • saada virvokkeita ja aterioita suhteessa odotusaikaan
 • saada majoitus, jos joudut yöpymään.

Jos päätät jatkaa matkaasi samalla junavuorolla tai hyväksyt kuljetuksen kohteeseesi korvaavalla kulkuvälineellä, sinulla voi olla oikeus saada korvausta seuraavasti:

 • 25 % lipun hinnasta, jos juna myöhästyy 1–2 tuntia
 • 50 % lipun hinnasta, jos juna myöhästyy yli 2 tuntia.

Korvausta ei makseta, jos

 • myöhästymisestä ilmoitettiin ennen matkalipun ostamista

Jos katsot, että oikeuksiasi ei ole kunnioitettu, voit tehdä valituksen rautatieyhtiölle. Valitukseen on vastattava kuukauden kuluessa.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit ottaa yhteyttä oman maasi kansalliseen valvontaelimeenpdfEnglish [111 kB].

Kadonnut tai vahingoittunut kirjattu matkatavara

Jos kirjattu matkatavara katoaa tai vahingoittuu matkan aikana, sinulla on oikeus saada siitä korvaus, paitsi jos matkatavara oli virheellisesti pakattu, kuljetukseen soveltumaton tai muutoin erityislaatuinen.

Korvausmäärät

 • enintään 1 300 euroa kirjattua matkatavaraa kohti, jos pystyt todistamaan sisällön arvon
 • 330 euroa kirjattua matkatavaraa kohti, jos et pysty todistamaan sisällön arvoa

Jos matkustaja loukkaantuu tai menehtyy junaonnettomuudessa, hänellä tai hänen huollettavillaan on oikeus saada hyvitystä kadonneesta tai vahingoittuneesta kirjatusta tai kirjaamattomasta käsimatkatavarasta enintään 1 500 euroa.

Henkilövahingot ja kuolemantapaukset

Jos matkustaja loukkaantuu tai menehtyy junaonnettomuudessa, hänellä tai hänen huollettavillaan on oikeus saada 15 vuorokauden kuluessa onnettomuudesta ennakkomaksua, joka kattaa heidän välittömät tarpeensa.

Kuolemantapauksissa ennakkomaksu on vähintään 21 000 euroa henkilöä kohti.

EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa