Tarkistettu viimeksi: 10/05/2022

Valitukset ja riidanratkaisu

Jos epäilet, että sähkön- tai kaasuntoimittajasi on rikkonut oikeuksiasi (sopimusehdot, palvelun laatu jne.), voit tehdä sille valituksen. Energiantoimittajan on annettava tieto siitä, kuinka valituksen voi tehdä. Valitus pitää käsitellä nopeasti, ja sinun on saatava korvaus tai hyvitys, jos siihen on aihetta.

Jos valitustasi ei käsitellä tyydyttävällä tavalla, sinulla on oikeus siirtää se tuomioistuinten ulkopuoliselle riippumattomalle riitojenratkaisuelimelle, kuten energia-alan oikeusasiamiehelle.

Nämä vaihtoehdot eivät rajoita oikeuttasi viedä asia tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Esimerkkitapaus

Oikeusasiamies voi auttaa kiistatilanteessa

Ranskassa asuva Helen ei ollut tyytyväinen sähkölaskuunsa, sillä hän ei ymmärtänyt laskun perusteella, miten sähköyhtiö oli laskenut maksettavan määrän, joka myös vaikutti liian suurelta.

Helen valitti kirjallisesti sähköntoimittajalle, mutta ei saanut tyydyttävää vastausta. Sähköyhtiö ei tehnyt mitään ongelman ratkaisemiseksi, ja 8 viikon odottelun jälkeen Helen päätti valittaa asiasta energia-alan oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamies pyysi sähköyhtiöltä selvityksen asiasta ja kehotti sitä korjaamaan laskun. Yhtiö myönsi, että se oli laskenut Helenin sähkölaskun virheellisesti. Lisäksi se muutti laskujensa vakiomallia, jotta asiakkaiden olisi helpompi ymmärtää laskun erittelyt.

Energia-asioiden kansalliset yhteyspisteet

Kussakin maassa on oltava yhteyspiste, josta kuluttajat voivat saada tietoa energiaan liittyvistä oikeuksistaan, voimassa olevasta lainsäädännöstä sekä siitä, kuinka kiistat sähkön- tai kaasuntoimittajan kanssa voidaan ratkaista.

Kansalliset sääntelyviranomaiset

EU:n energiankuluttajien oikeudet on vahvistettava kansallisessa lainsäädännössä. Lisätietoa saa kansalliselta sääntelyviranomaiselta , jonka on varmistettava, että kuluttajia suojellaan EU:n lainsäädännön mukaisesti.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: