Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 19/12/2022

Auton rekisteröinti toisessa EU-maassa

Jos muutat toiseen EU-maahan ja viet auton mukanasi, auton rekisteröintiin liittyy tiettyjä ehtoja, jotka riippuvat oleskelusi pituudesta sekä siitä, mihin maahan muutat ja haluatko muuttaa sinne väliaikaisesti vai pysyvästi.

Tärkeää

Useimmat autoja koskevat säännöt pätevät myös perävaunuihin.

Pysyvä muutto

Jos muutat pysyvästi toiseen EU-maahan ja viet auton mukanasi, sinun olisi rekisteröitävä autosi ja maksettava siitä asiaankuuluvat verot uudessa asuinmaassasi.

Ajoneuvon rekisteröinnistä ja siihen liittyvistä veroista ei ole annettu yhteisiä sääntöjä EU:ssa. Joillakin mailla on sääntöjä, joiden nojalla ajoneuvon rekisteröinti on verotonta silloin, kun auto viedään pysyvän muuton yhteydessä toiseen maahan.

Verovapautuksen saamiseksi sinun on tutustuttava uudessa asuinmaassasi sovellettaviin määräaikoihin ja ehtoihin.

Kansalliset viranomaiset, joilta saat tarkat tiedot sovellettavista säännöistä ja määräajoista:

Valitse maa

Esimerkkitapaus

Tutustu sääntöihin ja vältä sakot

Espanjalainen Cristina muutti työn perässä pysyvästi Bordeaux'hin ja rekisteröityi asukkaaksi Bordeaux'ssa. Muutaman kuukauden kuluttua hän päätti tuoda Espanjassa rekisteröidyn autonsa Ranskaan, mutta ei rekisteröinyt autoaan Ranskassa. Kahdeksan kuukauden kuluttua liikennepolisi pysäytti hänet rutiinitarkastukseen. Koska hänen ajamansa auto oli rekisteröity Espanjassa, hän sai suuret sakot. Hänen olisi pitänyt rekisteröidä auto Ranskassa kuukauden kuluessa siitä, kun hänen muutti pysyvästi Ranskaan. Koska hänen vakinaiseksi asuinpaikaksi oli rekisteröity Bordeaux, hänen katsottiin asuvan pysyvästi Ranskassa. Sen vuoksi hänen olisi Ranskassa sovellettavien sääntöjen mukaisesti pitänyt rekisteröidä autonsa Ranskassa ja maksaa siitä siellä rekisteröintiveroa.

 

Väliaikainen muutto (vakinainen asuinpaikka ei muutu)

Jos muutat väliaikaisesti toiseen EU-maahan ja vakinainen asuinpaikkasi ei muutu, sinun ei tarvitse rekisteröidä autoasi eikä maksaa rekisteröintiveroa maassa, johon muutat. Voit pitää autosi rekisteröitynä vakinaisessa asuinmaassasi.

Vakinainen asuinpaikkasi on se paikka, jossa tavallisesti asut tai työskentelet tai jossa sinun perheesi on (yli 185 päivän ajan kalenterivuonna).

Jos et ole töissä, vakinaiseksi asuinpaikaksi katsotaan paikka, johon sinulla on henkilökohtaisia siteitä, jotka osoittavat sinun ja asuinpaikkasi väliset läheiset suhteet.

Jos henkilökohtaiset siteesi ovat muussa EU-maassa kuin työskentelymaassasi, vakinaiseksi asuinpaikaksesi katsotaan tavallisesti se EU-maa, jossa sinulla on henkilökohtaisia siteitä, edellyttäen että palaat sinne usein.

Jos poliisi pysäyttää sinut maassa, jossa asut väliaikaisesti, sinun on osoitettava, ettet asu siellä pysyvästi. Joskus tämä voi olla hankalaa. Autolla ajaessa olisi hyvä pitää mukana auton rekisteröinti- ja omistustodistukset ja todiste, josta käy ilmi vakinainen asuinpaikkasi (yleensä henkilötodistus tai muu asiakirja, joka osoittaa sinun olevan rekisteröitynä asukkaaksi toisessa EU-maassa).

Esimerkkitapaus

Tutustu sääntöihin ja vältä sakot

Massimo on Italian kansalainen, joka sai töitä Romaniasta. Hän päätti muuttaa sinne pysyvästi. Italiassa ja Romaniassa sovellettavien sääntöjen mukaisesti hän teki muuttoilmoituksen Italiassa ja rekisteröityi asukkaaksi Romaniassa. Hänet merkittiin ulkomailla asuvia italialaisia koskevaan Italian rekisteriin. Hän myös rekisteröi autonsa Romaniassa. Asuttuaan Romaniassa useita kuukausia, Massimo ajoi takaisin Italiaan Romaniassa rekisteröidyllä autollaan. Kun hän ajoi päin punaista, poliisi pysäytti hänet ja pyysi esittämään kaikki asiaankuuluvat asiakirjat. Massimo esitti Italian henkilöllisyystodistuksen, jossa oli hänen vanha osoitteensa. Koska hän ei pystynyt osoittamaan poliisille, että hänen vakinainen asuinpaikkansa on Romaniassa, poliisi antoi hänelle suuret sakot.

Kun ajat autoasi (joka on edelleen rekisteröity toisessa EU-maassa) väliaikaisesti uudessa EU-maassasi, sinun ei tulisi lainata autoasi eikä vuokrata sitä kyseisen EU-maan asukkaille. Tämä johtuu siitä, että kyseisille henkilöille voidaan määrätä sakot. Voit kuitenkin lainata autoasi luonasi vieraileville ystävillesi tai perheenjäsenillesi, edellyttäen että heidän asuinpaikkansa ei ole kyseisessä EU-maassa.

Varoitukset ja sakot

Sinulle voidaan antaa sakkoa

Voit tarkistaa uuden asuinmaasi autojen rekisteröintiä koskevat tarkat säännöt kansallisten viranomaisten verkkosivuilta:

Valitse maa

Opiskelijoita ja rajatyöntekijöitä koskevat erikoissäännöt

Opiskelijoiden, jotka asuvat toisessa jäsenvaltiossa yksinomaan opiskelutarkoituksessa, ja rajatyöntekijöiden ei yleensä tarvitse maksaa auton rekisteröintiveroa eikä käyttöveroa.

Tutustu EU-maiden autoverotustaLinkki johtaa toiselle sivustolle koskeviin sääntöihin , joita sovelletaan opiskelijoihin ja rajatyöntekijöihin.

Opiskelijat

Jos olet opiskelija ja muutat toiseen EU-maahan yksinomaan opiskelutarkoituksessa, voit ajaa kotimaassasi rekisteröityä autoa opiskelumaassasi eikä sinun tarvitse rekisteröidä sitä siellä eikä maksaa siitä veroa. Opiskelijana sinun on oltava kirjoilla jossakin kyseisen maan oppilaitoksessa ja pystyttävä todistamaan tämä voimassa olevalla todistuksella. Jos kuitenkin teet töitä opintojesi ohella, sinun on rekisteröitävä autosi kyseisessä maassa.

Ennen kuin lähdet kotimaastasi, sinun olisi tutustuttava opiskelumaassasi sovellettaviin sääntöihin. On mahdollista, että joudut täyttämään tiettyjä hallinnollisia muodollisuuksia tai ehtoja välttääksesi ongelmat poliisitarkastusten aikana.

Tärkeää

Ruotsi, Saksa, Tanska ja Viro eivät vapauta opiskelijoita velvollisuudesta rekisteröidä autonsa ja maksaa siihen liittyvät verot.

Esimerkkitapaus

Ranskalainen Mathieu muuttaa Belgiaan, jossa hän suorittaa kaksivuotiset jatko-opinnot. Mathieun auton vioituttua hän pyysi poliisilta lausuntoa vakuutustaan varten. Kun poliisi havaitsi, että Mathieu oli asunut Belgiassa yli vuoden ajan rekisteröimättä autoaan siellä, hänen kerrottiin rikkoneen sääntöjä ja saavan sakot.

Mathieu pystyi kuitenkin todistamaan, että hän oli kirjoilla Antwerpenin yliopistossa ja että hän oli toisesta EU-maasta tullut opiskelija, joten hänen ei tarvinnut maksaa auto- eikä käyttöveroa Belgiassa.

Rajatyöntekijät

Jos olet rajatyöntekijä (jonka asuin- ja työpaikka sijaitsevat eri maissa), saatat joutua ajamaan autoa, joka on rekisteröity vain toisessa kyseisistä kahdesta maasta.

Jos ajat työskentelymaassasi rekisteröityä autoa, saat käyttää sitä myös asuinmaassasi ilman tarvetta rekisteröidä sitä siellä. Tutustu työsuhdeautojen käyttöä koskeviin sääntöihin, sillä ne vaihtelevat huomattavasti eri EU-maissa.

Jos käytät omaa autoasi asuinmaasi ja työskentelymaasi välisillä työmatkoilla, sinun on rekisteröitävä autosi ja maksettava siitä asiaankuuluvat verot asuinmaassasi, mutta sinun ei tarvitse tehdä tätä työskentelymaassasi.

Lisätietoja auton rekisteröinnistä ja siihen liittyvistä veroista sekä linkit kansallisten viranomaisten verkkosivuille:

Valitse maa

Tärkeää

Tällä sivulla olevat tiedot eivät koske EU:ssa asuvia Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia eikä Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvia EU:n kansalaisia. Tällaisissa tapauksissa sovelletaan kansallisia sääntöjä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: