Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 24/01/2019

EU:n ulkopuolelta kotoisin olevien perheenjäsenten pysyvä oleskeluoikeus – yli viiden vuoden oleskelu ulkomailla

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

Kun EU:n ulkopuolelta kotoisin olevan perheenjäsenesi viiden vuoden yhtäjaksoinen laillinen maassaoloaika alkaa tulla täyteen, hänen täytyy hakea asuinmaanne viranomaisilta pysyvää oleskelukorttia.

Pysyvän oleskelukortin saa yleensä maksutta tai samaan hintaan, jolla maan omat kansalaiset voivat lunastaa henkilökortin. Kortti on voimassa kymmenen vuoden ajan, ja se uusitaan automaattisesti ilman lisäehtoja tai -vaatimuksia.

Pysyvää oleskelukorttia haettaessa EU:n ulkopuolelta kotoisin olevan perheenjäsenen on todistettava asuneensa maassa laillisesti viiden vuoden ajan. Tämä tapahtuu esimerkiksi esittämällä voimassa olevan oleskelukortin, joka on myönnetty viisi vuotta sitten.

Jos sinulla on vaikeuksia saada pysyvää oleskelukorttia EU:n ulkopuolelta kotoisin olevalle perheenjäsenellesi, voit ottaa yhteyttä neuvontapalveluumme.

Vaikka EU:n ulkopuolelta tulevalla perheenjäsenelläsi olisi pysyvä oleskelukortti, hän saattaa kuitenkin tarvita viisumia matkustaessaan EU:ssa. Lisätietoa: Perheenjäsenten matkustusasiakirjat (muut kuin EU-kansalaiset)

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: