Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 25/04/2017

Usein kysyttyä - EU:n ulkopuolelta kotoisin olevien perheenjäsenten pysyvä oleskeluoikeus – yli viiden vuoden oleskelu ulkomailla

 • Muutin asumaan Portugaliin ranskalaisen aviomieheni kanssa 6 vuotta sitten. Mieheni kuoli 2 kuukautta sitten. Minulla ole omia tuloja ja olen yksin. Voivatko Portugalin viranomaiset kyseenalaistaa oikeuteni jäädä Portugaliin?

  Ei – Sinä ja puolisosi, kansalaisuudesta riippumatta, saitte pysyvän oleskeluoikeuden Portugalissa viiden siellä asutun vuoden jälkeen, eikä tähän oikeuteen liity enää minkäänlaisia ehtoja, kuten 'riittäviä varoja'.

 • Olen asunut Portugalissa 4 vuoden ajan, ja tänä aikana sairastuin vakavasti ja lähdin maasta 11 kuukaudeksi kotimaahani saamaan hoitoa. Vaikuttaako tämä seikka Portugalissa asumiseni yhtäjaksoisuuteen ensi vuonna, kun minun olisi tarkoitus saada pysyvä oleskeluoikeus?

  Ei – Yksi korkeintaan 12 kuukauden yhtäjaksoinen poissaolo merkittävän syyn, kuten vakavan sairauden, vuoksi ei vaikuta Portugalissa asumisesi yhtäjaksoisuuteen. 

 • Minulle on myönnetty pysyvä oleskelukortti, ja se on voimassa 10 vuotta. Pitääkö minun hakea oleskelukorttia uudelleen 10 vuoden kuluttua?

  Kyllä – Korttia on haettava uudelleen, mutta pysyvä oleskelukortti uusitaan ilman lisätarkastuksia.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa