Matkailualan yritystoiminnan harjoittaminen

Euroopan matkailualan ominaispiirteitä

Matkailuyrittäjän on tärkeää tuntea ja ymmärtää Euroopan markkinoiden keskeiset suuntaukset ja ominaispiirteet, jotta hän voi räätälöidä matkailupalvelunsa ja -tuotteensa oikein. Eurostatin mukaan suurin osa EU:n alueen matkailijoista asuu itsekin EU:ssa en .

Lisää faktoja ja tilastoja, jotka auttavat ymmärtämään EU:n matkailumarkkinoita:

  • Eurostat: Matkailualan yleiskatsaus en
  • EU:n matkailualan tulostaulu en

Mitä EU-sääntöjä matkailualaan sovelletaan?

Jos olet matkailualan yrittäjä, sinun on syytä tuntea sähköistä kaupankäyntiä koskevan EU:n lainsäädännön määräykset, joita sinun on noudatettava myydessäsi palveluja tai tuotteita verkossa (esimerkiksi verkkovarausten suhteen). Lue lisää:

Kuluttajien oikeudet ja matkailuala

Kaikkien EU:ssa palveluja tarjoavien yritysten on noudatettava kuluttajansuojasääntöjä. Matkailualaan sovelletaan myös erityissääntöjä:

Työnantajan velvollisuudet

Tutustu EU:n laajuisiin sääntöihin, jotka koskevat työnantajan velvollisuuksia, ja tutustu maakohtaisiin tietoihin eri maiden kansallisilla sivustoilla.

  • Henkilöstöasiat en

Matkailualan EU-rahoitus

Tutustu matkailualan EU-rahoitusoppaaseen en löytääksesi yrityksesi tarpeita parhaiten vastaavat rahoitustukiohjelmat.

Matkailualan erityisverot

Matkatoimistojen marginaalijärjestelmä (TAMS) arvonlisäverotusta varten

Matkatoimistojen marginaalijärjestelmä on matkatoimistoja varten kehitetty yksinkertaistettu alv-järjestelmä. Siinä vahvistetaan erityissäännöt tietyille matkatoimistojen ostamille ja matkapaketteina myytäville palveluille (mm. kuljetus matkakohteisiin ja -kohteista, majoitus ja sisäänpääsy vierailukohteisiin). Arvonlisävero on maksettava vain siinä EU-maassa, jossa matkatoimisto sijaitsee, vaikka palvelut voidaan suorittaa toisessa maassa. Matkatoimisto ei voi vähentää tai hakea alv:tä takaisin sille suoritetuista palveluista. Sitä verotetaan kuitenkin vain siitä voittomarginaalista, jonka se saa asiakkaalle toimitetusta matkapaketista.


Matkatoimisto veloittaa asiakkaalta 2 000 euroa nelipäiväisestä matkasta. Kokonaissumma, jonka matkanjärjestäjä laskuttaa pakettiin sisältyvistä eri palveluista (hotellihuone, bussikuljetukset, matkakulut) on 1 500 euroa. Matkatoimistojen marginaalijärjestelmän vuoksi matkatoimisto maksaa arvonlisäveroa ainoastaan 500 eurosta, joka on palvelujen kustannusten ja asiakkaalta veloitetun hinnan välinen erotus.

Alennetut arvonlisäverokannat

EU:n sääntöjen mukaan kukin EU-maa voi päättää soveltaa alennettua alv-kantaa tietyntyyppisten tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin, mahdollisesti myös matkailupalveluihin tai -tuotteisiin.

Yöpymisvero

Yöpymisverolla tarkoitetaan veroa, joka voidaan periä maksullisessa lyhytaikaisessa majoituksessa yöpyviltä matkailijoilta. Verosta päätetään paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla. Veroa maksetaan yleensä henkilöä ja yötä kohti tai joskus prosenttiosuutena huonehinnasta. Nämä verot muodostavat yleensä varsin pienen osan majoituksen kokonaiskustannuksista verrattuna itse majoituskustannuksiin ja arvonlisäveroon.

Monissa tapauksissa yöpymisvero on maksettava henkilökohtaisesti, eikä sitä voida sisällyttää majoituksen ennalta maksettuun hintaan. Näin ollen nämä kustannukset erottuvat erityisen selkeästi matkailijoille, joiden on maksettava tämä vero suoraan majapaikkaan uloskirjautumisen yhteydessä.

Matkailuverot alan kehittämiseksi

Matkailuveroista saatavilla tuloilla pyritään kehittämään matkailualaa ja/tai matkakohdetta, ja niistä päätetään paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla. Näin saatuja varoja käytetään esimerkiksi

  • matkailun edistämistoimiin
  • infrastruktuuri- ja matkailupalveluihin (esim. infopisteet)
  • kierrätys- ja jätehuoltopalveluihin.

Matkailuverot erityistarkoituksiin

Osa verotuloista on korvamerkitty tietyille alueille tai tiettyihin tarkoituksiin matkakohteessa, kuten

  • ympäristönsuojelu
  • kulttuuriperintö
  • sosiaaliset tarkoitukset.

Ympäristöverot

Ympäristöveroilla edistetään luonnonvarojen säilyttämistä ja kompensoidaan matkailun mahdollisia kielteisiä vaikutuksia. Ne kannustavat alueen ympäristön ja luonnonvarojen suojeluun ja ennallistamiseen ja tasapainottavat turismin haittapuolia. Näistä veroista päätetään paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla, ja niiden avulla

  • kerätään varoja, jotta matkakohteet voivat investoida esimerkiksi ympäristönsuojeluun tai luonnonvarojen elvyttämiseen
  • kannustetaan matkailijoita ympäristötietoisuuteen matkakohteen resurssien käytön suhteen
  • edistetään myönteistä mielikuvaa matkakohteesta ja siellä toimivista yrityksistä tuomalla esiin, miten ne ottavat ympäristövaikutukset huomioon toiminnassaan.

Matkailu ja esteettömyys

Vammaisilla henkilöillä on yhtäläinen oikeus en käyttää matkailupalveluja. Esteettömyyden parantaminen on tärkeää, jotta he voivat osallistua täysipainoisesti yhteiskuntaelämään. Matkailualan yritykset voivat tarjota tuotteita ja palveluja, jotka ovat esteettömiä vammaisille henkilöille, kuten

  • lento-, linja-auto-, rautatie- ja vesiliikenteeseen liittyvät henkilöliikennepalvelut en
  • matkalippu- ja lähtöselvitysautomaatit
  • sähköinen kaupankäynti.

Esteettömien palvelujen tarjoamisesta monia etuja

Palvelujen fyysisen saavutettavuuden parantaminen voi hyödyttää yritystä monin tavoin:

  • asiakaskunnan laajentuminen uusin asiakasryhmiin
  • keskimäärin joka toinen vammainen vierailija tuo mukanaan yhden seuralaisen / henkilökohtaisen avustajan
  • sesongin ulkopuolisen matkailun edistäminen: jotkut ikääntyneet tai vammaiset henkilöt matkustavat mieluummin sesongin ulkopuolella
  • yrityksen maineen parantaminen.

Miten palvelujen esteettömyyttä voi parantaa

Voit parantaa matkailupalvelujen esteettömyyttä esimerkiksi seuraavin tavoin:

  • esteettömyysohjeistuksen noudattaminen kaikessa tiedotuksessa niin paikan päällä kuin esimerkiksi verkossa
  • henkilökunnan kouluttaminen ymmärtämään asiakkaiden tarpeita ja vastaamaan niihin.

Myös liiketoimintainfrastruktuurin esteettömyyttä voi parantaa tarjoamalla asiakkaiden käyttöön esimerkiksi

  • erikseen varatut pysäköintipaikat (ks. vammaisten pysäköintilupa)
  • kulkuluiskat yleisillä alueilla
  • mukautetut hissit ja wc-tilat
  • matalat asiakaspalvelutiskit
  • sujuvan liikkuvuuden edellyttämät sisätilat.

Katso myös

Yrityksille ja yrittäjille
Kuluttajille ja työntekijöille

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 01/12/2023
Jaa tämä sivu