Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 08/11/2017

Pankkitili toisessa EU-maassa

Oikeus tavanomaiseen käyttötiliin

Saatat syystä tai toisesta haluta avata pankkitilin toisessa EU-maassa.

Jos asut laillisesti jossakin EU:n jäsenmaassa, sinulla on oikeus avata tavanomainen käyttötili. Pankit eivät voi kieltäytyä käyttötilin avaamisesta sillä perusteella, että asut toisessa EU-maassa.

Tämä oikeus ei koske muuntyyppisiä pankkitilejä, kuten säästötilejä.

Voiko pankki kieltäytyä avaamasta tavanomaista käyttötiliä?

Pankki voi kieltäytyä tilin avaamisesta, jos pyyntösi ei täytä vaatimuksia, joista säädetään rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa koskevissa EU-säännöissä .

Joissakin EU-maissa tavanomaisen käyttötilin avaamisesta voidaan kieltäytyä, jos sinulla on jo vastaava tili toisessa pankissa kyseisessä maassa.

Jos haluat avata käyttötilin asuinmaasi ulkopuolella, pankille on joissakin EU-maissa perusteltava tällaisen tilin tarve. Perusteena voi olla esimerkiksi työskentely asuinmaasi ulkopuolella.

Tavanomainen käyttötili

Tavanomaisen käyttötilin avulla voit hoitaa päivittäisiä maksutapahtumia ja tilisiirtoja, kuten

  • talletukset
  • käteisnostot
  • maksut tililtä ja tilille (esimerkiksi suoraveloitukset ja korttiostot)

Tiliin on liitettävä maksukortti, jota voi käyttää käteisnostoihin ja ostoksiin niin verkossa kuin kaupoissakin.

Pankin on tarjottava tilin haltijalle myös saatavilla olevat verkkopankkipalvelut. Perustilille ei ole kuitenkaan aina tarjottava tilinylitysoikeutta tai luottojärjestelyä.

Joissakin EU-maissa pankki voi periä tavanomaisesta käyttötilistä vuosimaksun, jonka on oltava kohtuullinen.

Esimerkkitapaus

Tilin voi avata EU:ssa myös asuinmaan ulkopuolella

Sándor sai työpaikan Sloveniassa sijaitsevasta yrityksestä, mutta hän asui edelleen Unkarissa. Yritys pyysi Sándoria avaamaan pankkitilin Sloveniassa palkanmaksua varten.

Sándor pyysi työpaikkansa lähellä olevaa pankkia avaamaan hänelle tavanomaisen käyttötilin. Pankki avasi tilin, vaikka Sándor ei asunut Sloveniassa.

Pankit eivät voi kieltäytyä perustilin avaamisesta pelkästään sillä perusteella, että asut toisessa maassa.

Tilin siirtäminen toiseen pankkiin

Voit siirtää pankkitilisi samassa EU-maassa toimivaan toiseen pankkiin. Uuden pankkisi on autettava tähän liittyvissä järjestelyissä.

Jos haluat avata uuden pankkitilin samassa EU-maassa, ilmoita uudelle pankillesi, että haluat siirtää toistuvaissuorituksesi uudelle tilille.

Uusi pankkisi varmistaa tili- ja maksutietojesi siirron vanhasta pankista ja peruuttaa entisen tilin pysyväistoimeksiannot. Uusi pankki

  • ilmoittaa tiliasioinnin siirrosta työnantajalle, sosiaalivakuutuslaitokselle ja erilaisten palvelujen tarjoajille
  • siirtää pysyväistoimeksiannot uudelle tilille
  • siirtää suoraveloitukset uudelle tilille

Jos suljet vanhan tilisi, sinulta voidaan periä siitä maksu.

Jos sinulle aiheutuu pankkitilin siirron yhteydessä kustannuksia, jotka johtuvat pankin virheestä tai myöhästymisestä (esimerkiksi maksu peruutetaan liian myöhään), pankin on korvattava kustannukset. Jos sinulla on ongelmia siirron suhteen, voit yrittää ratkaista asian käyttämällä tuomioistuimen ulkopuolista riidanratkaisumenettelyä.

Esimerkkitapaus

Pankkitilin siirtäminen ei aina onnistu sujuvasti

Suzanne muutti Toulousesta Pariisiin ja päätti siirtää pankkitilinsä paikalliseen pankkiin. Suzanne pyysi uutta pankkia siirtämään kaikki maksusuorituksensa uudelle tilille ja sulkemaan vanhan tilin Toulousessa.

Pariisilaispankki toimi pyynnön mukaisesti: entiset pysyväistoimeksiannot peruutettiin, Suzannen vanha tili suljettiin ja uudelle tilille luotiin uudet pysyväistoimeksiannot. Pankki kuitenkin unohti ilmoittaa tilin muutoksesta Suzannen matkapuhelinoperaattorille, ja Suzannea laskutettiin siitä, että puhelinlaskun suoraveloitus epäonnistui.

Suzanne valitti asiasta pariisilaispankkiin. Pankki korvasi ylimääräisen laskun ja korjasi matkapuhelinlaskuja koskevan pysyväistoimeksiannon.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa