Tarkistettu viimeksi: 22/04/2022

Pankkitili toisessa EU-maassa

Oikeus tavanomaiseen käyttötiliin

Saatat syystä tai toisesta haluta avata pankkitilin toisessa EU-maassa.

Jos asut laillisesti jossakin EU:n jäsenmaassa, sinulla on oikeus avata tavanomainen käyttötili. Pankit eivät voi kieltäytyä käyttötilin avaamisesta sillä perusteella, että asut toisessa EU-maassa.

Tärkeää

Tämä oikeus ei koske muuntyyppisiä pankkitilejä, kuten säästötilejä.

Voiko pankki kieltäytyä avaamasta tavanomaista käyttötiliä?

Pankki voi kieltäytyä tilin avaamisesta, jos pyyntösi ei täytä vaatimuksia, joista säädetään rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa koskevissa EU-säännöissäLinkki johtaa toiselle sivustolle .

Joissakin EU-maissa tavanomaisen käyttötilin avaamisesta voidaan kieltäytyä, jos sinulla on jo vastaava tili toisessa pankissa kyseisessä maassa.

Jos haluat avata käyttötilin asuinmaasi ulkopuolella, pankille on joissakin EU-maissa perusteltava tällaisen tilin tarve. Perusteena voi olla esimerkiksi työskentely asuinmaasi ulkopuolella.

Tavanomainen käyttötili

Tavanomaisen käyttötilin avulla voit hoitaa päivittäisiä maksutapahtumia ja tilisiirtoja, kuten

Tiliin olisi saatava liitetyksi myös maksukortti, jota voi käyttää käteisnostoihin ja ostoksiin niin verkossa kuin kaupoissakin.

Pankin on tarjottava tilin haltijalle myös saatavilla olevat verkkopankkipalvelut. Perustilille ei ole kuitenkaan aina tarjottava tilinylitysoikeutta tai luottojärjestelyä.

Joissakin EU-maissa pankki voi periä tavanomaisesta käyttötilistä vuosimaksun, jonka on oltava kohtuullinen.

Esimerkkitapaus

Tilin voi avata EU:ssa myös asuinmaan ulkopuolella

Sándor sai työpaikan Sloveniassa sijaitsevasta yrityksestä, mutta hän asui edelleen Unkarissa. Unkarilaisen pankkitilinsä lisäksi Sándor halusi avata pankkitilin Sloveniassa päivittäisiä menoja varten.

Sándor pyysi työpaikkansa lähellä olevaa pankkia avaamaan hänelle tavanomaisen käyttötilin. Pankki avasi tilin, vaikka Sándor ei asunut Sloveniassa.

Pankit eivät voi kieltäytyä perustilin avaamisesta pelkästään sillä perusteella, että asut toisessa maassa.

Maksuja koskeva tietoasiakirja

Ennen tilin avaamista pankin on annettava sinulle asiakirja, josta käyvät ilmi tärkeimmät tilipalvelut ja kaikki tiliin liittyvät maksut (nk. maksuja koskeva tietoasiakirja). Voit vertailla sen avulla eri pankkien tilejä ja niistä veloitettavia maksuja.

Pankkisi on myös annettava vähintään kerran vuodessa ilmoitus, josta käyvät ilmi kaikki tilisi palvelumaksut. Tämän maksuerittelyn olisi sisällettävä myös tiedot tiliisi sovelletuista koroista.

Tilin siirtäminen toiseen pankkiin

Voit siirtää pankkitilisi samassa EU-maassa toimivaan toiseen pankkiin. Uuden pankkisi on autettava tähän liittyvissä järjestelyissä.

Jos haluat avata uuden pankkitilin samassa EU-maassa, ilmoita uudelle pankillesi, että haluat siirtää toistuvaissuorituksesi uudelle tilille.

Uusi pankkisi varmistaa tili- ja maksutietojesi siirron vanhasta pankista ja peruuttaa entisen tilin pysyväistoimeksiannot. Uusi pankki

Jos suljet vanhan tilisi, sinulta voidaan periä siitä maksu.

Jos sinulle aiheutuu pankkitilin siirron yhteydessä kustannuksia, jotka johtuvat pankin virheestä tai myöhästymisestä (esimerkiksi maksu peruutetaan liian myöhään), pankin on korvattava kustannukset. Jos sinulla on ongelmia siirron suhteen, voit yrittää ratkaista asian käyttämällä tuomioistuimen ulkopuolista riidanratkaisumenettelyä.

Esimerkkitapaus

Pankkitilin siirtäminen ei aina onnistu sujuvasti

Suzanne muutti Toulousesta Pariisiin ja päätti siirtää pankkitilinsä paikalliseen pankkiin. Suzanne pyysi uutta pankkia siirtämään kaikki maksusuorituksensa uudelle tilille ja sulkemaan vanhan tilin Toulousessa.

Pariisilaispankki toimi pyynnön mukaisesti: entiset pysyväistoimeksiannot peruutettiin, Suzannen vanha tili suljettiin ja uudelle tilille luotiin uudet pysyväistoimeksiannot. Pankki kuitenkin unohti ilmoittaa tilin muutoksesta Suzannen matkapuhelinoperaattorille, ja Suzannea laskutettiin siitä, että puhelinlaskun suoraveloitus epäonnistui.

Suzanne valitti asiasta pariisilaispankkiin. Pankki korvasi ylimääräisen laskun ja korjasi matkapuhelinlaskuja koskevan pysyväistoimeksiannon.

EU turvaa talletusten suojan

EU-säännöillä varmistetaan, että pankkitililläsi (säästötili ja/tai käyttötili) olevat rahat on suojattu, jos pankki ei pysty jatkamaan toimintaansa. Talletussuojan yläraja on 100 000 euroa tai vastaava määrä paikallisena valuuttana. Talletussuojan yläraja on pankki- ja tallettajakohtainen. Jos sinulla on useita tilejä samassa pankissa, talletussuoja takaa näiden tilien yhteissumman 100 000 euron enimmäismäärään.

Tähän sääntöön on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Jos puolisoilla on yhteinen tili, 100 000 euron ylärajaa sovelletaan kumpaankin puolisoon erikseen. Näin puolisoiden yhteisellä tilillä olevat rahat on suojattu 200 000 euron enimmäismäärään. Lisäksi talletusten suoja on yli 100 000 euroa eräissä muissa tapauksissa. Näiden rajoitetun ajan sovellettavien poikkeusten piiriin kuuluvat muun muassa

Näissä tapauksissa talletusten suoja on yli 100 000 euroa vähintään kolmen kuukauden ja korkeintaan 12 kuukauden ajan siitä, kun kyseinen määrä on hyvitetty tilille tai kun kyseiset talletukset ovat laillisesti siirrettävissä, riippuen kunkin EU-maan asettamista ehdoista ja raja-arvoista.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: