Tarkistettu viimeksi: 24/01/2019

Työluvat

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

EU-kansalaiset eivät yleensä tarvitse työlupaa työskennelläkseen toisessa EU-maassa.

Itsenäiset ammatinharjoittajat eivät milloinkaan tarvitse työlupaa EU:n alueella.

Eräiden EU-maiden kansalaiset tarvitsevat kuitenkin edelleen tiettyihin EU-maihin työluvan työntekoa varten.

Tämä koskee ainoastaan

  • Kroatian kansalaisia joissakin EU-maissa
  • joidenkin EU-maiden kansalaisia Kroatiassa.

Liechtenstein on määritellyt kiintiöt, joilla rajoitetaan maahan asumaan ja työskentelemään muuttavien henkilöiden määrää. Kiintiöjärjestelmää sovelletaan kaikkien EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaisiin.

Kroatian kansalaiset

Oikeuttasi työskennellä toisen palveluksessa toisessa EU-maassa saatetaan rajoittaa siirtymäjärjestelyin 30.6.2020 saakka.

Useimmat EU-maat ovat luopuneet rajoituksista. Työskentelyyn tarvitaan kuitenkin vielä työlupa ​Itävallassade.

Työskentely Kroatiassa

Oikeuttasi työskennellä toisen palveluksessa Kroatiassa saatetaan rajoittaa siirtymäjärjestelyin. Tarvitset mahdollisesti työluvan, jos olet kotoisin Itävallasta.

Työskentely Sveitsissä

Useimmat EU-kansalaiset eivät tarvitse työlupaa Sveitsissä työskentelyä varten. Rajoituksia sovelletaan ainoastaan Kroatian kansalaisiin, jotka tarvitsevat työluvan, sekä Bulgarian ja Romanian kansalaisiin, joiden pääsy työmarkkinoille on rajallinen. Lisätietoa EU-kansalaisten oikeudesta työskennellä Sveitsissäfrdeiten.

Henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta EU:n ja Sveitsin välillä tehdyn sopimuksen mukaan Sveitsin kansalaiset voivat vapaasti asua ja työskennellä EU:ssa.

Lisätietoa

Ennen kuin yrität päästä töihin maahan, jossa rajoitukset ovat vielä käytössä, sinun kannattaa ottaa selvää tarvittavista menettelyistä.

Ota yhteyttä suunnittelemasi työskentelymaan työvoimaviranomaiseen tai eurooppalaiseen työvoimaneuvojaan saadaksesi lisätietoa.

Esimerkkitapaus

Huolehdi työluvan hankkimisesta ennen ulkomaille muuttoa

Kroatialainen Marko hyväksyy Wienistä tulleen työtarjouksen ja muuttaa välittömästi Itävaltaan. Hän ei kuitenkaan saa työlupaa, joten hänen on palattava Kroatiaan.

Kroatiasta kotoisin olevien kannattaa ottaa selvää työlupa-asioista jo ennen kuin toiseen maahan muuttamista. Jos työlupa tarvitaan, on syytä muistaa, että sitä koskeva hakemus saatetaan myös hylätä.

Komennustyö ulkomailla

Ulkomaankomennukselle lähetettyjä toisen palveluksessa olevia henkilöitä rajoitukset eivät koske – lukuun ottamatta yhtä poikkeusta: Itävallassa rajoitetaan väliaikaisesti Kroatiasta kotoisin olevien tiettyjen alojen työntekijöiden ulkomaankomennuksia, mutta rajoitukset eivät koske itsenäisiä ammatinharjoittajia.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: