Tarkistettu viimeksi: 18/11/2020

Työluvat

Brexitin vaikutukset

EU-kansalaiset eivät yleensä tarvitse työlupaa työskennelläkseen toisessa EU-maassa.

Itsenäiset ammatinharjoittajat eivät milloinkaan tarvitse työlupaa EU:n alueella.

Liechtensteinon määritellyt kiintiöt, joilla rajoitetaan maahan asumaan ja työskentelemään muuttavien henkilöiden määrää. Kiintiöjärjestelmää sovelletaan kaikkien EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaisiin.

 

Työskentely Sveitsissä

Useimmat EU-kansalaiset eivät tarvitse työlupaa Sveitsissä työskentelyä varten. Kroatian kansalaisiin sovelletaan rajoituksia, ja he tarvitsevat edelleen työluvan. Lisätietoa EU-kansalaisten oikeudesta työskennellä Sveitsissäfrdeiten.

Henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta EU:n ja Sveitsin välillä tehdyn sopimuksen mukaan Sveitsin kansalaiset voivat vapaasti asua ja työskennellä EU:ssa.

Lisätietoa

Ennen kuin yrität päästä töihin maahan, jossa rajoitukset ovat vielä käytössä, sinun kannattaa ottaa selvää tarvittavista menettelyistä.

Ota yhteyttä suunnittelemasi työskentelymaan työvoimaviranomaiseen tai eurooppalaiseen työvoimaneuvojaan saadaksesi lisätietoa.

 

Muiden kuin EU-kansalaisten työluvat

Jos olet EU:n ulkopuolisen maan kansalainen, sinulla voi olla oikeus työskennellä EU:ssa samoin ehdoin kuin EU-kansalaisilla. Nämä oikeudet riippuvat kansalaisuudestasi tai siitä, oletko EU-kansalaisen perheenjäsen.

Turkin kansalaiset

Jos olet Turkin kansalainen, oikeutesi liikkua ja työskennellä EU:ssa riippuvat täysin kunkin EU-maan kansallisista säännöistä. Turkin kansalaisilla, jotka työskentelevät laillisesti jossakin EU-maassa, on oikeus samoihin työehtoihin kuin kyseisen maan omilla kansalaisilla.

Sinulla on seuraavat oikeudet:

Muut maat, joilla on sopimus EU:n kanssa

Sinulla on oikeus samoihin työehtoihin kuin kohdemaasi omilla kansalaisilla, jos olet jonkin 79 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maan kansalainenen tai seuraavien maiden kansalainen:

Muut maat, joilla ei ole sopimusta EU:n kanssa

Jos olet sellaisen maan kansalainen, jonka kanssa EU:lla ei ole sopimusta, oikeutesi työskennellä jossakin EU-maassa riippuu kyseisen EU-maan kansallisesta lainsäädännöstä.

Jos sinulla on perheside EU:n kansalaiseen,

Jos haluat lisätietoja, tutustu EU:n maahanmuuttoportaaliinfrespten.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: