A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 15/03/2018

Munkavállalási engedélyek

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

 • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
 • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
 • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Az EU-országok állampolgárainak alapesetben nem kell munkavállalási engedélyt kiváltaniuk ahhoz, hogy az Európai Unió tagországainak valamelyikében munkát vállaljanak.

Az Európai Unióban az önfoglalkoztatóknak semmilyen esetben sem kell munkavállalási engedélyt beszerezniük.

Egyes uniós országok állampolgárainak azonban munkavállalási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy bizonyos uniós országokban alkalmazottként helyezkedhessenek el.

Ez kizárólag a következő esetekben van így:

 • horvát állampolgárok munkavállalása egyes uniós országokban,
 • egyes uniós országok állampolgárainak elhelyezkedése Horvátországban.

Liechtensteinkvótákat határoz meg, így korlátozza azoknak a külföldi állampolgároknak a számát, akik a területén tartózkodhatnak és munkát vállalhatnak. A kvótarendszer az EU összes tagországának, valamint Norvégiának és Izlandnak az állampolgáraira is vonatkozik.

Horvátország állampolgárai

Egyes uniós országok átmeneti intézkedésekkel 2020. június 30-ig korlátozhatják területükön a horvát állampolgárok munkavállalását.

A legtöbb EU-ország feloldotta ezeket a korlátozásokat. Az alábbi országok esetében azonban továbbra is előfordulhat, hogy a horvát állampolgároknak munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk:

 • AusztriaDeutsch
 • HollandiaEnglishNederlands
 • SzlovéniaSlovenščina
 • Egyesült KirályságEnglish

Munkavállalás Horvátországban

Horvátország átmeneti ideig korlátozhatja területén más uniós országok állampolgárainak alkalmazottként történő elhelyezkedését. Ennélfogva előfordulhat, hogy az alábbi országok állampolgárainak Horvátországban munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk:

 • Ausztria
 • Hollandia
 • Szlovénia
 • Egyesült Királyság

Munkavállalás Svájcban

A legtöbb uniós polgárnak nincs szüksége munkavállalási engedélyre ahhoz, hogy Svájcban dolgozhasson. Korlátozások kizárólag a horvát állampolgárokra vonatkozóan vannak érvényben, akiknek továbbra is munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk ahhoz, hogy Svájcban munkát vállaljanak. További információk az uniós polgárok svájci munkavállalásávalfrançaisDeutschitalianoEnglish kapcsolatban.

A személyek szabad mozgásáról szóló EU–Svájc megállapodás értelmében a svájci állampolgárok jogosultak arra, hogy az EU területére költözzenek és ott munkát vállaljanak.

További információk

Ha Ön olyan országban szeretne elhelyezkedni, ahol még mindig korlátozások vannak érvényben, kiutazás előtt érdemes tájékozódnia a vonatkozó eljárásokról.

Azt tanácsoljuk, vegye fel a kapcsolatot a célország állami foglalkoztatási szolgálatának munkatársaival vagy az európai munkaügyi tanácsadók valamelyikével.

Konkrét eset

Csak akkor utazzon külföldre munkát vállalni, ha biztos abban, hogy megkapja a munkavállalási engedélyt

Marko horvát állampolgár. A férfi állásajánlatot kapott Bécsből, melyet elfogadott, és azonnal ki is utazott Ausztriába. Mivel azonban nem kapott az országban munkavállalási engedélyt, vissza kellett térnie Horvátországba.

Ha Ön horvát állampolgár, kiutazás előtt feltétlenül nézzen utána, be kell-e szereznie munkavállalási engedélyt abban az országban, ahol el akar helyezkedni. Ha a célországban a munkavállalást engedélyhez kötik, fennáll a lehetősége annak, hogy kérelmét elutasítják.

Külföldi kiküldetés

A munkavállalók kiküldetésére vonatkozóan nincsenek érvényben korlátozások. Ezalól egyetlen kivétel van: Ausztria bizonyos ágazatokban ideiglenes korlátozásokat alkalmaz a horvát munkavállalók cégek általi kiküldetésére, de az önfoglalkoztatókra ezek a korlátozások nem vonatkoznak.

EU-jogszabályok
 • A külföldi munkavállalásra vonatkozó ideiglenes korlátozások (munkavállalási engedélyek) English
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz