Utolsó frissítés: 20/10/2022

Munkavállalási engedély

Az EU-országok állampolgárainak alapesetben nem kell munkavállalási engedélyt kiváltaniuk ahhoz, hogy az Európai Unió tagországainak valamelyikében munkát vállaljanak.

Az Európai Unióban az önfoglalkoztatóknak semmilyen esetben sem kell munkavállalási engedélyt beszerezniük.

Figyelmeztetés

Liechtensteinkvótákat határoz meg, így korlátozza azoknak a külföldi állampolgároknak a számát, akik a területén tartózkodhatnak és munkát vállalhatnak. A kvótarendszer az EU összes tagországának, valamint Norvégiának és Izlandnak az állampolgáraira is vonatkozik.

 

Munkavállalás Svájcban

A legtöbb uniós polgárnak nincs szüksége munkavállalási engedélyre ahhoz, hogy Svájcban dolgozhasson. További információkat a linkre kattintva olvashat az uniós polgárok svájci munkavállalásával kapcsolatban.

A személyek szabad mozgásáról szóló EU–Svájc megállapodás értelmében a svájci állampolgárok jogosultak arra, hogy az EU területére költözzenek és ott munkát vállaljanak.

További információk

Ha Ön olyan országban szeretne elhelyezkedni, ahol még mindig korlátozások vannak érvényben, kiutazás előtt érdemes tájékozódnia a vonatkozó eljárásokról.

Azt tanácsoljuk, vegye fel a kapcsolatot a célország az EU-ban és a munkavállalás feltételei tekintetében az uniós polgárokéval egyenlő bánásmódban részesüljenek. Ezek a jogok az illető személy állampolgárságától függnek, vagy attól, hogy uniós polgárok családtagjai-e.

Török állampolgárok

A török állampolgároknak az EU területén való utazáshoz és munkavállaláshoz fűződő jogai teljes mértékben az őket fogadó uniós ország szabályaitól függnek. Ha egy török állampolgár legálisan dolgozik az EU-ban, ugyanazok a munkavégzési feltételek vonatkoznak rá, mint az adott ország állampolgáraira.

Törökország állampolgárait a következő jogok illetik meg az EU országaiban:

Az Európai Unióval megállapodást kötött egyéb országok állampolgárai

Az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok csoportját alkotó 79 ország en , valamint az alább felsorolt országok állampolgárai az őket fogadó ország állampolgáraival egyenlő bánásmódot élveznek a munkavégzés feltételeit illetően:

Olyan országok állampolgárai, amelyek nem kötöttek megállapodást az EU-val

Azoknak az országoknak az állampolgárai, melyek nem kötöttek megállapodást az EU-val, az őket fogadó EU-ország előírásainak függvényében vállalhatnak ott munkát.

Az uniós polgárok családtagjainak:

Bővebb tudnivalókért látogasson el az uniós bevándorlási portálra.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: