A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Munkavállalási engedélyek

 • Ausztriában dolgozó horvát állampolgár vagyok. Amikor munkaadómnál panaszt tettem a munkakörülmények miatt, melyek szerintem jogellenesek az osztrák törvények értelmében, azt a választ kaptam, hogy a horvát állampolgárokra más szabályok vonatkoznak. Igaz ez?

  NEM – ez egyáltalán nem igaz. Tény, hogy – állampolgárságánál fogva – az Ön munkavállalási joga Ausztriában átmeneti korlátozások alá esik, ez azonban nem érinti az Önt uniós polgárként megillető jogokat, így azt sem, hogy Önt ugyanolyan bánásmód illeti meg, mint a magyar állampolgárságú munkavállalókat.

  Ha a munkaadója nem változtat a magatartásán, azt tanácsoljuk, tegyen bejelentést az ügyben az osztrák munkaügyi hatóságnál.

 • Horvát állampolgár vagyok. Ausztriában szeretnék elhelyezkedni, ezért azt szeretném, hogy horvát álláskeresési járadékomat Ausztriában folyósítsák a részemre. Van erre lehetőség?

  2020. június 30-ig a horvát állampolgárok ausztriai munkavállalására korlátozások vonatkozhatnak. Ez a tény befolyásolhatja azt is, hogy Ön „átkérheti-e" az álláskeresési járadékát ebbe az országba. Mivel a korlátozások bármikor megváltozhatnak, azt tanácsoljuk, hogy forduljon Ausztriában a helyi európai munkaügyi tanácsadók valamelyikéhez, és kérjen naprakész tájékoztatást az Önre vonatkozó szabályokat illetően.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Munkavállalási engedélyek
EU-jogszabályok
 • A külföldi munkavállalásra vonatkozó ideiglenes korlátozások (munkavállalási engedélyek) English
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz