A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 16/04/2018

Kiküldött munkavállalók

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

 • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
 • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
 • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Előfordulhat, hogy munkaadója Önt egy másik EU-országba küldi ki ideiglenesen dolgozni. A külföldi munkavégzés ideje alatt Ön kiküldött munkavállalónak minősül, és ennek a jogállásnak megfelelő szabályok vonatkoznak Önre a munkakörülmények és egyes jogosultságok tekintetében.

Munkakörülmények

Az Európai Unión belül a kiküldött munkavállalókra a fogadó ország foglalkoztatási szabályai és feltételei vonatkoznak a következők tekintetében:

 • minimálbér: az Ön fizetése nem lehet alacsonyabb a helyi minimálbérnél, vagy az Ön ágazatára vonatkozóan esetlegesen érvényben lévő kötelező erejű kollektív szerződésekben rögzített bérnél;
 • maximális munkaidő és minimális pihenőidő;
 • a munkahelyi egészségvédelem és biztonság;
 • az ideiglenes munkaerőt közvetítő ügynökségeken keresztüli munkaerő-felvételre vonatkozó feltételek;
 • a várandós nők és a fiatalok foglalkoztatásának feltételei;
 • a férfiak és a nők közötti egyenlő bánásmód és más diszkriminációellenes szabályok.

Az Ön munkaadójának kell fizetnie a külföldi kiküldetéssel kapcsolatban az utazás, az ellátás és a szállás tekintetében felmerült költségeket, ha a küldő ország jogszabályai ezt előírják. Ezeket a juttatásokat a rendes fizetésen felül, pluszban kell biztosítani.

A témával foglalkozó tagállami honlapok

Látogasson el az Önt fogadó ország témával foglalkozó honlapjára, ahol tájékozódhat a kiküldött munkavállalókra vonatkozó foglalkoztatási feltételekről és szabályokról, és ahol megtalálhatja az adott ország hatóságainak elérhetőségi adatait.

Ország kiválasztása:

Egyéb jogosultságok

Ahhoz, hogy kiküldött munkavállalóként dolgozzon egy másik EU-országban,

 • nincs szüksége munkavállalási engedélyre – kivéve, ha a kiküldetés Horvátországból Ausztriába szól, ahol bizonyos ágazatokra vonatkozóan munkavállalási korlátozások vannak érvényben;
 • nem kell szakmai képesítéseit elismertetnie a fogadó országban – lehet azonban, hogy egyes szakmák esetében írásbeli nyilatkozatot kell tennie (részletes információk a szakmai képesítések elismertetéséről);
 • nyugdíjba vonuláskor nem kell különböző országok nyugdíjbiztosítási hatóságaihoz fordulnia: a fogadó ország intézményei nem illetékesek az ország területén kiküldetést teljesítő munkavállalók nyugdíjbiztosítása ügyében.

Jövedelemadó

Ha hat hónapnál rövidebb időt tölt külföldi kiküldetésben, a fogadó országban elvileg nem kell jövedelemadót fizetnie.

Nem léteznek azonban olyan uniós szabályok, amelyek rögzítenék, hogy a kiküldetés ideje alatt keletkezett jövedelem után melyik országban kell adózni. Ebben a kérdésben a nemzeti jogszabályok vagy az országok közötti adóügyi megállapodások az irányadók. Erről a kérdésről részletesebben a jövedelemadózásra vonatkozó szabályokról szóló oldalunkon olvashat.

Társadalombiztosítás a külföldi tartózkodás ideje alatt

Kiküldött munkavállalóként Ön legfeljebb két évig továbbra is a küldő ország társadalombiztosítási rendszerébe fog tartozni. Érdemes utánanéznie, milyen adminisztratív teendőket kell elvégeznie.

Ha két évnél hosszabb időre megy kiküldetésbe, át kell jelentkeznie a külföldi munkavégzés helye szerinti ország társadalombiztosítási rendszerébe. Bizonyos esetekben két év után is lehetősége van arra, hogy fenntartsa társadalombiztosítási jogviszonyát a küldő országban.

Előzetes nyilatkozat

Előfordulhat, hogy munkaadójának előzetesen közölnie kell a fogadó ország hatóságaival az ottani munkavégzés helyét, a kiküldetés időtartamát és az Ön elérhetőségi adatait stb.

Fontos, hogy munkaadója eleget tegyen ennek a követelménynek, különben bírságot szabhatnak ki a cégre a fogadó országban.

Részletesebb tájékoztatásért vegye fel a kapcsolatot a kiküldött munkavállalókkal foglalkozó összekötő hivatallal vagy az egyablakos ügyintézési ponttal a célországban.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz