A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Rövid idejű (legfeljebb 2 éves) külföldi kiküldetés

 • Abban az országban, ahol kiküldetésben dolgozom, minden munkatársam megkapja a minimálbért. Én is jogosult vagyok rá?

  IGEN — Munkáltatójának a kiküldetés ideje alatt végig be kell tartania azokat az alapszabályokat, amelyek a kiküldetés helye szerinti országban a munkavállalók védelmét biztosítják. Ezek közé tartoznak a minimálbérre, a munkaidőre és a pihenőidők minimális időtartamára vonatkozó szabályok is.

  Ha többet szeretne megtudni jogairól, vegye fel a kapcsolatot az adott ország kiküldött munkavállalókkal foglalkozó összekötő hivatalával.

 • Önálló vállalkozó vagyok, és néhány hónapig külföldön szeretnék dolgozni. Milyen formaságokat kell elintéznem?

  Ha csak néhány hónapig szeretne egy másik uniós országban dolgozni, akkor az Ön számára a legjobb megoldást a külföldi kiküldetés jelenti.

  Ez lehetővé teszi, hogy külföldön munkát végezzen, és közben továbbra is biztosított maradjon annak az országnak a szociális biztonsági rendszerében, ahol általában dolgozik.

  Kiutazás előtt el kell intéznie a következőket:

  • Váltsa ki az A1 formanyomtatványt (a korábbi E 101 formanyomtatványt). Érdeklődje meg hazája kiküldött munkavállalókkal foglalkozó összekötő hivatalában, hogy melyik hatóság állítja ki ezt a dokumentumot.

   A formanyomtatvány igazolja, hogy a külföldi tartózkodás alatt – legfeljebb két évig – Ön és eltartott családtagjai továbbra is hazájuk szociális biztonsági rendszerében maradnak biztosítva.
   A formanyomtatvány kiváltásához igazolnia kell, hogy az Ön által külföldön folytatni kívánt tevékenység „hasonlít a hazájában folytatott tevékenységhez. Hogyan? Ezzel kapcsolatban lásd az Uniós útmutató a kiküldetésre vonatkozó szabályokról című kiadványt.
  • Váltsa ki hazája egészségbiztosítási hatóságától az S1 formanyomtatványt (a korábbi E 106 formanyomtatványt). Ez a kinntartózkodás alatt egészségügyi ellátásra jogosítja fel Önt és családtagjait.
  • Lehetséges, hogy előzetes nyilatkozatot kell tennie arról, hogy saját szakmájában fog dolgozni a fogadó országban.

   Ha nem tudja, hogy kell-e ilyen nyilatkozatot tennie, illetve hogy hogyan kell eljárnia, ha köteles nyilatkozatot tenni, vegye fel a kapcsolatot hazájában a kiküldött munkavállalókkal foglalkozó összekötő hivatallal.

  Ha a külföldi munkavégzés idejére nem kell kiköltöznie a másik országba (azaz ha csak több rövid utazást tesz az országba), akkor elég az európai egészségbiztosítási kártyát beszereznie. Ezt hazájában válthatja ki az egészségbiztosítási hatóságtól.

  A kiküldetés helye szerinti országba történő megérkezést követően a következőket kell elintéznie:

 • Önálló vállalkozó vagyok. Lejárt az A1 (a korábbi E 101) formanyomtatványon feltüntetett kiküldetési időszakom, de sajnos még nem tudtam befejezni a munkámat. Meghosszabbíthatom-e a kiküldetésemet?

  IGEN — Ön kérheti kiküldetésének meghosszabbítását, ha előre nem látott körülmények miatt munkája több időt igényel, mint ahogy eredetileg tervezte, és ha a kiküldetés teljes időszaka – a hosszabbítással együtt – nem haladja meg a két évet.

  Melyik hatósághoz kell fordulnom? Érdeklődjön a munkavégzés helye szerinti országban a kiküldött munkavállalókkal foglalkozó összekötő hivatalnál.

  Igazolnia kell, hogy előre nem látott körülmények miatt munkája elvégzéséhez több időre van szüksége — ha ezt nem tudja bizonyítani, a fogadó ország elutasíthatja hosszabbításra irányuló kérelmét.

  Ha kérelmét elutasítják, attól még külföldön maradhat, de jogállása megváltozik: „áttelepült vállalkozó lesz, ami azzal jár, hogy át kell lépnie a fogadó ország szociális biztonsági rendszerébe (azaz a továbbiakban nem hazájában, hanem a fogadó országban kell fizetnie a járulékokat).

 • Önálló vállalkozó vagyok, és egy hároméves projekten fogok dolgozni egy másik uniós országban. Azt szeretném, hogy kinttartózkodásom végig kiküldetésnek minősülne, azaz hogy a teljes időszak alatt hazám szociális biztonsági rendszerében maradjak biztosított. Lehetséges ez annak ellenére, hogy két évnél többet fogok dolgozni a másik országban?

  TALÁN — Ha kezdettől fogva tudja, hogy két évnél többet fog külföldön dolgozni, akkor mentességet kérhet a fogadó ország vonatkozó jogszabályai alól, és így a külföldi munkavégzés teljes ideje alatt hazája szociális biztonsági rendszerében maradhat biztosított.

  Az ilyen típusú mentességek esetről esetre különböznek. Elnyerésükhöz mindkét érintett ország hatóságának engedélyére szükség van. A mentesség csak meghatározott ideig érvényes.

  Melyik hatósághoz kell fordulnom? Érdeklődjön a fogadó ország kiküldött munkavállalókkal foglalkozó összekötő hivatalánál.

 • Mi történik, ha egy másik uniós országban vagyok kiküldetésen, és baleset ér? Hazám egészségbiztosítási rendszere fedezi-e, hogy családom és én egészségügyi ellátásban részesüljünk?

  IGEN — legfeljebb 2 évig (függetlenül attól, hogy munkáltatója küldte-e ki külföldre, vagy önálló vállalkozóként van ott kiküldetésben).

  Ahhoz, hogy a kiküldetés során orvosi ellátást kapjon, két dokumentumra van szüksége:

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Kiküldött munkavállalók
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz