Utolsó frissítés: 14/03/2023

Állandó szolgáltatásnyújtás iránti kérelem

Ha Ön huzamos időre egy másik EU-országba költözik munkavállalás céljából, és az Ön szakmája az adott országban szabályozott szakmának minősül, akkor gondoskodnia kell szakmai képesítésének elismertetéséről az illetékes hatóságnál.

Figyelmeztetés

Ha Ön orvos, általános ápoló, szülésznő, fogorvos, gyógyszerész, építészmérnök vagy sebész állatorvos, szakmai képesítését feltétel nélkül elismerik az EU országaiban.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

Önnek az alábbi dokumentumokat kell benyújtania a szakmai képesítés elismerése iránti kérelemmel együtt:

Mi történik, miután benyújtotta a kérelmet?

Miután benyújtotta a kérelmet és az igazoló dokumentumokat, az illetékes hatóság:

Ha a hatóság úgy dönt, hogy jelentős különbségek vannak a képesítés megszerzésére vonatkozó követelmények között az Ön országában és a fogadó országban, felkérheti Önt, hogy tegyen le alkalmassági vizsgát vagy végezzen el szakmai gyakorlatot. Ebben az esetben a végső döntésre csak azután kerül sor, hogy Ön teljesítette ezeket a kiegészítő feltételeket.

Figyelmeztetés

Ha a hatóság kiegészítő feltételeket szab képesítésének igazolására, fel kell ajánlania Önnek az alkalmassági vizsga és a szakmai gyakorlat közötti választás lehetőségét. Egyes szakmák esetében azonban a hatóság ettől eltérve előírhatja alkalmassági vizsga letételét, illetve szakmai gyakorlat végzését választási lehetőség nélkül.

Ha a hatóság 4 hónapon belül nem hoz döntést, Ön segítségnyújtó szolgálatainkhozKülső honlaphoz vezető link, illetve a szakmai képesítésekkel foglalkozó nemzeti kapcsolattartási pontokhoz fordulhat segítségért. Ha továbbra sincs döntés, ügyével a tagállami bíróságokhoz fordulhat.

Gyakran feltett kérdések

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: