Utolsó frissítés: 08/09/2022

Kis értékű követelések európai eljárása

Milyen célt szolgál?

A kis értékű követelések európai eljárásával keresetet lehet indítani a következő személyek ellen:

Az eljárás a 5000 euróig terjedő követelések esetében vehető igénybe. A keresetindítás ezen módja Dániát kivéve mindegyik tagországban rendelkezésre áll.

A kis értékű követelések európai eljárása a jogviták rendezésének egyik módja a nemzeti eljárások mellett. Az eljárás keretében hozott ítéletet a többi uniós ország elismeri és minden további eljárás nélkül végrehajthatónak nyilvánítja, a végrehajtás pedig nem tagadható meg (kivéve ha az ítélet összeegyeztethetetlen egy másik tagállamban ugyanazon felek között hozott korábbi ítélettel).

Előnyök:

Mennyibe kerül az eljárás?

Önnek valószínűleg fizetnie kell bírósági illetéketKülső honlaphoz vezető link , melyet azonban visszakap, ha a bíróság az Ön javára dönt az ügyben.

Mivel határokon átnyúló ügyekről van szó, a nyomtatványok fordítására is szükség lehet, ami pénzbe kerül. Ha megnyeri a pert, Önt e költsége után is költségtérítés illeti meg.

Hogyan kell az eljárást megindítani?

Az eljárást a kis értékű követelések európai eljárásának lefolytatásához szükséges formanyomtatványKülső honlaphoz vezető link használatával lehet elindítani.

  1. Töltse ki az „A" keresetlevél-nyomtatványt , és küldje azt meg a követelés tárgyában hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságnak. Erre sort keríthet akár abban az uniós országban, ahol az Ön vállalkozása székhellyel rendelkezik, akár a másik fél székhelye, illetve lakóhelye szerinti uniós országban.
  2. A bíróságnak, amint megkapja a keresetlevelet, ki kell töltenie a válasz-formanyomtatvány erre szolgáló részét.
  3. A bíróság, ha úgy ítéli meg, hogy további információra van szüksége, felkérheti Önt, hogy töltse ki a „B" formanyomtatványt.
  4. A kérelem beérkezését követő 14 napon belül a bíróságnak meg kell küldenie a kérelem másolatát és a válasz-formanyomtatványt az alperesnek.
  5. Az alperesnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy kitöltse a válasz-formanyomtatvány rá vonatkozó részét.
  6. A bíróságnak a beérkezett válasz másolatát 14 napon belül továbbítania kell az Ön számára.
  7. A bíróságnak az alperes válaszának kézhezvételétől számítva 30 napon belül:

A követelés ügyében hozott ítélet és az ítélet végrehajtása

A végrehajtó hatóságok a nemzeti szabályok szerint fogják érvényre juttatni a bírósági ítéletet.

A végrehajtást csak akkor lehet megtagadni, ha az ítélet összeférhetetlen egy, az Ön cége és az alperes között ugyanabban az ügyben hozott korábbi ítélettel.

Az ítéletet Dánia kivételével valamennyi uniós ország elismeri.

Bővebben a kis értékű követelések európai eljárásáról

Ha szeretne többet tudni arról, hogyan indíthat keresetet az eljárás igénybevételével, olvassa el a minden részletre kiterjedő felhasználói útmutatót en .

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kis értékű követelések európai eljárása

Rendezze más uniós országbeli beszállítóival vagy ügyfeleivel szembeni, 2000 eurót meg nem haladó összegű követeléseit

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: