Utolsó frissítés:: 30/01/2019

Adatbázis-védelem

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az uniós jogszabályok hatálya 2019. március 30-tól nem terjed ki az Egyesült Királyságra, kivéve, ha a megerősített kilépési megállapodás más időpontról rendelkezik vagy ha az Európai Tanács és az Egyesült Királyság egyhangúlag úgy dönt, hogy meghosszabbítja a kétéves tárgyalási időszakot. Arról, hogy a kilépés milyen jogi következményekkel jár a vállalkozásokra nézve, itt olvashat bővebben:

Az Ön jogai

Ha Ön elektronikusan vagy más módon hozzáférhető adatbázis hozott létre, lehetősége van:

Ha az Ön adatbázisa megfelel mind a szerzői jog, mind a sui generis jog követelményeinek, Önt mindkét oltalom megilleti.

Gondoskodjon eredeti adatbázisának védelméről a szerzői jog révén

Ha az Ön adatbázisa eredeti szellemi alkotás, a szerzői jog a megfelelő oltalmi forma, mivel az kizárólagos jogot biztosít Önnek az adatbázis vagy bármilyen változatának másolása, átalakítása, illetve terjesztése tekintetében. A szerzői jog nem a tartalmat, hanem az adatbázis szerkezetét védelmezi.

A sui generis jog által biztosított oltalom

Ha adatbázisának szerkezete nem eredeti alkotás, a tartalma még a sui generis jog révén védelemben részesülhet .

A sui generis jog oltalmát akkor kérelmezheti adatbázisa számára, ha Ön vagy az adatbázis készítője az EU országok valamelyikének állampolgára vagy az uniós országok valamelyikében lakik jogszerűen. A sui generis oltalom megszerzéséhez Önnek igazolnia kell, hogy az adatbázis tartalmának megszerzése, ellenőrzése vagy megjelenítése jelentős (pénzbeli, anyagi és/vagy emberi) ráfordítást igényelt az Ön részéről.

A sui generis adatbázisjog adatbázisának tartalmát oltalmazza. Ezzel az oltalmi formával Ön, illetve az adatbázis készítője megakadályozhatja, hogy mások az adatbázis tartalmának egészét vagy jelentős részét kimásolják és/vagy felhasználják. Ha Ön adatbázist hoz létre, és az megfelel a sui generis követelményeinek, Ön automatikusan megkapja az oltalmat 15 évre, vagy az adatbázis létrehozásának időpontjától, vagy attól a naptól kezdődően, amikor az adatbázis először vált hozzáférhetővé a nagyközönség számára.

Konkrét eset

Karoline és Frederik jogi tanácsadó céget vezet Dániában. Úgy döntöttek, hogy elektronikus adatbázist állítanak össze az ítélkezési gyakorlat, és más kapcsolódó dokumentumok egybegyűjtésére. A tervük megvalósítása több havi munkát igényelt, mert különböző külső forrásokból kellett kinyerniük az adatokat. A munka befejeztével Karoline és Frederik értékesítheti az adatbázist, melynek vonatkozásában sui generis jogok illetik meg őket, azaz 15 évig meg tudják akadályozni, hogy adatbázisuk tartalmának jelentős részeit mások lemásolják és/vagy felhasználják. Ha azonban az ítélkezési gyakorlat dokumentumaiból csak egyet vagy csak jelentéktelen részt akar valaki lemásolni vagy felhasználni, azt szabadon megteheti.

A témáról bővebben az Európai Szellemi Tulajdonjogok HelpDesk honlapjánen , az adatbázisok védelméről szóló oldalonen lehet olvasni.

Kapcsolódó témák

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: