Utolsó frissítés: 09/06/2022

Árképzés és fizetés

Vásárláskor a kereskedőnek egyértelmű és közérthető módon tájékoztatnia kell Önt a megvenni kívánt áruk és szolgáltatások teljes – azaz az összes járulékos költséget és adót tartalmazó – vételáráról.

Online vásárláskor a kereskedőnek külön fel kell hívnia az Ön figyelmét arra, hogy a termék megrendelése fizetési kötelezettséget von maga után, és lehetőséget kell biztosítania Önnek (pl. egy erre szolgáló gomb formájában), hogy jelezze ennek tudomásulvételét.

Figyelmeztetés

Ha Ön olyan online fizetési műveletet kíván végrehajtani, amelynek összege meghaladja a 30 eurót, legalább két azonosító elemet kell használnia, mint például:

  • egy Ön által birtokolt eszközt (pl. mobiltelefonját vagy kártyaolvasóját) ÉS egy Ön által ismert adatot (PIN-kódot vagy jelszót);
  • egy Ön által birtokolt eszközt (pl. mobiltelefonját vagy kártyaolvasóját) ÉS egy, csak Önre jellemző biometrikus elemet (pl. az ujjnyomatát);
  • egy Ön által ismert adatot (PIN-kódot vagy jelszót) ÉS egy, csak Önre jellemző biometrikus elemet (pl. az ujjnyomatát).

Ez a kettős azonosítás biztonságosabbá teszi az internetes fizetési műveleteket.

Felár és pótdíjak: kártyahasználati díj

Az uniós kereskedők nem vethetnek ki díjat a betéti vagy hitelkártyás fizetési műveletekre. Kivételt jelent az American Express és a Diners Club kártya, illetve üzleti vagy vállalati hitelkártya használata (ez utóbbi esetben a számlát a munkáltató kapja). Az ilyenkor esetlegesen felszámított tranzakciós díj azonban nem haladhatja meg azt az összeget, amennyibe a kereskedőnek a fizetés feldolgozása ténylegesen kerül.

Jó tudni azt is, hogy ha Ön eurótól eltérő pénznemben fizet bankkártyájával egy másik uniós országban, a kártya kibocsátója átváltási díjat számolhat fel.

Járulékos szolgáltatások után fizetendő díjak

Ha a kereskedő járulékos szolgáltatásokat – pl. expressz kézbesítést, díszcsomagolást vagy utazási biztosítást – is megvételre kínál, ezekért csak akkor számíthat fel külön díjat, ha Ön ebbe beleegyezett.

Ha Ön nem kért külön ilyen jellegű szolgáltatásokat, a kereskedőnek nincs joga pénzt felszámítani értük. A kereskedő nem szerezheti be a fogyasztó hozzájárulását előre bejelölt opciók használata révén. Ha ezt a módszert alkalmazva számít fel járulékos költségeket Önnek, Ön e költségek után visszatérítésre jogosult.

Konkrét eset

A kereskedőnek a vételárat az összes díjjal, adóval és illetékkel együtt kell feltüntetnie

A Lengyelországban élő Ewa hitelkártyával vásárolt egy online könyvesboltban. Meglepődve tapasztalta, hogy magasabb összeget számítottak fel neki a megvett könyvért, mint amit vásárláskor a kereskedő honlapja a számla végösszegeként megjelenített. Mint utólag kiderült, a cég a szállítási költséget csak akkor adta hozzá a vételárhoz, miután Ewa lebonyolította a fizetési tranzakciót.

Mivel az uniós jog arra kötelezi a kereskedőket, hogy az online vásárlás előtt a teljes vételár pontos összegéről tájékoztassák a fogyasztókat, Ewa az ügy kapcsán a könyvértékesítő cégnél és a lengyel hatóságoknál egyaránt panaszt tett. A hatóságok közbenjárásának köszönhetően Ewa visszakapta a különbözetet.

Fizetés idegen pénznemben – átváltási díjak

Amennyiben egy megvásárolni kívánt termék vagy szolgáltatás ára idegen pénznemben van meghatározva, számíthatunk arra, hogy az eredeti vételárnál magasabb összeget kell majd kifizetnünk érte. Hasonló a helyzet, amikor bankjegykiadó automatából veszünk fel idegen valutát: a tranzakció ebben az esetben is többe kerül a felvett készpénz ellenértékénél. A többletköltség oka lehet:

Személyes vagy online vásárlás során egyes esetekben választhatunk, hogy a vételárat helyi (idegen) valutában vagy saját pénznemben egyenlítjük ki. Ha úgy döntünk, hogy helyi valutában fizetünk, a fizetés pillanatában nincs információnk az ügylet hazai pénznemben kifejezett valós költségéről. Erről csak utólag, a bankszámla- vagy hitelkártyakivonat alapján tájékozódhatunk. Sok esetben ez a megoldás bizonyul olcsóbbnak. Ha hazai pénznemben egyenlítjük ki a számlát, azonnal tudomást szerzünk a pontos összegről, ez az eljárás azonban a többletköltségek miatt gyakran drágább.

Ha egy kereskedő vagy weboldal lehetőséget kínál arra, hogy hazai pénznemben fizessünk, köteles előzetesen pontos tájékoztatást adni a tranzakció többletköltségeiről. A felszámolt árrést az Európai Központi Bank legfrissebb devizaárfolyama alapján átszámított vételárhoz viszonyítva, százalékos arányban kell meghatároznia.

Példa: Egy szálloda vendégei szállásuk árát nem csak helyi valutában, hanem hazai pénznemben is kiegyenlíthetik. A hazai pénznemben fizetők esetében a szálloda köteles a pénznemek közti váltást az EKB aktuális árfolyamai alapján elvégezni, a vendégeket pedig előzetesen tájékoztatnia kell arról, hány százalékos árrést számol fel.

Az ilyen típusú költségekről szóló információkat a bankok vagy kártyaszolgáltatók honlapjain is kötelezően fel kell tüntetni. Az ügyfélnek mindenesetre bármikor jogában áll úgy dönteni, hogy a fizetést nem hazai pénznemben, hanem helyi valutában teljesíti.

Árdiszkrimináció

Ha Ön uniós ország állampolgára vagy lakosa, a kereskedő nem kérhet Öntől több pénzt pusztán állampolgársága vagy lakóhelye miatt az Európai Unió egy másik tagállamában megvételre kínált árukért és szolgáltatásokért, mint amennyit a helyi lakosoknak kell fizetniük az adott termékekért.

Amikor Ön az interneten vásárol az EU-ban, más és más árak lehetnek érvényben a különböző országokban, illetve ugyanannak a honlapnak az eltérő nemzeti oldalain, például a kézbesítési díjak különbözőségéből adódóan. Ha azonban az online vásárolt terméket nem kell külföldi címre kézbesíteni – például ha Ön saját maga szándékozik elmenni az áruért –, Ön ugyanazokra a vételárakra és különleges ajánlatokra jogosult, mint az adott EU-ország lakosai. A kereskedő nem számíthat fel magasabb árat Önnek és nem akadályozhatja meg, hogy vásároljon valamit pusztán azért, mert az Ön lakóhelye egy másik országban van.

Ugyanezek a szabályok érvényesek akkor is, ha Ön a kereskedő telephelyén nyújtott szolgáltatásokat vásárol – például ha vidámparkba vesz belépőjegyet, szállodai szobát foglal, autót bérel vagy elektronikus szolgáltatásra fizet elő (pl. felhőszolgáltatásra vagy webtárhely-szolgáltatásra). Ezekben az esetekben a kereskedő nem számíthat fel Önnek magasabb árat, mint a helyi vásárlóknak.

Figyelmeztetés

A szerzői joggal védett médiatermékekre, így pl. a filmekre, az elektronikus könyvekre és a zeneszámokra országonként más-más licencszabályok vonatkoznak. Ezért előfordulhat, hogy ugyanahhoz a termékhez nem ugyanazon az áron lehet hozzájutni a különböző EU-országokban.

Konkrét eset

A lakóhely szerinti ország nem adhat alapot a túlszámlázásra

A Dániában élő Hilda spanyolországi nyaralásához szeretett volna autót bérelni. Egy spanyol autókölcsönző cég weboldalán kiválasztott egy modellt. Amikor viszont a foglalás végén megadta a dán lakcímét, a kölcsönzési díj hirtelen 140 euróval megemelkedett.

Hilda felvette a kapcsolatot az Európai Fogyasztói Központok Hálózatának helyi irodájával, hogy panaszt tegyen az árdiszkrimináció miatt. A helyi fogyasztóvédelmi iroda segített Hildának hivatalos panaszt benyújtani, mely azon az érven alapult, hogy az autókölcsönző cég a honlapján diszkriminatív árképzést alkalmaz. Mivel az autókölcsönző cég nem tartotta be az uniós szabályokat, az illetékes nemzeti hatóság bírságot szabhat ki rá.

A menetjegyekre vonatkozó árképzési szabályok

Az uniós árképzési szabályok az interneten és a jegyértékesítő helyeken megvett menetjegyekre – köztük a repülő- és a vonatjegyekre – is vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy amikor Ön jegyet vásárol, a teljes vételárnak minden díjat, illetéket és adót magában kell foglalnia, és a kereskedőnek ezeket a tételeket a jegyfoglalási folyamat kezdetétől fel kell tüntetnie. Így Ön könnyebben össze tudja hasonlítani a különböző cégek által értékesített jegyek árait.

Az opcionális szolgáltatások (pl. az utasbiztosítás) esetében egyértelműen fel kell tüntetni, hogy nem kötelezően választandó tételről van szó, hanem feláras szolgáltatásról, melynek igénybevételéhez az Ön kifejezett hozzájárulása szükséges.

Ha Ön repülőjegy-foglalásnál azt tapasztalja, hogy a kapott ártájékoztatás nem egyértelmű, jelentheti az esetet a lakhelye szerinti EU-országban működő nemzeti hatóságoknak en .

Automatikus átirányítás egy másik weboldalra

A kereskedő nem irányíthatja át Önt automatikusan a honlapjának egy másik országbeli változatára. Tegyük fel, hogy Ön Franciaországban él, ám a kereskedő belgiumi weboldalát (.be) keresi fel. A kereskedő ebben az esetben javasolhatja Önnek, hogy látogasson el inkább a cég franciaországi webhelyére (.fr). Ha azonban Ön nem járul kifejezetten hozzá az átirányításhoz, hozzá kell tudnia férni a cég belgiumi webhelyéhez, ahogy azt eredetileg tervezte.

Továbbá a kereskedőnek biztosítania kell, hogy Ön bármikor módosítani tudja választását, pl. a kívánt ország kiválasztására szolgáló legördülő lista révén. Ez lehetővé teszi Önnek, hogy utánanézzen, a kereskedő más országokban milyen áron értékesíti termékeit, illetve milyen promóciókat kínál. Feltétlenül ellenőrizze azonban, hogy a kereskedő milyen feltételekkel, illetve költségekkel szállítja ki termékeit az Ön országába.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: