Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 30/10/2017

Τιμολόγηση και πληρωμές

Όταν αγοράζετε κάτι, θα πρέπει να έχετε σαφή πληροφόρηση για την τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Αν πρόκειται για ηλεκτρονικές αγορές, θα πρέπει να αναγνωρίζετε ρητά, π.χ. πατώντας ένα κουμπί, ότι είστε ενήμερος πως η υποβολή παραγγελίας συνεπάγεται την υποχρέωση πληρωμής.

Επιβαρύνσεις: έξοδα για τη χρήση κάρτας ή άλλου μέσου πληρωμής

Αν ένας έμπορος σάς χρεώνει επιπλέον για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής (π.χ. πιστωτικής κάρτας), η σχετική επιβάρυνση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο ίδιος για να διεκπεραιώσει την πληρωμή σας. Σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους επιπλέον επιβαρύνσεις απαγορεύονται.

Έξοδα για πρόσθετες υπηρεσίες

Πρέπει να δίνετε τη συγκατάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληρωμή σάς ζητά ο έμπορος, π.χ. για παράδοση express, συσκευασία δώρου ή ταξιδιωτική ασφάλεια.

Ο έμπορος δεν έχει το δικαίωμα να σας επιβαρύνει για τις υπηρεσίες αυτές, εκτός αν τις ζητήσετε ρητά. Η χρήση προεπιλεγμένου τετραγωνιδίου στην ιστοσελίδα του εμπόρου δεν συνιστά συγκατάθεση εκ μέρους σας, συνεπώς, έχετε δικαίωμα επιστροφής για κάθε πληρωμή που γίνεται με τον τρόπο αυτό.

Μια αληθινή ιστορία

Η Εύα από την Πολωνία αγόρασε βιβλία από ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά η πιστωτική της κάρτα χρεώθηκε με ποσό υψηλότερο από το τελικό ποσό που αναγραφόταν στον ιστότοπο του καταστήματος.

Δεδομένου ότι η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει τους εμπόρους να αναγράφουν ορθές και πλήρεις πληροφορίες για την τιμή των προϊόντων, η Εύα ανέφερε το γεγονός τόσο στην εταιρεία πώλησης όσο και στις πολωνικές αρχές. Μετά από παρέμβαση των αρχών, το κατάστημα τής επέστρεψε τη διαφορά.

Διακριτική μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, δεν πρέπει να καταβάλετε υψηλότερη τιμή όταν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες, με το αιτιολογικό της υπηκοότητας ή της χώρας κατοικίας σας. Κάποιες διαφορές τιμών δικαιολογούνται, εάν στηρίζονται σε άλλα αντικειμενικά κριτήρια πλην της υπηκοότητας.

Μια αληθινή ιστορία

Μερικές φορές, οι διαφορές στις τιμές είναι δικαιολογημένες

Ο Μπαρτ είναι Ολλανδός και ταξίδεψε στη Γερμανία για να επισκεφθεί ένα φίλο του. Πηγαίνοντας σε μια πισίνα, διαπίστωσε ότι είχε πληρώσει ακριβότερο εισιτήριο από τους ντόπιους, γι' αυτό αναρωτήθηκε αν είχε πέσει θύμα διακριτικής μεταχείρισης.

Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά τιμής είναι δικαιολογημένη. Η πισίνα, την οποία διαχειρίζεται η τοπική αρχή, χρηματοδοτείται από τους φόρους που πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Επομένως, επειδή οι τελευταίοι συμβάλλουν στη λειτουργία της πισίνας, πληρώνουν χαμηλότερη τιμή εισόδου.

Μια αληθινή ιστορία

Δεν πρέπει να καταβάλετε υψηλότερη τιμή μόνο και μόνο λόγω της χώρας κατοικίας σας

Η Χίλντα από τη Δανία ήθελε να κάνει κράτηση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στην Ισπανία για τις καλοκαιρινές διακοπές της. Διάλεξε το αυτοκίνητο που ήθελε να νοικιάσει στον ιστότοπο ισπανικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Ωστόσο, όταν έγραψε τη διεύθυνσή της για να ολοκληρώσει την κράτηση, διαπίστωσε ότι η συνολική τιμή για την ενοικίαση του αυτοκινήτου ήταν αυξημένη κατά 140 ευρώ.

Η Χίλντα επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταναλωτών στη χώρα της για να διαμαρτυρηθεί γι΄αυτή τη διακριτική μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές. Το Γραφείο ζήτησε από την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε ο ιστότοπός της να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ.

Κανόνες τιμολόγησης για εισιτήρια ταξιδιού

Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την τιμολόγηση ισχύουν και όταν αγοράζετε εισιτήρια ταξιδιού, όπως αεροπορικά ή σιδηροδρομικά εισιτήρια, είτε μέσω του διαδικτύου είτε αυτοπροσώπως. Αυτό σημαίνει πως όταν αγοράζετε εισιτήρια, όλες οι επιβαρύνσεις, τα τέλη και οι φόροι, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην τελική τιμή ήδη από την έναρξη της διαδικασίας κράτησης. Αυτό διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών με άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες. 

Τυχόν προαιρετικές επιπρόσθετες τιμολογήσεις (π.χ. ταξιδιωτική ασφάλεια) πρέπει να αναφέρονται σαφώς και να προτείνονται μόνο σε «προαιρετική» βάση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, αν διαπιστώσετε ασάφεια στις τιμές κατά την ηλεκτρονική κράτηση πτήσης, μπορείτε να αναφέρετε το γεγονός στις εθνικές αρχές της χώρας της ΕΕ όπου κατοικείτε.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές