Τελευταίος έλεγχος: 24/01/2019

Τιμολόγηση και πληρωμές

Όταν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες στην ΕΕ, πρέπει να ενημερώνεστε πλήρως για τη συνολική τιμή , συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε ρητά, π.χ. πατώντας ένα κουμπί, ότι είστε ενήμεροι πως η υποβολή παραγγελίας συνεπάγεται την υποχρέωση πληρωμής.

Πρόσθετες χρεώσεις: τέλη για τη χρήση καρτών

Οι έμποροι στην ΕΕ δεν έχουν δικαίωμα να σας χρεώνουν επιπλέονγια τη χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι οι κάρτες American Express/Diners Club, καθώς και οι επιχειρηματικές και εταιρικές πιστωτικές κάρτες για τις οποίες χρεώνεται ο εργοδότης σας αντί για εσάς. Αν χρησιμοποιείτε αυτές τις κάρτες, ενδεχομένως να επιβαρύνεστε με ένα ποσό, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο έμπορος για τη διεκπεραίωση της πληρωμής σας.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι αν πληρώνετε σε νομίσματα της ΕΕ εκτός του ευρώ, ενδέχεται ο πάροχος της κάρτας να σας χρεώσει με το τέλος μετατροπής νομισμάτωνόταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Επιβαρύνσεις για πρόσθετες υπηρεσίες

Πρέπει να δίνετε τη συγκατάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληρωμή σάς ζητά ο έμπορος, π.χ. για κατεπείγουσα παράδοση, συσκευασία δώρου ή ταξιδιωτική ασφάλεια.

Ο έμπορος δεν έχει το δικαίωμα να σας χρεώσει για τις υπηρεσίες αυτές, εκτός αν τις ζητήσετε ρητά. Η χρήση προεπιλεγμένου τετραγωνιδίου στον ιστότοπο του εμπόρου δεν συνιστά συγκατάθεση εκ μέρους σας, συνεπώς, έχετε δικαίωμα επιστροφής του ποσού που έχει πληρωθεί με τον τρόπο αυτό.

Μια αληθινή ιστορία

Οι έμποροι πρέπει να σας ενημερώνουν για τη συνολική τιμή (συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των επιβαρύνσεων) προτού πληρώσετε.

Η Εύα από την Πολωνία αγόρασε βιβλία από ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά η πιστωτική της κάρτα χρεώθηκε με ποσό υψηλότερο από το τελικό ποσό που αναγραφόταν στον ιστότοπο του καταστήματος τη στιγμή της αγοράς. Η Εύα διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν είχε συμπεριλάβει στην τιμή το κόστος παράδοσης και ότι το πρόσθεσε μόνο μετά την ολοκλήρωση της αγοράς της.

Δεδομένου ότι η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει τους εμπόρους να αναγράφουν ορθές και πλήρεις πληροφορίες για την τιμή των προϊόντων, η Εύα ανέφερε το γεγονός τόσο στην εταιρεία πώλησης όσο και στις πολωνικές αρχές. Μετά την παρέμβαση των αρχών, το κατάστημα τής επέστρεψε τη διαφορά.

Διακριτική μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές

Εάν είστε υπήκοος ή κάτοικος χώρας της ΕΕ δεν πρέπει να καταβάλλετε υψηλότερη τιμή όταν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες στην ΕΕ λόγω της υπηκοότητας ή της χώρας κατοικίας σας.

Όταν αγοράζετε προϊόντα μέσω διαδικτύου στην ΕΕ, οι τιμές μπορεί να διαφέρουναπό χώρα σε χώρα ή μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων του ίδιου ιστότοπου, π.χ. λόγω διαφορών στο κόστος παράδοσης. Ωστόσο, εάν αγοράζετε προϊόντα μέσω διαδικτύου χωρίς διασυνοριακή παράδοση – όπως όταν αγοράζεται κάτι μέσω διαδικτύου το οποίο προτίθεστε να παραλάβετε οι ίδιοι από τον έμπορο ή το κατάστημα – θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στις ίδιες τιμές και τις ειδικές προσφορές όπως οι αγοραστές που ζουν στην εν λόγω χώρα της ΕΕ. Δεν πρέπει να επιβαρύνεστε περισσότερο ή να εμποδίζεστε να αγοράζετε προϊόντα μόνο και μόνο επειδή ζείτε σε άλλη χώρα.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν όταν αγοράζετε υπηρεσίες που παρέχονται στις εγκαταστάσεις του εμπόρου, π.χ. όταν αγοράζετε εισιτήρια εισόδου σε λούνα παρκ, κάνετε κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο, ενοικιάζετε αυτοκίνητο ή αγοράζετε ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (όπως υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους ή φιλοξενία ιστότοπου), έχετε δικαίωμα πρόσβασης στις ίδιες τιμές όπως και οι τοπικοί αγοραστές.

Τα μέσα ενημέρωσης που προστατεύονται από δικαιώματα δημιουργού, όπως ταινίες, ηλεκτρονικά βιβλία και μουσική, συχνά χρειάζονται διαφορετικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σε διαφορετικές χώρες. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να μην έχετε την ίδια πρόσβαση στα ίδια προϊόντα και στην ίδια τιμή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μια αληθινή ιστορία

Δεν πρέπει να καταβάλετε υψηλότερη τιμή μόνο και μόνο λόγω της χώρας κατοικίας σας

Η Χίλντα από τη Δανία ήθελε να κάνει κράτηση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στην Ισπανία για τις καλοκαιρινές διακοπές της. Διάλεξε το αυτοκίνητο που ήθελε να νοικιάσει στον ιστότοπο ισπανικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Ωστόσο, όταν έγραψε τη διεύθυνσή της για να ολοκληρώσει την κράτηση, διαπίστωσε ότι η συνολική τιμή για την ενοικίαση του αυτοκινήτου ήταν αυξημένη κατά 140 ευρώ.

Η Χίλντα επικοινώνησε με το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών στη χώρα της για να διαμαρτυρηθεί γι΄αυτή τη διακριτική μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές. Την βοήθησαν να καταθέσει επίσημη καταγγελία, τονίζοντας τις διακρίσεις όσον αφορά την τιμολόγηση στον ιστότοπο της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Καθώς η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της ΕΕ, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο από την αρμόδια εθνική αρχή.

Κανόνες τιμολόγησης για εισιτήρια ταξιδιού

Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την τιμολόγηση ισχύουν και όταν αγοράζετε εισιτήρια ταξιδιού, όπως αεροπορικά ή σιδηροδρομικά εισιτήρια, είτε μέσω του διαδικτύου είτε αυτοπροσώπως. Αυτό σημαίνει πως όταν αγοράζετε εισιτήρια, όλες οι επιβαρύνσεις, τα τέλη και οι φόροι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και να φαίνονται στην τελική τιμή, ήδη από την αρχή της διαδικασίας κράτησης. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η σύγκριση των τιμών με άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες. 

Τυχόν προαιρετικά συμπληρωματικά ποσά (π.χ. ταξιδιωτική ασφάλεια) πρέπει να αναφέρονται σαφώς και να προτείνονται μόνο σε «προαιρετική» βάση.

Όσον αφορά την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, αν διαπιστώσετε ασάφεια στις τιμές κατά την ηλεκτρονική κράτηση πτήσης, μπορείτε να αναφέρετε το γεγονός στις εθνικές αρχές της χώρας της ΕΕ όπου κατοικείτε.

Αυτόματη ανακατεύθυνση σε ιστότοπο

Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδόσεις του ιστότοπου ενός εμπόρου, δεν μπορείτε να ανακατευθυνθείτε αυτόματα, εκτός αν δώσετε την άδειά σας. Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία και επιλέξετε να μεταβείτε απευθείας σε ιστότοπο be (Βέλγιο), ο έμπορος μπορεί να σας προτείνει να συμβουλευτείτε την έκδοση .fr του ιστότοπού του. Ωστόσο, εκτός αν δώσετε τη ρητή σας έγκριση γι΄αυτή την ανακατεύθυνση, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο .be που αρχικά επιλέξατε.

Θα πρέπει επίσης να έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε οποτεδήποτε την επιλογή σας – π.χ., μέσω του τετραγωνιδίου «επιλογή χώρας». Αυτό σας επιτρέπει να δείτε τις τιμές και εκπτώσεις για προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται από τον έμπορο σε άλλες χώρες. Ωστόσο, πρέπει να διαβάζετε πάντοτε τους όρους και τις προϋποθέσεις του εμπόρου για να κατανοείτε τις επιλογές παράδοσης και τις επιβαρύνσεις για τη χώρα σας.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: