Τελευταίος έλεγχος : 06/07/2018

Τιμολόγηση και πληρωμές

Όταν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες στην ΕΕ, πρέπει να ενημερώνεστε πλήρως για τη συνολική τιμή , συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Αν πρόκειται για ηλεκτρονικές αγορές, θα πρέπει να αναγνωρίζετε ρητά, π.χ. πατώντας ένα κουμπί, ότι είστε ενήμερος πως η υποβολή παραγγελίας συνεπάγεται την υποχρέωση πληρωμής.

Επιβαρύνσεις: τέλη για τη χρήση καρτών

Οι έμποροι στην ΕΕ δεν έχουν δικαίωμα να σας χρεώνουν επιπλέονγια τη χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι οι κάρτες American Express/Diners Club, καθώς και οι επιχειρηματικές και εταιρικές πιστωτικές κάρτες για τις οποίες χρεώνεται ο εργοδότης σας αντί για εσάς. Αν χρησιμοποιείτε αυτές τις κάρτες, ενδεχομένως να επιβαρύνεστε με ένα ποσό, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο έμπορος για τη διεκπεραίωση της πληρωμής σας.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι αν πληρώνετε σε νομίσματα της ΕΕ εκτός του ευρώ, ίσως ο πάροχος της κάρτας σάς χρεώσει με το τέλος μετατροπής νομισμάτωνόταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Επιβαρύνσεις για πρόσθετες υπηρεσίες

Πρέπει να δίνετε τη συγκατάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληρωμή σάς ζητά ο έμπορος, π.χ. για παράδοση express, συσκευασία δώρου ή ταξιδιωτική ασφάλεια.

Ο έμπορος δεν έχει το δικαίωμα να σας επιβαρύνει για τις υπηρεσίες αυτές, εκτός αν τις ζητήσετε ρητά. Η χρήση προεπιλεγμένου τετραγωνιδίου στην ιστοσελίδα του εμπόρου δεν συνιστά συγκατάθεση εκ μέρους σας, συνεπώς, έχετε δικαίωμα επιστροφής για κάθε πληρωμή που γίνεται με τον τρόπο αυτό.

Μια αληθινή ιστορία

Οι έμποροι πρέπει να σας ενημερώνουν για τη συνολική τιμή (συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των επιβαρύνσεων) προτού πληρώσετε.

Η Εύα από την Πολωνία αγόρασε βιβλία από ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά η πιστωτική της κάρτα χρεώθηκε με ποσό υψηλότερο από το τελικό ποσό που αναγραφόταν στον ιστότοπο του καταστήματος. Η Εύα διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν είχε συμπεριλάβει στην τιμή το κόστος παράδοσης και ότι το πρόσθεσε μόνο μετά την ολοκλήρωση της αγοράς της.

Δεδομένου ότι η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει τους εμπόρους να αναγράφουν ορθές και πλήρεις πληροφορίες για την τιμή των προϊόντων, η Εύα ανέφερε το γεγονός τόσο στην εταιρεία πώλησης όσο και στις πολωνικές αρχές. Μετά από παρέμβαση των αρχών, το κατάστημα τής επέστρεψε τη διαφορά.

Διακριτική μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, δεν πρέπει να καταβάλετε υψηλότερη τιμή όταν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες, με το αιτιολογικό της υπηκοότητας ή της χώρας κατοικίας σας. Κάποιες διαφορές τιμών δικαιολογούνται, εάν στηρίζονται σε άλλα αντικειμενικά κριτήρια πλην της υπηκοότητας.

Μια αληθινή ιστορία

Μερικές φορές, οι διαφορές στις τιμές είναι δικαιολογημένες

Ο Μπαρτ είναι Ολλανδός και ταξίδεψε στη Γερμανία για να επισκεφθεί ένα φίλο του. Πηγαίνοντας σε μια πισίνα, διαπίστωσε ότι είχε πληρώσει ακριβότερο εισιτήριο από τους ντόπιους, γι' αυτό αναρωτήθηκε αν είχε πέσει θύμα διακριτικής μεταχείρισης.

Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά τιμής είναι δικαιολογημένη. Η πισίνα, την οποία διαχειρίζεται η τοπική αρχή, χρηματοδοτείται από τους φόρους που πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Επομένως, επειδή οι τελευταίοι συμβάλλουν στη λειτουργία της πισίνας, πληρώνουν χαμηλότερη τιμή εισόδου.

Μια αληθινή ιστορία

Δεν πρέπει να καταβάλετε υψηλότερη τιμή μόνο και μόνο λόγω της χώρας κατοικίας σας

Η Χίλντα από τη Δανία ήθελε να κάνει κράτηση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στην Ισπανία για τις καλοκαιρινές διακοπές της. Διάλεξε το αυτοκίνητο που ήθελε να νοικιάσει στον ιστότοπο ισπανικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Ωστόσο, όταν έγραψε τη διεύθυνσή της για να ολοκληρώσει την κράτηση, διαπίστωσε ότι η συνολική τιμή για την ενοικίαση του αυτοκινήτου ήταν αυξημένη κατά 140 ευρώ.

Η Χίλντα επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταναλωτών στη χώρα της για να διαμαρτυρηθεί γι΄αυτή τη διακριτική μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές. Το Γραφείο ζήτησε από την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε ο ιστότοπός της να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ.

Κανόνες τιμολόγησης για εισιτήρια ταξιδιού

Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την τιμολόγηση ισχύουν και όταν αγοράζετε εισιτήρια ταξιδιού, όπως αεροπορικά ή σιδηροδρομικά εισιτήρια, είτε μέσω του διαδικτύου είτε αυτοπροσώπως. Αυτό σημαίνει πως όταν αγοράζετε εισιτήρια, όλες οι επιβαρύνσεις, τα τέλη και οι φόροι, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην τελική τιμή ήδη από την έναρξη της διαδικασίας κράτησης. Αυτό διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών με άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες. 

Τυχόν προαιρετικές επιπρόσθετες τιμολογήσεις (π.χ. ταξιδιωτική ασφάλεια) πρέπει να αναφέρονται σαφώς και να προτείνονται μόνο σε «προαιρετική» βάση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, αν διαπιστώσετε ασάφεια στις τιμές κατά την ηλεκτρονική κράτηση πτήσης, μπορείτε να αναφέρετε το γεγονός στις εθνικές αρχές της χώρας της ΕΕ όπου κατοικείτε.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Βοήθεια ή συμβουλές από το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών της χώρας σαςen

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: