Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 02/04/2022

Οργάνωση προγραμματισμένης ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό

Έχετε το δικαίωμα να οργανώσετε ιατρική περίθαλψη, όπως επίσκεψη σε ειδικό, χειρουργική επέμβαση ή θεραπευτική αγωγή για συγκεκριμένη πάθηση, σε άλλη χώρα της ΕΕ με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος όπως και οι κάτοικοι αυτής της χώρας.

Ωστόσο, μερικές χώρες ενδέχεται να περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένα είδη υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό (π.χ. νοσοκομειακή περίθαλψη ή άκρως εξειδικευμένη και ακριβή θεραπευτική αγωγή). Για να οργανώσετε την ιατρική σας περίθαλψη στο εξωτερικό, συνήθως χρειάζεστε επίσης την προηγούμενη έγκριση του ασφαλιστικού σας φορέα.

Ανάλογα με το είδος της θεραπευτικής αγωγής που χρειάζεστε και τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα σας, ίσως να δικαιούστε επιστροφή του συνόλου ή μέρους των εξόδων. Διαβάστε περισσότερα για τα έξοδα και την επιστροφή των εξόδων όσον αφορά την προγραμματισμένη σας ιατρική περίθαλψη.

Πώς να οργανώσετε την περίθαλψή σας στο εξωτερικό

1. Ελέγξτε την υγειονομική σας κάλυψη

Προτού μεταβείτε για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, ελέγξτε τα εξής:

2. Αναζητήστε φορέα υγειονομικής περίθαλψης

Θα πρέπει να βρείτε φορέα υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομείο, νοσηλευτικό ίδρυμα κ.λπ.) που παρέχει τη θεραπευτική αγωγή που χρειάζεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, μπορείτε:

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης άλλων χωρών της ΕΕ μπορεί να μη λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας σας.

Μια αληθινή ιστορία

Επικοινωνήστε με το εθνικό σημείο επαφής ή με τον ασφαλιστικό σας φορέα προτού οργανώσετε την περίθαλψή σας

Η Ορελί ζει στη Γαλλία. Καθώς πρέπει να χειρουργηθεί, βρήκε μια ειδικευμένη κλινική στο Λουξεμβούργο, όπου ζουν οι γονείς της. Επίσης βρήκε τον κατάλληλο ειδικό γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο κοντά στο σπίτι των γονιών της, αλλά δεν είναι βέβαιη για το πώς μπορεί να οργανώσει την περίθαλψή της.

Η Ορελί επικοινώνησε με το εθνικό σημείο επαφής στη Γαλλία και με τον ασφαλιστικό της φορέα. Της έδωσαν όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για να υποβάλει αίτηση προέγκρισης και η Ορελί συμπλήρωσε το σχετικό έντυπο. Αν λάβει την έγκριση, μπορεί στη συνέχεια να επικοινωνήσει απευθείας με το νοσοκομείο στο Λουξεμβούργο για να οργανώσει την περίθαλψή της.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: