Τελευταίος έλεγχος: 21/02/2019

Erasmus για νεαρούς επιχειρηματίες

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

Από τις 30 Μαρτίου 2019, το σύνολο του δικαίου της ΕΕ θα παύσει να ισχύει στο ΗΒ, εκτός αν μια επικυρωμένη συμφωνία αποχώρησης καθορίσει άλλη ημερομηνία, ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΗΒ αποφασίσουν ομόφωνα να παρατείνουν τη διετή περίοδο διαπραγματεύσεων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις:

Νέοι επιχειρηματίες - πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα

Αν έχετε ξεκινήσει πρόσφατα μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή σκοπεύετε να ξεκινήσετε σύντομα, ενδεχομένως να μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus για νεαρούς επιχειρηματίες.

Το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ, σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε για ένα διάστημα σε άλλη χώρα της ΕΕ προκειμένου να εργαστείτε και να αποκτήσετε εμπειρία δίπλα σε έναν έμπειρο επιχειρηματία. Έχετε υπόψη ότι πρόκειται για πρόγραμμα ανταλλαγών, όχι για αμειβόμενη απασχόληση.

Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα θα πρέπει να αποδείξετε το ενδιαφέρον σας και τη σαφή σας πρόθεση να ξεκινήσετε μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει να παρουσιάσετε μια σοβαρή επιχειρηματική ιδέα, που θα συνοδεύεται από ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να συμπληρώσετε τη χρηματοδότηση που παρέχει το πρόγραμμα με δικούς σας πόρους, ώστε να καλύψετε τα έξοδα της διαμονής σας στο εξωτερικό.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ακόμη και αν έχετε ήδη ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν περάσει 3 χρόνια κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης.

Πρέπει να είστε πάνω από 18 ετών και να είστε μόνιμος κάτοικος χώρας της ΕΕ ή χώρας που είναι μέρος της της συμφωνίας COSME τις τελευταίες 180 ημέρες.

Διάρκεια του προγράμματος

Η διάρκεια του προγράμματος κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες. Είναι δυνατόν να μοιράσετε το διάστημα διαμονής σας σε διάφορες περιόδους, υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσετε το πρόγραμμα εντός 12 μηνών από την έναρξή του. Ωστόσο, σας συνιστούμε να ολοκληρώσετε την ανταλλαγή χωρίς διακοπή.

Με ποιον θα επικοινωνήσετε

Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν τοπικά σημεία επαφής (ενδιάμεσοι οργανισμοί). Οι οργανισμοί αυτοί θα σας καθοδηγήσουν σε όλα τα στάδια του προγράμματος ανταλλαγής, θα σας βοηθήσουν με την αίτησή σας και θα σας καταβάλουν το ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιάμεσος οργανισμός στη χώρα σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν αντίστοιχο οργανισμό σε άλλη χώρα.

Χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για χρηματοδοτική βοήθεια προκειμένου να καλύψετε τα έξοδα ταξιδιού και τα ημερήσια έξοδα διαβίωσής σας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα. Το ποσό που θα λάβετε ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Χρηματοδοτική βοήθεια ανά χώρα

Χώρα στην οποία διαμένει ο νέος επιχειρηματίας Μηνιαίο ποσό χρηματοδοτικής βοήθειας κατά τη διαμονή στην χώρα (σε ευρώ)
Δανία 1100
Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο 1000
Φινλανδία, Σουηδία. 950
Αυστρία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία 900
Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Ισπανία 830
Κύπρος, Ελλάδα, Πορτογαλία 780
Τουρκία 750
Κροατία, Μάλτα, Σλοβενία 720
Εσθονία, Ουγγαρία 670
Αρμενία, Τσεχία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία 610
Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία 560
Αλβανία, Μολδαβία 530
Εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, ΥΧΕ και επιχειρηματίες με ειδικές ανάγκες 1100

Πώς να υποβάλετε αίτηση

Έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης:

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον οδηγό εγγραφής για νέους επιχειρηματίεςpdfen

Πώς να γίνετε επιχειρηματίας υποδοχής

Αν είστε επιτυχημένος και έμπειρος επιχειρηματίας ή ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, ενδέχεται να πληροίτε τις προϋποθέσεις για την υποδοχή ενός νέου επιχειρηματία. Μπορείτε να επωφεληθείτε από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα ποικιλοτρόπως, για παράδειγμα:

Πώς να υποβάλετε αίτηση για να γίνετε επιχειρηματίας υποδοχής

Τι χρειάζεται για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα ως επιχειρηματίας υποδοχής

Περισσότερες πληροφορίες για τον ρόλο σας θα βρείτε στον οδηγό για επιχειρηματίες υποδοχήςpdfen

Σχετικά Θέματα

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Τοπική υποστήριξη επιχειρήσεων - Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το δίκτυο Enterprise Europe μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: