Κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ

Η EΕ διαθέτει αυστηρούς κανόνες για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, ορισμένες πρακτικές απαγορεύονται.

Αν τους παραβιάσετε, κινδυνεύετε να σας επιβληθούν πρόστιμα που μπορούν να ανέλθουν στο 10% του ετήσιου συνολικού κύκλου των εργασιών σας. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που παραβιάζουν τους σχετικούς κανόνες κινδυνεύουν να τους επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις, ακόμη και φυλάκιση.

Καθώς οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ εφαρμόζονται άμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα δικαστήρια της χώρας σας οφείλουν να τους σέβονται. Οι κανόνες αυτοί δεν αφορούν μόνο επιχειρήσεις, αλλά και όλες τις οργανώσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα (όπως εμπορικές ενώσεις, βιομηχανικοί όμιλοι, κ.λπ.).

Μπορείτε να βρείτε ορισμένα παραδείγματα υποθέσεων ανταγωνισμού της ΕΕ στη διαδικτυακή πύλη της ΓΔ Ανταγωνισμού.

Παράνομες συμβάσεις και συμφωνίες

Οι συμφωνίες αυτές είναι γνωστές ως συμπράξεις (καρτέλ) και απαγορεύονται γιατί περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές και δεν είναι αναγκαίο να έχουν εγκριθεί επίσημα από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Τα συνηθέστερα παραδείγματα τέτοιων πρακτικών είναι:

  • καθορισμός τιμών
  • καταμερισμός της αγοράς
  • συμφωνία για κατανομή πελατών
  • συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής
  • συμφωνίες διανομής μεταξύ προμηθευτών και μεταπωλητών όταν, για παράδειγμα, η τιμή που επιβάλλεται στους πελάτες καθορίζεται από τον προμηθευτή.

Όλες οι συμφωνίες και ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα σε εσάς και τους ανταγωνιστές σας, που μειώνουν τη στρατηγική αβεβαιότητά σας στην αγορά (αναφορικά με το κόστος παραγωγής σας, τον κύκλο εργασιών, την παραγωγική ικανότητα, τα σχέδια εμπορίας, κ.λπ.), μπορούν να θεωρηθούν ως αντιανταγωνιστικές.

Προειδοποίηση

Ακόμη και η κοινοποίηση αυτού του είδους στρατηγικών πληροφοριών μονομερώς μέσω ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή προσωπικής επαφής θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει αυτόν τον κανόνα.

Για να μην έχετε κανένα πρόβλημα:

  • μην καθορίζετε τιμές ή άλλους όρους συναλλαγών
  • μην περιορίζετε την παραγωγή
  • μην κατανέμετε τις αγορές
  • μην ανταλλάσσετε στρατηγικές πληροφορίες για την επιχείρησή σας.

Ορισμένες συμφωνίες δεν απαγορεύονται - αν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας γενικότερα. Ένα παράδειγμα είναι οι συμφωνίες στους τομείς έρευνας & ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνολογίας. Οι περιπτώσεις αυτές καλύπτονται από τους κανονισμούς απαλλαγής κατά κατηγορία en .

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Εάν η επιχείρησή σας έχει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, τότε θεωρείται ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση και θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα:

  • να μην επιβάλλετε παράλογα υψηλές τιμές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκμετάλλευση των πελατών
  • να μην επιβάλλετε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές που ενδέχεται να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές σας από την αγορά
  • να μην ασκείτε διακριτική μεταχείριση έναντι των πελατών σας
  • να μην επιβάλλετε ορισμένους όρους συναλλαγών στους εμπορικούς σας εταίρους.

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το Enterprise Europe Network μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμός εντοπισμού υπηρεσιών υποστήριξης για να βρείτε την κατάλληλη βοήθεια για εσάς.

Τελευταίος έλεγχος: 29/07/2022
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα