Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 31/10/2022

Προσκόμιση ιατρικής συνταγής σε άλλη χώρα της ΕΕ

Οι συνταγές από γιατρό μιας χώρας της ΕΕ ισχύουν σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, ένα φάρμακο που συνταγογραφείται σε μια χώρα μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμο σε μια άλλη ή να έχει άλλη ονομασία.

Μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας δώσει συνταγή που θα προορίζεται για χρήση σε άλλη χώρα της ΕΕ, τη λεγόμενη «διασυνοριακή ιατρική συνταγή».

Προειδοποίηση

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μην επιτρέπεται να πωλούνται, ή μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμα, σε άλλη χώρα, ακόμη και εντός της ΕΕ.

Μια ιατρική συνταγή με τα σωστά στοιχεία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μορφή ή τύπος που πρέπει να έχουν οι ιατρικές συνταγές για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνταγή που θα χρησιμοποιούσατε στη χώρα όπου εκδόθηκε περιέχει ήδη επαρκείς πληροφορίες για να τη χρησιμοποιήσετε και σε άλλη χώρα της ΕΕ. Πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

Αν κρίνετε ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή στο εξωτερικό ή αν η συνταγή έχει γραφτεί στο εξωτερικό και πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε στη χώρα σας, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός έχει συμπεριλάβει όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο φαρμακοποιός σε άλλη χώρα της ΕΕ θα είναι σε θέση να κατανοήσει εύκολα τη συνταγή, το φάρμακο και τη δοσολογία που αναγράφεται.

Προειδοποίηση

Οι ιατρικές συνταγές υπόκεινται στους κανόνες της χώρας στην οποία χορηγούνται. Αυτό σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός θα εφαρμόσει τους εθνικούς κανόνες χορήγησης φαρμάκων — για παράδειγμα, μπορεί να διαφέρει η ημερήσια δοσολογία.

Ηλεκτρονική συνταγή

Αν ο γιατρός σάς χορηγήσει ηλεκτρονική συνταγή, θα πρέπει να ζητήσετε αντίγραφο σε χαρτί, εφόσον σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς η ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να μην αναγνωρίζεται εκτός της χώρας σας.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμόσει διασυνοριακά συστήματα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικές συνταγές που χορηγούνται στη Φινλανδία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Κροατία, την Εσθονία και την Πορτογαλία χωρίς να χρειάζεται αντίγραφο σε χαρτί. Μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο των διαθέσιμων ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας εδώ.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: