Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 09/03/2020

Προσκόμιση ιατρικής συνταγής σε χώρα του εξωτερικού

Σας επηρεάζει το Brexit;

Οι συνταγές από γιατρό της χώρας σας ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, ένα φάρμακο που συνταγογραφείται σε μια χώρα μπορεί να μην υπάρχει σε μια άλλη ή να έχει άλλη ονομασία.

Μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας δώσει συνταγή που θα προορίζεται για χρήση σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, τη λεγόμενη «διασυνοριακή ιατρική συνταγή».

Προειδοποίηση

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μην επιτρέπεται να πωλούνται, ή να μην υπάρχουν, σε μια άλλη χώρα, ακόμη κι αν πρόκειται για κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια ιατρική συνταγή με τα σωστά στοιχεία

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μορφή που πρέπει να έχουν οι ιατρικές συνταγές για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτως ή άλλως η συνταγή που θα χρησιμοποιούσατε στη χώρα σας θα περιέχει επαρκείς πληροφορίες για να τη χρησιμοποιήσετε και σε άλλη χώρα της ΕΕ. Πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

Αν κρίνετε ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή στο εξωτερικό ή αν η συνταγή έχει γραφτεί στο εξωτερικό και πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε στη χώρα σας, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός έχει συμπεριλάβει όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο φαρμακοποιός σε άλλη χώρα της ΕΕ θα είναι σε θέση να κατανοήσει εύκολα τη συνταγή, το φάρμακο και τη δοσολογία που αναγράφεται.

Προειδοποίηση

Οι ιατρικές συνταγές υπόκεινται στους κανόνες της χώρας στην οποία χορηγούνται. Αυτό σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός θα εφαρμόσει τους εθνικούς κανόνες χορήγησης φαρμάκων — για παράδειγμα, μπορεί να διαφέρει η ημερήσια δοσολογία.

Ηλεκτρονική συνταγή

Αν ο γιατρός σάς χορηγήσει ηλεκτρονική συνταγή, θα πρέπει να ζητήσετε αντίγραφο σε χαρτί, εφόσον σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς η ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να μην αναγνωρίζεται εκτός της χώρας σας.

Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές συνταγές που χορηγούνται στη Φινλανδία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Κροατία και στην Εσθονία χωρίς να χρειάζεται αντίγραφο σε χαρτί.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: