Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 30/04/2018

Γάμος

Ο πολιτικός γάμος είναι ένα νομικό καθεστώς που αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Για το σύμφωνο συμβίωσης και άλλες μορφές καταχωρημένης συμβίωσης ή ελεύθερης συμβίωσης, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες από αυτούς που ισχύουν για τον γάμο.

Οι εθνικοί κανόνες και πρακτικές περί γάμου διαφέρουν από τη μία χώρα στην άλλη, ιδίως όσον αφορά τα εξής:

  • τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παντρεμένων ζευγαριών: π.χ. σε ό,τι αφορά την περιουσία τους, τον ρόλο τους ως γονέων ή το επώνυμο μετά τον γάμο.
  • τη σχέση μεταξύ θρησκευτικού και πολιτικού γάμου: ορισμένες χώρες αναγνωρίζουν τον θρησκευτικό γάμο ως ισοδύναμο του πολιτικού, ενώ άλλες όχι. Αν μετακομίσετε στο εξωτερικό έχοντας τελέσει μόνο θρησκευτικό γάμο, ενημερωθείτε για το τι ακριβώς ισχύει εκεί για την οικογενειακή σας κατάσταση.
  • τη δυνατότητα των ζευγαριών του ίδιου φύλου να παντρεύονται. Oι ακόλουθες χώρες της ΕΕ παρέχουν αυτό το δικαίωμα: το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένης της Βόρειας Ιρλανδίας).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εθνικούς κανόνες για τον γάμο και τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων.

«Διασυνοριακοί» γάμοι στην ΕΕ

Εμπλέκονται διάφορες χώρες της ΕΕ — π.χ. διότι παντρεύεστε με άτομο διαφορετικής υπηκοότητας, ή σκοπεύετε να μετακομίσετε στο εξωτερικό μετά τον γάμο;

Τι πρέπει να κάνετε πριν από τον γάμο

Ενημερωθείτε για το ποιας χώρας η νομοθεσία διέπει τον γάμο σας και τα περιουσιακά δικαιώματα των συζύγων. Οι πληροφορίες αυτές έχουν σημαντικές συνέπειες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας ως συζύγων.

Αν σκοπεύετε να παντρευτείτε σε διαφορετική χώρα της ΕΕ από εκείνη στην οποία ζείτε, ζητήστε από τις αρχές και των δύο χωρών πληροφορίες σχετικά με τις διατυπώσεις, ώστε ο γάμος σας να έχει πλήρη ισχύ και στις δύο χώρες. Ενδέχεται να απαιτείται δήλωση ή δημοσίευση στον Τύπο.

Τι πρέπει να κάνετε μετά τον γάμο

Ο γάμος σας αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτό όμως δεν ισχύει απολύτως όταν πρόκειται για γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Αν παντρευτείτε σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από τη χώρα καταγωγής σας, θα ήταν σκόπιμο να δηλώσετε τον γάμο σας στο προξενείο της χώρας καταγωγής σας.

Αν μετακομίσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ για λόγους εργασίας, ο/η σύζυγός σας μπορεί να σας συνοδεύσει και να ζήσει μαζί σας εκεί. Ενημερωθείτε για τους κανόνες διαμονής που ισχύουν για:

Παράδειγμα

Γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου όταν οι εθνικές πρακτικές διαφέρουν

Η Έμμα, Βελγίδα υπήκοος, παντρεύτηκε με την Καρίν, Γαλλίδα υπήκοο, στο Βέλγιο. Όταν η Έμμα μετακόμισε στην Ιταλία για να εργαστεί, η Καρίν την ακολούθησε. Οι αρχές όμως δεν αναγνώρισαν τον γάμο επειδή ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται στην Ιταλία.

Ωστόσο, επειδή στην Ιταλία επιτρέπεται η καταχωρημένη συμβίωση για άτομα του ίδιου φύλου, η Έμμα και η Καρίν μπορούν να έχουν δικαιώματα ίδια με αυτά που παρέχονται στα ζευγάρια που ζουν με το καθεστώς της καταχωρημένης συμβίωσης σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές