Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 04/09/2017

Αθέμιτες τιμολογιακές πρακτικές

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι έμποροι οφείλουν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων με σαφήνεια, ώστε να μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα και να κάνετε συνειδητές επιλογές – ανεξάρτητα από τον τρόπο συσκευασίας ή τον αριθμό των προϊόντων που πωλούνται στην ίδια συσκευασία.

Οι εταιρείες υποχρεούνται εκ του νόμου, όταν διαφημίζουν ή πωλούν ένα προϊόν, να είναι απολύτως σαφείς όσον αφορά την τιμή του.

Πλήρεις πληροφορίες για τις τιμές

Η τιμή προσφοράς πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους φόρους και τα έξοδα αποστολής. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεστε εκ των προτέρων για τυχόν επιπλέον έξοδα τα οποία δεν μπορούν να υπολογιστούν από πριν.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Στίβεν, από τη Σκωτία, βρήκε στον ιστότοπο αεροπορικής εταιρείας κάποιες πολύ φθηνές πτήσεις για την Ισπανία. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης, διαπίστωσε ότι η τελική τιμή ήταν διπλάσια λόγω διαφόρων προσαυξήσεων που δεν αναφέρονταν σε κανένα από τα στάδια της κράτησης.

Ο Στίβεν επικοινώνησε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, όπου τον ενημέρωσαν ότι η αρχική τιμή ήταν απλά ενδεικτική. Ωστόσο, με ένα τηλεφώνημα στο κέντρο καταναλωτών της Σκωτίας έμαθε ότι, παρότι οι αεροπορικές εταιρείες δικαιούνται να κάνουν επιπλέον χρεώσεις, π.χ. για αποσκευές ή γεύματα εν πτήσει, εντούτοις οφείλουν να το δηλώνουν ευθύς εξαρχής (μαζί με όλες τις άλλες επιπλέον επιβαρύνσεις, φόρους κ.λπ.). Τα μη προαιρετικά επιπλέον έξοδα, όπως τα διοικητικά τέλη ή οι δαπάνες που συνδέονται με την πληρωμή, πρέπει πάντα να περιλαμβάνονται στην αρχική τιμή.

Μετά από σχετική παρέμβαση του κέντρου καταναλωτών, η εν λόγω αεροπορική εταιρεία αναφέρει πλέον με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο κάθε επιπρόσθετη τιμολόγηση, ήδη από την αρχή της διαδικασίας κράτησης.

Όταν κάτι διαφημίζεται ως «δωρεάν», δεν υποχρεούστε να πληρώσετε τίποτα άλλο εκτός από τα έξοδα για τα εξής:

  • απάντηση στη διαφήμιση
  • παραλαβή ή αποστολή του προϊόντος.

Εύκολη σύγκριση χάρη στην τιμή ανά μονάδα

Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές μεταξύ εμπορικών σημάτων και μεγεθών συσκευασίας, π.χ. για να δείτε πόσα θα εξοικονομήσετε αν αγοράσετε κορν-φλέικς σε μεγάλη οικογενειακή συσκευασία αντί σε μικρή.

Για να μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση, πρέπει να αναγράφεται σε κάθε προϊόν όχι μόνο η τιμή πώλησης, αλλά και η τιμή ανά μονάδα – π.χ. η τιμή ανά κιλό ή λίτρο. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι σαφείς, ευανάγνωστες και εύκολα αναγνωρίσιμες.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις διαφημίσεις που αναφέρουν την τιμή πώλησης.

Μια αληθινή ιστορία

Η Ναντίν ζει στο Βέλγιο, κοντά στα γερμανικά σύνορα, με το κοριτσάκι της ηλικίας 5 μηνών. Για να εξοικονομήσει χρήματα, άρχισε να συγκρίνει τις τιμές των βρεφικών πανών ανάμεσα στα διάφορα μαγαζιά του Βελγίου και της Γερμανίας.

Έτσι, βρήκε έναν Γερμανό έμπορο ο οποίος πωλούσε κουτιά με τις ίδιες πάνες που αγόραζε στο Βέλγιο και στην ίδια τιμή. Ωστόσο, κοιτώντας πιο προσεκτικά την τιμή ανά μονάδα, η Ναντίν συνειδητοποίησε ότι οι γερμανικές συσκευασίες περιείχαν 140 πάνες, ενώ οι βελγικές μόνο 90, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να είναι πολύ πιο ακριβές. Έσπευσε τότε να αγοράσει όλες τις πάνες από το γερμανικό κατάστημα.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την τιμή ανά μονάδα προτού προβείτε σε κάποια αγορά.

Εξαιρέσεις

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά παραδείγματα προϊόντων για τα οποία μπορεί να μην ισχύουν οι κανόνες μοναδιαίας τιμολόγησης – είτε επειδή η αναγραφή της μοναδιαίας τιμής θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση λόγω της ιδιαίτερης φύσης ή του σκοπού των προϊόντων αυτών:

  • προϊόντα που πωλούνται από αυτόματα μηχανήματα
  • αγαθά που πωλούνται σε δημοπρασίες
  • έργα τέχνης και αντίκες.

Περισσότερες πληροφορίες: επιβολή και εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικέςEnglish

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές