Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 02/04/2022

Αθέμιτες τιμολογιακές πρακτικές

Σε όλη την ΕΕ, οι έμποροι οφείλουν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων με σαφήνεια, ώστε να μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα και να κάνετε συνειδητές επιλογές – ανεξάρτητα από τον τρόπο συσκευασίας ή τον αριθμό των προϊόντων που πωλούνται στην ίδια συσκευασία.

Οι εταιρείες υποχρεούνται εκ του νόμου να είναι απολύτως σαφείς όσον αφορά την τιμή των προϊόντων που διαφημίζουν ή πωλούν.

Πλήρεις πληροφορίες για τις τιμές

Η τιμή μιας προσφοράς πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους φόρους και τα έξοδα αποστολής. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεστε εκ των προτέρων για τυχόν επιπλέον έξοδα τα οποία δεν μπορούν να υπολογιστούν από πριν.

Μια αληθινή ιστορία

Οι φόροι και άλλες επιβαρύνσεις πρέπει να περιλαμβάνονται στην τελική τιμή.

Ο Στέφαν, από το Βέλγιο, βρήκε στον ιστότοπο αεροπορικής εταιρείας κάποιες πολύ φθηνές πτήσεις για την Ισπανία. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης, διαπίστωσε ότι η τελική τιμή ήταν διπλάσια λόγω διαφόρων προσαυξήσεων που δεν αναφέρονταν σε κανένα από τα στάδια της κράτησης.

Όταν επικοινώνησε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών τον ενημέρωσαν ότι η αρχική τιμή ήταν απλά ενδεικτική. Ωστόσο, με ένα τηλεφώνημα στο κέντρο καταναλωτών του Βελγίου, έμαθε ότι, παρότι οι αεροπορικές εταιρείες δικαιούνται να χρεώνουν επιπλέον ποσά για αποσκευές ή γεύματα εν πτήσει, εντούτοις οφείλουν να το δηλώνουν ευθύς εξαρχής (μαζί με όλες τις άλλες επιπλέον επιβαρύνσεις, φόρους κ.λπ.). Τα μη προαιρετικά επιπλέον έξοδα, όπως τα διοικητικά τέλη ή οι δαπάνες που συνδέονται με την πληρωμή, πρέπει πάντα να περιλαμβάνονται στην αρχική τιμή.

Η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία δείχνει πλέον με σαφήνεια όλες τις προσαυξήσεις στην τιμή του εισιτηρίου όταν ξεκινά η διαδικασία αγοράς.

Όταν κάτι διαφημίζεται ως «δωρεάν», δεν υποχρεούστε να πληρώσετε τίποτα άλλο εκτός από τα έξοδα:

Εύκολη σύγκριση - τιμή ανά μονάδα

Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές μεταξύ εμπορικών σημάτων και μεγεθών συσκευασίας, π.χ. για να δείτε πόσα θα εξοικονομήσετε αν αγοράσετε κορν-φλέικς σε μεγάλη οικογενειακή συσκευασία αντί σε μικρή.

Για να μπορείτε να κάνετε τη σύγκριση, πρέπει να αναγράφεται σε κάθε προϊόν όχι μόνο η τιμή πώλησης, αλλά και η τιμή ανά μονάδα – π.χ. η τιμή ανά κιλό ή λίτρο. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι σαφείς, ευανάγνωστες και εύκολα αναγνωρίσιμες.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις διαφημίσεις που αναφέρουν την τιμή πώλησης.

Μια αληθινή ιστορία

Ελέγξτε την τιμή μονάδας του προϊόντος που αγοράζετε

Η Ναντίν ζει στο Λουξεμβούργο, κοντά στα γερμανικά σύνορα, με το κοριτσάκι της ηλικίας 5 μηνών. Για να εξοικονομήσει χρήματα, άρχισε να συγκρίνει τις τιμές των βρεφικών πανών ανάμεσα στα διάφορα μαγαζιά του Λουξεμβούργου και της Γερμανίας.

Έτσι, βρήκε έναν Γερμανό έμπορο ο οποίος πωλούσε κουτιά με τις ίδιες πάνες που αγόραζε στο Λουξεμβούργο και στην ίδια τιμή. Ωστόσο, κοιτώντας πιο προσεκτικά την τιμή ανά μονάδα, η Ναντίν συνειδητοποίησε ότι οι γερμανικές συσκευασίες περιείχαν 140 πάνες, ενώ οι αντίστοιχες στο Λουξεμβούργο μόνο 90, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να είναι πολύ πιο ακριβές. Έσπευσε τότε να αγοράσει όλες τις πάνες από το γερμανικό κατάστημα.

Εξαιρέσεις

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά παραδείγματα προϊόντων για τα οποία μπορεί να μην ισχύουν οι κανόνες μοναδιαίας τιμολόγησης – επειδή η αναγραφή της μοναδιαίας τιμής θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση λόγω της ιδιαίτερης φύσης ή του σκοπού των προϊόντων αυτών:

Οι διακρίσεις ως προς τις τιμές δεν επιτρέπονται

Αν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ, ένας έμπορος δεν μπορεί να σας χρεώσει υψηλότερη τιμή για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία μόνο και μόνο εξ αιτίας της ιθαγένειας ή της χώρας διαμονής σας. Κάποιες διαφορές τιμών δικαιολογούνται, εάν οφείλονται σε άλλα αντικειμενικά κριτήρια και όχι απλώς στην ιθαγένεια. Για παράδειγμα, οι διαφορές στα ταχυδρομικά τέλη μπορεί να σημαίνουν υψηλότερο κόστος παράδοσης από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, οι έμποροι έχουν την ευχέρεια να καθορίζουν διαφορετικές καθαρές τιμές πώλησης σε διαφορετικά σημεία πώλησης, όπως καταστήματα ή ιστότοπους, ή ακόμη και να ανακοινώνουν ορισμένες προσφορές που ισχύουν μόνο για συγκεκριμένες περιοχές εντός ενός κράτους μέλους. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, όλες αυτές οι προσφορές πρέπει να ισχύουν και για καταναλωτές από άλλες χώρες της ΕΕ.

Επομένως, όσον αφορά την πρόσβαση σε εμπορεύματα ή υπηρεσίες, δεν δικαιολογείται καμία διαφορά για πελάτες από χώρες της ΕΕ, στις παρακάτω τρεις περιπτώσεις:

Όταν ένας έμπορος διαθέτει διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου ιστοτόπου ανάλογα με τη χώρα, για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης προϊόντων σε διάφορες χώρες της ΕΕ, πρέπει να σας παρέχεται η δυνατότητα να επιλέγετε την έκδοση που θα επισκεφτείτε. Πρέπει να ζητείται η συγκατάθεσή σας όταν πρόκειται να μεταφερθείτε σε έκδοση του ιστότοπου για μια συγκεκριμένη χώρα. Πρέπει επίσης να έχετε τη δυνατότητα να αλλάζετε την επιλογή σας ανά πάσα στιγμή.

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: