Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 30/04/2018

Απαγωγή παιδιού

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

επί του παρόντος, το ΗΒ εξακολουθεί να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.

  • Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κοινή έκθεση της ΕΕ και του ΗΒ της 8ης Δεκεμβρίου 2017English
  • Εκδόσεις της ΕΕ για το BrexitEnglish
  • Πληροφορίες και οδηγίες της κυβέρνησης του ΗΒ για το BrexitEnglish

Ο/Η σύντροφός σας πήρε το παιδί σας μαζί του/της σε άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεσή σας ή παραβιάζοντας δικαστική απόφαση;

Μπορείτε να κινήσετε δικαστική διαδικασία για την επιστροφή του παιδιού. Οι αρμόδιες αρχές  μπορούν να σας βοηθήσουν να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες. Αναζητήστε τις κεντρικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις διεθνείς απαγωγές παιδιών.

Εάν η υπόθεσή σας πληροί τις νομικές προϋποθέσεις, τα δικαστήρια της χώρας της ΕΕ στην οποία μεταφέρθηκε το παιδί θα αποφασίσουν αν το παιδί πρέπει να επιστρέψει.

Πιθανές εξαιρέσεις

  • αν το παιδί ενδεχομένως διατρέχει κίνδυνο στη χώρα όπου ζούσε πριν από την απαγωγή του
  • αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει.

Τόσο εσείς όσο και το παιδί σας πρέπει να έχετε τη δυνατότητα ακρόασης από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ανατροπή δικαστικής απόφασης

Για να ανατρέψετε μια απόφαση επιμέλειας παιδιού, πρέπει να προσφύγετε σε δικαστήριο της χώρας όπου εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση.

Δεν μπορείτε να ανατρέψετε μια απόφαση επιμέλειας με απαγωγή του παιδιού και προσφυγή σε δικαστήριο χώρας άλλης από αυτή που εξέδωσε την αρχική απόφαση για την επιμέλεια.

Εξαιρέσεις

Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Ωστόσο, η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία εφαρμόζουν τη Σύμβαση της Χάγης του 1980 για την απαγωγή παιδιώνfrançaisDeutschespañolportuguêsEnglish . Οι υποθέσεις απαγωγής που αφορούν τις χώρες αυτές διέπονται από τη σύμβαση αυτή ή άλλες διεθνείς συμφωνίες.

Μια αληθινή ιστορία

Σεβασμός του δικαιώματος επιμέλειας

H Ιρένα και ο Βιντσέντσο ζούσαν επί 14 χρόνια στην Ιταλία όταν ξεκίνησαν διαδικασία διαζυγίου. Το 2013, ιταλικό δικαστήριο έδωσε στον Βιντσέντσο την επιμέλεια της κόρης τους Αλεξάνδρας και διέταξε την προσωρινή της εγκατάσταση σε παιδικό ίδρυμα στην Πίζα. Την ίδια μέρα, η Ιρένα έφυγε με την κόρη της στη Σλοβενία.

Σλοβενικό δικαστήριο αναγνώρισε την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου και κίνησε τη διαδικασία επιστροφής του παιδιού στον πατέρα. Αλλά η Ιρένα αντέδρασε στην απόφαση αυτή.

Το σλοβενικό δικαστήριο έδωσε την προσωρινή επιμέλεια της Αλεξάνδρας στη μητέρα της Ιρένα, επειδή η εγκατάσταση της μικρής σε παιδικό ίδρυμα στην Ιταλία θα μπορούσε να της προκαλέσει ανεπανόρθωτο ψυχολογικό τραύμα. Επιπλέον, η Αλεξάνδρα εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει με τη μητέρα της μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεση στη Σλοβενία.

Ο Βιντσέντσο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του σλοβενικού δικαστηρίου και την κέρδισε. Η Αλεξάνδρα επέστρεψε στην Ιταλία.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές