Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 27/05/2019

Ταξιδιωτικά έγγραφα για μέλη της οικογένειας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

Τα μέλη της οικογένειάς σας χρειάζονται βίζα;

Αν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ, αλλά κάποια μέλη της οικογένειάς σας δεν είναι, αυτά μπορούν είτε να ταξιδέψουν μαζί σας είτε να έλθουν να σας βρουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.

Τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους έγκυρο διαβατήριο και, ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχονται, ίσως να πρέπει να επιδείξουν στα σύνορα βίζα εισόδου.

Για την αποφυγή προβλημάτων, επικοινωνήστε με το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας στην οποία πρόκειται να ταξιδέψετε, εγκαίρως, για να μάθετε ποια έγγραφα θα πρέπει τα εκτός ΕΕ μέλη της οικογενείας σας να προσκομίσουν στα σύνορα.

Απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας

Ο/η σύζυγος, τα παιδιά/εγγόνια και οι γονείς/παππούδες/γιαγιάδες που είναι υπήκοοι χώρας εκτός ΕΕ δεν χρειάζεται να λάβουν βίζα από τη χώρα προς την οποία ταξιδεύουν εφόσον:

ή

Ο άνευ συνόρων χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τα εξής κράτη:

Τα εξής κράτη δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν:

Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία.

Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία.

Τα μέλη οικογένειας που δεν είναι υπήκοοι χωρών της ΕΕ, τα οποία έχουν άδεια παραμονής εκδοθείσα από χώρα εκτός Σένγκεν, δεν μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε χώρες του Σένγκεν.

Μια αληθινή ιστορία

Ακόμα κι αν είστε κάτοχος εθνικής άδειας παραμονής, χρειάζεστε βίζα εισόδου για να ταξιδέψετε σε χώρα εκτός Σένγκεν.

Η Τζόις, Νιγηριανή υπήκοος, ζει στην Ολλανδία με τον Ολλανδό σύζυγό της Λυκ. Ως μέλος της οικογένειας Ολλανδού υπηκόου, η Τζόις έβγαλε στην Ολλανδία άδεια διαμονής. Η Τζόις θέλει να συνοδεύσει τον σύζυγό της στο επόμενο επαγγελματικό του ταξίδι στο Δουβλίνο. Δεδομένου ότι η Ιρλανδία δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν, η Τζόις πρέπει να λάβει βίζα εισόδου για να ταξιδέψει με τον σύζυγό της στην Ιρλανδία.

Μια αληθινή ιστορία

Οι κάτοχοι κάρτα διαμονής ως μέλη της οικογένειας υπηκόου χώρας της ΕΕ δεν χρειάζονται βίζα όταν ταξιδεύουν μαζί με υπήκοο χώρας της ΕΕ.

Η Γινγκ, Κινέζα σύζυγος Γερμανού υπηκόου που ζει στη Φινλανδία, έβγαλε στη Φινλανδία κάρτα διαμονής ως μέλος της οικογένειας υπηκόου χώρας της ΕΕ. Η Γινγκ και ο σύζυγός της θέλουν να περάσουν λίγες μέρες το φθινόπωρο στη Ρουμανία. Δεδομένου ότι η Γινγκ είναι κάτοχος έγκυρου διαβατηρίου και κάρτας διαμονής ως μέλος οικογένειας υπηκόου χώρας της ΕΕ, δεν χρειάζεται βίζα εισόδου για να ταξιδέψει με τον σύζυγό της στη Ρουμανία.

Πρέπει να ζητήσετε βίζα από τη χώρα στην οποία ταξιδεύετε εάν:

  • έχετε κάρτα διαμονής ως μέλος οικογένειας υπηκόου χώρας της ΕΕ που έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ εκτός του χώρου Σένγκεν και ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ/του ΕΟΧ χωρίς τη σύζυγό σας.
  • έχετε κάρτα διαμονής ως μέλος οικογένειας υπηκόου χώρας της ΕΕ που έχει εκδοθεί από χώρα του χώρου Σένγκεν και ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ/του ΕΟΧ χωρίς τη σύζυγό σας.

Μπορείτε να ζητήσετε από τις αρχές μιας χώρας της ΕΕ να αναγνωρίσουν επίσημα τον/την δηλωμένο/-η σύντροφό σας και την ευρύτερη οικογένειά σας - αδέλφια, ξαδέλφια, θείες, θείους κ.λπ. ως μέλη οικογένειας υπηκόου χώρας της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένες να τους αναγνωρίσουν ως μέλη της οικογένειάς σας, οφείλουν όμως τουλάχιστον να εξετάσουν την αίτηση.

Αίτηση για χορήγηση βίζας

Εάν τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ χρειάζονται βίζα εισόδου, θα πρέπει να τη ζητήσουν εκ των προτέρων από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν. Αν πρόκειται να ταξιδέψουν μαζί σας ή να σας συναντήσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, η αίτησή τους πρέπει να διεκπεραιωθεί γρήγορα και δωρεάν:

Τα έγγραφα που πρέπει να επισυνάπτουν τα μέλη της οικογένειάς σας στην αίτηση χορήγησης βίζας μπορεί να ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι, ενημερωθείτε για τα έγγραφα αυτά από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας προορισμού.

Οι βίζες που εκδίδονται από χώρα η οποία ανήκει στον χώρο Σένγκεν ισχύουν για όλες τις χώρες του χώρου.

Εάν ζείτε εκτός ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ σας συνοδεύουν ή ταξιδεύουν προς τη χώρα της ΕΕ της οποίας είστε υπήκοος, δεν ισχύουν κατ΄ανάγκη οι διασυνοριακοί κανόνες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν τέλη έκδοσης βίζας.

Μια αληθινή ιστορία

Το πιστοποιητικό γάμου αρκεί για να λάβετε βίζα

Ο Τόμας είναι Ιρλανδός και ζει στη Λευκορωσία με τη γυναίκα του Ντέλια που είναι υπήκοος Λευκορωσίας. Όταν ο Τόμας και η Ντέλια θέλησαν να επισκεφθούν τη μητέρα του Τόμας, που ζει στην Ισπανία, υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση βίζας εισόδου στη Ντέλια.

Μαζί με την αίτηση υπέβαλαν και το πιστοποιητικό γάμου τους. Όμως οι ισπανικές αρχές, για να χορηγήσουν τη βίζα, τους ζήτησαν και απόδειξη καταλύματος στην Ισπανία καθώς και ασφάλιση ασθενείας.

Ωστόσο, όταν η Ντέλια επεσήμανε ότι, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν χρειαζόταν κανένα επιπλέον δικαιολογητικό, οι ισπανικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος τους και χορήγησαν αμέσως τη βίζα εισόδου.

Φθάνοντας στα σύνορα χωρίς βίζα εισόδου

Καλό είναι τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ να ενημερώνονται πάντα εκ των προτέρων και να εφοδιάζονται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προτού αναχωρήσουν.

Αν, παρ΄όλα αυτά, φθάσουν στα σύνορα χωρίς βίζα εισόδου, οι συνοριακές αρχές θα πρέπει να τους δώσουν τη δυνατότητα ν' αποδείξουν με άλλα μέσα ότι είναι όντως μέλη της οικογενείας σας. Αν καταφέρουν να το αποδείξουν, τότε η βίζα εισόδου πρέπει να τους χορηγηθεί επιτόπου.

Αν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν δυσκολίες για να βγάλουν βίζα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες παροχής βοήθειας .

Απαγόρευση εισόδου

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια χώρα της ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε σας ή σε μέλη της οικογένειάς σας για λόγους «δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας».

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας συνιστάτε «πραγματική, παρούσα και αρκούντως σοβαρή απειλή».

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε εγγράφως αυτή την απόφαση, η οποία θα πρέπει να περιέχει όλη την αιτιολογία και να ορίζει τον τρόπο και την προθεσμία άσκησης προσφυγής.

Περισσότερα για τις διαδικασίες εισόδου στην ΕΕen

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: