Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 18/04/2017

Ταξιδιωτικά έγγραφα για μέλη της οικογένειας υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

επί του παρόντος, το ΗΒ εξακολουθεί να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.

 • Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κοινή έκθεση της ΕΕ και του ΗΒ της 8ης Δεκεμβρίου 2017English
 • Εκδόσεις της ΕΕ για το BrexitEnglish
 • Πληροφορίες και οδηγίες της κυβέρνησης του ΗΒ για το BrexitEnglish

Χρειάζονται βίζα;

Αν εσείς είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ, αλλά κάποια μέλη της οικογενείας σας δεν είναι, αυτά μπορούν είτε να σας ταξιδέψουν μαζί σας είτε να έλθουν να σας βρουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.

Τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι χώρας της ΕΕ πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους έγκυρο διαβατήριο και, ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχονται, ενδέχεται να πρέπει να επιδείξουν στα σύνορα και βίζα εισόδου.

Για την αποφυγή προβλημάτων, επικοινωνήστε με το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας στην οποία πρόκειται να ταξιδέψετε, αρκετό χρόνο πριν, για να μάθετε ποια έγγραφα θα πρέπει τα εκτός ΕΕ μέλη της οικογενείας σας να προσκομίσουν στα σύνορα.

Αν έχετε δυσκολίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (βίζας)

Ο/η σύζυγος, τα παιδιά/εγγόνια σας και οι γονείς/παππούδες/γιαγιάδες σας που είναι υπήκοοι χώρας εκτός ΕΕ δεν χρειάζεται να λάβουν βίζα από τη χώρα προς την οποία ταξιδεύουν, εφόσον:

 • Είναι κάτοχοι άδειας παραμονής ή βίζας άλλης χώρας που ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν (βλ. κατάλογο παρακάτω) και η χώρα προς την οποία ταξιδεύουν ανήκει στη ζώνη αυτή.

Ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν

Αυστρία

Ουγγαρία

Νορβηγία

Βέλγιο

Ισλανδία

Πολωνία

Τσεχική Δημοκρατία

Ιταλία

Πορτογαλία

Δανία

Λετονία

Σλοβακία

Εσθονία

Λιχτενστάιν

Σλοβενία

Φινλανδία

Λιθουανία

Ισπανία

Γαλλία

Λουξεμβούργο

Σουηδία

Γερμανία

Mάλτα

Ελβετία

Ελλάδα

Κάτω Χώρες

 

Τα μέλη της οικογένειας-υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ, τα οποία έχουν άδεια παραμονής εκδοθείσα από χώρα εκτός Σένγκεν, δεν μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε χώρες του Σένγκεν.

Μια αληθινή ιστορία

Ακόμα κι αν είστε κάτοχος άδειας παραμονής, χρειάζεστε βίζα εισόδου για να ταξιδέψετε σε χώρα εκτός Σένγκεν.

Η Τζόις, Νιγηριανή υπήκοος, ζει στην Ολλανδία με τον Ολλανδό  σύζυγό της Λουκ. Ως μέλος της οικογένειας Ολλανδού υπηκόου, η Τζόις έβγαλε στην Ολλανδία άδεια παραμονής. Η Τζόις θέλει να συνοδεύσει τον σύζυγό της στο επόμενο ταξίδι του στο Λονδίνο. Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν, η Τζόις πρέπει να ζητήσει οικογενειακή άδεια ΕΟΧ (βίζα εισόδου) για να μπορέσει να συνοδεύσει τον σύζυγό της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 • Είναι κάτοχοι κάρτας διαμονής ως μέλη οικογενείας υπηκόου της ΕΕ, η οποία έχει εκδοθεί, σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (πλην της χώρας της οποίας είστε υπήκοος), και ταξιδεύουν είτε μαζί σας είτε για να σας συναντήσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η κάρτα διαμονής πρέπει να αναφέρει σαφώς ότι ο κάτοχός της είναι μέλος της οικογένειας υπηκόου της ΕΕ.

Μια αληθινή ιστορία

Όσοι έχουν κάρτα διαμονής ως μέλη οικογενείας υπηκόου της ΕΕ δεν χρειάζονται βίζα όταν ταξιδεύουν μαζί με υπήκοο της ΕΕ

Η Γινγκ, η Κινέζα σύζυγος Γερμανού υπηκόου που ζει στη Φινλανδία, έβγαλε στη Φινλανδία κάρτα διαμονής ως μέλος οικογενείας υπηκόου της ΕΕ. Η Γινγκ και ο σύζυγός της θέλουν να περάσουν λίγες μέρες το φθινόπωρο στη Ρουμανία. Από τη στιγμή που η Γινγκ είναι κάτοχος έγκυρου διαβατηρίου και της παραπάνω κάρτας διαμονής, δεν χρειάζεται βίζα εισόδου για να ταξιδέψει με τον σύζυγό της στη Ρουμανία.

Μια αληθινή ιστορία

Ο σύζυγος χρειάζεται βίζα όταν ταξιδεύει χωρίς τη σύζυγο

Ο Μπράιαν, Νοτιοαφρικανός υπήκοος, μένει στη Γαλλία με τη Σλοβάκα σύζυγό του. Ο ίδιος έχει λάβει από τη Γαλλία κάρτα διαμονής ως μέλος οικογενείας υπηκόου της ΕΕ. Καθώς η σύζυγός του είναι πολύ απασχολημένη, ο Μπράιαν σκοπεύει να ταξιδέψει μόνος στην Κύπρο για να δει τους φίλους του. Επειδή θα ταξιδέψει χωρίς τη σύζυγό του, ο Μπράιαν χρειάζεται βίζα για να πάει στην Κύπρο.

Ο/η δηλωμένος/η σύντροφος και η ευρύτερη οικογένειά σας - αδέλφια, ξαδέλφια, θείοι, θείες κ.ο.κ. - μπορούν να ζητήσουν από τις αρχές μιας χώρας της ΕΕ να τους αναγνωρίσουν επισήμως ως μέλη της οικογένειας υπηκόου της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένες να τους αναγνωρίσουν ως μέλη της οικογενείας σας, οφείλουν όμως τουλάχιστον να εξετάσουν την αίτηση.

Αίτηση για χορήγηση βίζας

Αν τα μέλη της οικογένειας-υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ χρειάζονται βίζα εισόδου, θα πρέπει να τη ζητήσουν εκ των προτέρων από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν. Αν πρόκειται να ταξιδέψουν μαζί σας ή να σας συναντήσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, η αίτησή τους πρέπει να διεκπεραιωθεί τάχιστα και δωρεάν:

 • Οι χώρες που ανήκουν στη ζώνη του Σένγκεν πρέπει να χορηγούν τη βίζα μέσα σε 15 ημέρες, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι αρχές οφείλουν να αιτιολογούν την απόφασή τους.
 • Όλες οι άλλες χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) πρέπει να χορηγούν τη βίζα το συντομότερο δυνατό.

Τα έγγραφα που πρέπει να επισυνάπτουν τα μέλη της οικογένειάς σας στην αίτηση χορήγησης βίζας μπορεί να ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Προτού ξεκινήσετε, μάθετε ποια είναι τα έγγραφα αυτά από το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας προορισμού.

Η βίζα που χορηγείται από χώρα που ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν ισχύει για όλες τις χώρες της ζώνης αυτής.

Aν διαμένετε εκτός της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς σας, υπήκοοι χωρών εκτός της ΕΕ, σας συνοδεύουν ή ταξιδεύουν στη χώρα της ΕΕ της οποίας είστε υπήκοος, δεν ισχύουν απαραίτητα οι κανόνες της ΕΕ για τη διέλευση των συνόρων και ενδέχεται να επιβληθούν τέλη έκδοσης βίζας.

Μια αληθινή ιστορία

Το πιστοποιητικό γάμου αρκεί για να λάβετε βίζα

Ο Τόμας είναι Ιρλανδός και ζει στη Λευκορωσία με τη γυναίκα του Ντέλια που έχει λευκορωσική υπηκοότητα. Όταν ο Τόμας και η Ντέλια θέλησαν να επισκεφθούν τη μητέρα του Τόμας, που ζει στην Ισπανία, υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση βίζας εισόδου στη Ντέλια.

Μαζί με την αίτηση υπέβαλαν και το πιστοποιητικό γάμου τους. Όμως οι ισπανικές αρχές, για να χορηγήσουν τη βίζα, τους ζήτησαν και απόδειξη καταλύματος στην Ισπανία καθώς και ασφάλιση ασθενείας.

Ωστόσο, όταν η Ντέλια επεσήμανε ότι, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν χρειαζόταν κανένα επιπλέον δικαιολογητικό, οι ισπανικές αρχές ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος τους και χορήγησαν αμέσως τη βίζα εισόδου.

Φθάνοντας στα σύνορα χωρίς βίζα εισόδου

Καλό είναι τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ να ενημερώνονται πάντα εκ των προτέρων και να εφοδιάζονται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προτού αναχωρήσουν.

Αν, παρόλ' αυτά, φθάσουν στα σύνορα χωρίς βίζα εισόδου, οι συνοριακές αρχές θα πρέπει να τους δώσουν τη δυνατότητα ν' αποδείξουν με άλλα μέσα ότι είναι όντως μέλη της οικογένειάς σας. Αν καταφέρουν να το αποδείξουν, τότε η βίζα εισόδου πρέπει να τους χορηγηθεί επιτόπου.

Αν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν δυσκολίες για να βγάλουν βίζα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Απαγόρευση εισόδου

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια χώρα της ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε σας ή μέλη της οικογένειάς σας για λόγους "δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας".

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας συνιστάτε "πραγματική, παρούσα και αρκούντως σοβαρή απειλή".

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αυτή την απόφαση εγγράφως, η οποία θα πρέπει να περιέχει όλη την αιτιολογία καθώς και τον τρόπο και την προθεσμία άσκησης προσφυγής.

Περισσότερα για τις διαδικασίες εισόδου στην ΕΕEnglish

Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές