Documente de călătorie pentru membrii de familie din afara UE

Călătoriile în UE cu membrii de familie provenind din afara Uniunii

Dacă sunteți cetățean al UE și locuiți sau călătoriți în altă țară din UE, familia dumneavoastră vi se poate alătura, inclusiv membrii nucleului familial care nu sunt cetățeni ai UE. Dacă, de exemplu, sunteți cetățean francez și locuiți în Italia, iar soția dumneavoastră este cetățean american, ea vi se poate alătura în Italia.

Totuși, acest lucru nu se aplică țării a cărei cetățenie o aveți. Dacă, de exemplu, sunteți cetățean german și membrii de familie din afara UE doresc să vi se alăture în Germania, se aplică normele naționale.

În funcție de țara din care provin, este posibil ca membrii de familie din afara UE să aibă nevoie de viză. Dacă este necesară o viză, aceasta ar trebui să fie gratuită și eliberată în cadrul unei proceduri accelerate, dat fiind faptul că este solicitată de un membru al nucleului familial al unui cetățean din UE (a se vedea mai jos informațiile privind solicitarea unei vize).

Membri ai nucleului familial și ai familiei extinse care provin din afara UE

Membrii nucleului familial care provin din afara UE sunt soțul/soția, copiii, descendenții aflați în întreținere, părinții sau bunicii aflați în întreținere. De asemenea, termenul i se aplică și partenerului înregistrat din afara UE, dar numai dacă țara în care călătoriți consideră parteneriatele înregistrate ca fiind echivalente căsătoriei.

În anumite condiții, alți membri ai familiei extinse care provin din afara UE și care călătoresc împreună cu dumneavoastră sau care vi se alătură pot avea, de asemenea, dreptul la o procedură accelerată de solicitare a vizei: frați, veri, mătuși, unchi, precum și partenerul cu care aveți o relație de durată din afara UE. Acest lucru este valabil și pentru partenerii înregistrați în țările în care parteneriatele înregistrate nu sunt considerate echivalente cu căsătoria. Țările UE nu sunt obligate să le faciliteze automat intrarea, dar trebuie să le ia în considerare cererea.

Avertisment

Aflați ce norme exacte sunt în vigoare în țara în care călătorește membrul din familia extinsă provenind din afara UE.

Cerințe legate de pașaport și viză

Membrii de familie provenind din afara UE trebuie să aibă asupra lor un pașaport valabil și, în funcție de țara lor de origine, ar putea avea nevoie și de o viză de intrare. Dacă au un document de ședere (carte de rezidență sau permis de ședere), aceștia pot fi scutiți de obligația de a deține viză (a se vedea instrumentul de mai jos). Există o listă de țări ai căror resortisanți nu au nevoie de viză pentru șederi de scurtă durată în UE (de până la 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile). Contactați consulatul sau ambasada țării în care urmează să călătoriți, cu suficient timp înainte, pentru a afla ce documente trebuie să prezinte la frontieră membrii de familie provenind din afara UE. Informațiile furnizate aici cu privire la vize și la documentele de călătorie se aplică, de asemenea, călătoriilor în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Avertisment

Cerințele în materie de vize pentru călătoriile în Irlanda diferă ușor de cele pentru alte țări din UE. Verificați informațiile furnizate de autoritățile irlandeze en .

Cerințele în materie de viză pentru membrii de familie provenind din afara UE care dețin un document de ședere

Dacă membrii de familie provenind din afara UE dețin o carte de rezidență sau un permis de ședere eliberat de o țară din spațiul Schengen, este posibil ca aceștia să nu aibă nevoie de viză. Utilizând instrumentul de mai jos, verificați dacă au nevoie de o viză de intrare pentru țara în care călătoresc.

Ce tip de document de ședere are membrul de familie provenind din afara UE?

Membrul de familie provenind din afara UE nu are nevoie de viză, dacă deține o carte de rezidență.

  • Cu această carte de rezidență (sau carte de rezidență permanentă), poate călători fără viză în toate țările UE (inclusiv în țara a cărei cetățenie o aveți), precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, fără a fi însoțit de dumneavoastră. Acest lucru se aplică indiferent de țara din UE care i-a eliberat cartea de rezidență și de țara pe care o vizitează.

Avertisment

Face excepție Elveția

De asemenea, membrul de familie provenind din afara UE poate călători fără viză în Elveția, cu excepția cazului în care cartea de rezidență i-a fost eliberată de Cipru sau Irlanda.

Elveția nu eliberează cărți de rezidență membrilor de familie ai cetățenilor UE, ci permise de ședere (verificați normele relevante prevăzute de autoritățile elvețiene cu privire la permisele de ședere de en fr ).

Caz real

Persoanele care dețin o carte de rezidență în calitate de membri de familie ai unui cetățean al UE nu trebuie să obțină o viză

Ying provine din China și este căsătorită cu un cetățean german, alături de care locuiește în Finlanda. Ea deține o carte de rezidență în calitate de membru de familie al unui cetățean al UE, eliberată de Finlanda. Ying și soțul ei doresc să își petreacă vacanța de toamnă în România. Întrucât deține un pașaport valabil și o carte de rezidență în calitate de membru de familie al unui cetățean din UE, Ying nu are nevoie de viză pentru a merge în România.

Caz real

Persoanele care dețin o carte de rezidență în calitate de membri de familie ai unui cetățean al UE nu trebuie să obțină o viză

Marek este cetățean ceh. El locuiește cu Meera, soția sa indiană, în Bulgaria. Meera deține un pașaport valabil și o carte de rezidență ca membru de familie al unui cetățean din UE, eliberată de Bulgaria. Meera călătorește singură în Franța și apoi în Irlanda în vacanță. Întrucât deține un pașaport valabil și o carte de rezidență, Meera nu trebuie să obțină o viză de intrare pentru a călători în oricare dintre aceste 2 țări, nici măcar în cazul în care călătorește singură.

În ce țară din UE călătoriți?

Membrul dumneavoastră de familie provenind din afara UE are un permis de ședere eliberat de o țară din spațiul Schengen și călătorește într-o țară din spațiul Schengen

  • Membrul de familie provenind din afara UE nu are nevoie de viză dacă deține un permis de ședere (permis național de ședere) eliberat în conformitate cu normele naționale de către o țară din spațiul Schengen.

Membrul dumneavoastră de familie provenind din afara UE are un permis de ședere eliberat de o țară din spațiul Schengen și călătorește într-o țară din afara spațiului Schengen

  • Membrul de familie provenind din afara UE va avea nevoie de viză în cazul în care călătorește în Irlanda.
  • Membrul de familie provenind din afara UE nu are nevoie de viză în cazul în care călătorește în Cipru.

Caz real

Chiar dacă aveți un permis național de ședere eliberat de o țară din spațiul Schengen, ați putea avea nevoie de o viză de intrare pentru a călători în Irlanda

Joyce provine din Nigeria, dar locuiește în Țările de Jos, alături de soțul ei olandez, Luuk. În calitate de membru de familie al unui cetățean olandez, Joyce a primit un permis olandez de ședere în Țările de Jos. Ea dorește să îl însoțească pe Luuk în următoarea sa călătorie de afaceri la Dublin. Întrucât Irlanda nu face parte din spațiul Schengen și nu recunoaște permisele de ședere Schengen, Joyce trebuie să obțină o viză de intrare pentru a merge cu Luuk în Irlanda.

În ce țară din UE călătoriți?

Membrul dumneavoastră de familie provenind din afara UE are un permis de ședere eliberat de o țară din afara spațiului Schengen și călătorește într-o țară din spațiul Schengen

  • Membrul de familie provenind din afara UE va avea nevoie de o viză.

Membrul dumneavoastră de familie provenind din afara UE are un permis de ședere eliberat de o țară din afara spațiului Schengen și călătorește într-o țară din afara spațiului Schengen

  • Membrul de familie provenind din afara UE va avea nevoie de viză, dacă are un permis de ședere eliberat de Irlanda și călătorește în Cipru.
  • Membrul de familie provenind din afara UE va avea nevoie de viză, dacă are un permis de ședere eliberat de Cipru și călătorește în Irlanda.

Solicitarea unei vize de intrare pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile)

Informațiile furnizate aici vizează călătoriile în cele 27 de țări ale UE, precum și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Cu toate acestea, s-ar putea aplica anumite norme specifice pentru călătoriile în Elveția (verificați informațiile privind vizele furnizate de autoritățile elvețiene en ).

Dacă au nevoie de viză de intrare, membrii de familie care provin din afara UE trebuie să trimită din timp o cerere la consulatul sau ambasada țării în care doresc să meargă. Dacă vor călători împreună cu dumneavoastră sau vi se vor alătura (într-o țară din UE alta decât țara a cărei cetățenie o aveți), viza lor ar trebui să fie prelucrată cât mai curând posibil pe baza unei proceduri accelerate, în mod gratuit. Intervalele de prelucrare a cererilor de viză depuse de membrii de familie din afara UE care depășesc 15 zile ar trebui să fie excepționale și justificate în mod corespunzător.

Avertisment

Membrii de familie provenind din afara UE ar trebui să indice clar pe formularul de cerere că solicită o viză de intrare în calitate de membri de familie ai unor cetățeni europeni. Dacă această precizare nu există pe formularul de cerere, este posibil să li se elibereze un alt tip de viză, pentru care vor trebui să achite o taxă.

Cerere de viză – documente justificative pentru membrii de familie din afara UE

Membrii dumneavoastră de familie provenind din afara UE trebuie să furnizeze următoarele documente atunci când solicită o viză (niciun alt document nu este necesar):

  • un pașaport valabil
  • o carte de identitate valabilă sau un pașaport valabil al membrului de familie provenind din UE
  • un document care să ateste legăturile de rudenie cu cetățeanul UE (certificat de căsătorie, certificat de naștere etc.) și, dacă este necesar, statutul de persoană aflată în întreținere, durabilitatea parteneriatului etc.
  • dovada că îl vor însoți pe cetățeanul UE sau i se vor alătura în țara-gazdă din UE, și anume:
    • dovada că cetățeanul UE este deja rezident sau prezent în țara-gazdă din UE (de exemplu, un certificat de înregistrare valabil eliberat de țara-gazdă)
    • dacă cetățeanul UE nu este încă prezent în țara-gazdă din UE: o declarație conform căreia cetățeanul UE va călători în țara UE de destinație

Refuzul acordării vizei și căi de atac

Unui membru de familie provenind din afara UE nu i se poate refuza viza decât din următoarele motive:

  • nu reușește să demonstreze că
    • este membru al familiei dumneavoastră (și că locuiți sau veți călători într-o țară din UE alta decât țara a cărei cetățenie o aveți)
    • vi se va alătura sau vă va însoți (pe dumneavoastră, cetățeanul UE) în țara respectivă

De asemenea, o țară din UE poate refuza o cerere de viză din motive de „ordine publică sau sănătate publică”. Într-o astfel de situație, autoritățile trebuie să demonstreze că solicitantul de viză reprezintă o „amenințare reală, actuală și suficient de gravă". De asemenea, o țară din UE poate refuza o cerere de viză din motive legate de abuz sau fraudă.

Familia dumneavoastră din afara UE trebuie notificată în scris cu privire la refuz, iar notificarea trebuie să menționeze toate motivele de fapt și de drept pe baza cărora a fost luată decizia și să specifice modalitatea și data până la care se poate introduce o cale de atac.

Durata sejurului

Dacă au documentele necesare, membrii de familie provenind din afara UE au dreptul să vă însoțească sau să vi se alăture fără nicio condiție sau formalitate pe perioade consecutive de până la 3 luni pentru fiecare țară din UE vizitată. Ei nu fac obiectul limitării generale de până la 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile care se aplică în spațiul Schengen. Puteți combina șederile în diferite țări din UE fără un termen-limită general (atât timp cât sunt îndeplinite condițiile prevăzute de normele UE privind șederea).

Caz real

Nu există un termen-limită general pentru membrii de familie provenind din afara UE atunci când vi se alătură sau vizitează mai multe țări din UE cu dumneavoastră

Marco, cetățean italian, are reședința în Franța. Ca parte a unui proiect de cercetare la nivelul UE, a petrecut 3 luni în Austria și 3 luni în Germania înainte de a încheia proiectul cu o ședere de 2 luni în Luxemburg. Susan, soția sa americană, avea dreptul de a i se alătura lui Marco pe întreaga durată a șederii sale în străinătate, deoarece, cu un pașaport și un document de ședere valabil, șederile sale în diferite țări din UE nu erau supuse unui termen-limită general.

Atunci când membrul dumneavoastră de familie provenind din afara UE călătorește pe cont propriu și nu deține o carte de rezidență sau un permis de ședere valabil, se aplică regimul normal (în spațiul Schengen, este vorba de o limită de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile).

Solicitarea unei cărți de rezidență în calitate de membru de familie al unui cetățean al UE

Dacă vă aflați într-o țară din UE, alta decât țara a cărei cetățenie o aveți, iar membrul dumneavoastră de familie provenind din afara UE intenționează să rămână acolo pe o perioadă mai mare de 3 luni, acesta poate solicita, la sosire, o carte de rezidență. Cartea trebuie eliberată de autorități în termen de 6 luni de la data depunerii cererii. Dacă viza unui membru de familie provenind din afara UE expiră înainte de eliberarea cărții de rezidență, acesta nu trebuie să se întoarcă în țara de origine pentru a obține o nouă viză.

În timpul prelucrării cererii de eliberare a unei cărți de rezidență, membrul de familie provenind din afara UE s-ar putea confrunta cu dificultăți practice atunci când călătorește, de exemplu, dacă își părăsește țara de reședință din UE și încearcă să reintre pe teritoriul său. Fără o carte de rezidență, acesta nu este scutit de obligația de a deține viză și este posibil ca viza sa inițială de intrare să fi expirat. În acest caz, ar trebui să i se faciliteze călătoria către și dinspre țara-gazdă din UE. Membrul dumneavoastră de familie provenind din afara UE trebuie să se informeze de la autoritățile din țara sa gazdă din UE dacă se aplică anumite condiții sau dacă sunt necesare anumite documente care să îi permită întoarcerea.

Avertisment

Dacă locuiți în afara UE și membrul dumneavoastră de familie din afara UE vă însoțește sau se deplasează către țara din UE a cărei cetățenie o dețineți, este posibil ca acesta să aibă nevoie de viză și să i se perceapă taxe pentru emiterea ei.

La frontieră, fără viză de intrare

Membrii dumneavoastră de familie provenind din afara UE ar trebui să se informeze din timp și să aibă toate documentele necesare înainte de a-și începe călătoria. Totuși, în cazul în care sosesc la frontieră cu pașaportul, dar fără viză de intrare, dacă este necesar, autoritățile de frontieră trebuie să le ofere toate posibilitățile rezonabile de a dovedi prin alte mijloace că sunt membri de familie ai unui cetățean din UE (de exemplu, un certificat de căsătorie sau un certificat de naștere) și că i se alătură cetățeanului UE sau îl însoțesc pe acesta (de exemplu, dovada că cetățeanul UE locuiește sau se află deja în țara în care se solicită intrarea). Dacă reușesc să dovedească acest lucru și dacă nu există nicio dovadă că prezintă un risc pentru ordinea, siguranța sau sănătatea publică, viza trebuie eliberată fără întârziere la frontieră. Vă rugăm să rețineți că sarcina probei îi revine membrului de familie.

Se recomandă insistent ca membrii dumneavoastră de familie provenind din afara UE să aibă la ei pașaportul și viza (dacă este necesar), astfel încât să se poată identifica dacă sunt opriți de poliție, dacă se îmbarcă într-un avion etc. În unele țări din UE, aceasta este o cerință legală și se pot impune sancțiuni în cazul nerespectării ei.

Dacă membrii de familie au dificultăți în obținerea vizei, puteți contacta serviciile noastre de asistență Deschideți ca link extern .

Interdicția de intrare

În cazuri foarte rare, o țară din UE vă poate refuza intrarea, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care țin de „ordinea, securitatea sau sănătatea publică”. Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, autoritățile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii familiei reprezentați o „amenințare reală, actuală și suficient de gravă”. În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menționeze motivele invocate, căile de atac posibile și data-limită până la care puteți introduce o cale de atac.

A se vedea și:

Aflați mai multe despre drepturile de ședere ale membrilor dumneavoastră de familie provenind din afara UE care se mută cu dumneavoastră în altă țară din Uniune

Documente de care aveți nevoie când călătoriți în UE

Portalul UE privind imigrația en es fr pt

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 15/04/2024
Partajați această pagină