Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Ultima verificare : 18/04/2017

Documente de călătorie pentru membrii de familie din afara UE ai cetățenilor europeni

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

 • Întrebări și răspunsuri bazate pe Raportul comun din 8 decembrie 2017 al Uniunii Europene și Regatului UnitEnglish
 • Publicații UE privind BrexitEnglish
 • Informații și orientări furnizate de guvernul britanic cu privire la BrexitEnglish

Cine are nevoie de viză?

Dacă sunteți cetățean european, dar aveți membri de familie care provin din afara Uniunii, aceștia vă pot însoți în altă țară din UE.

Membrii de familie provenind din afara UE trebuie să aibă tot timpul asupra lor un pașaport valabil și, în funcție de țara din care provin, ar putea fi nevoiți să prezinte la frontieră și o viză de intrare .

Pentru a evita eventualele probleme, contactați consulatul sau ambasada țării în care urmează să călătoriți, cu suficient timp înainte, pentru a afla ce documente trebuie să prezinte la frontieră membrii de familie provenind din afara UE.

Dacă aveți dificultăți, contactați serviciile noastre de asistență.

Scutirea de vize

Soțul/soția, copiii, nepoții, părinții și bunicii provenind din afara UE nu trebuie să obțină o viză din partea țării în care călătoresc, dacă:

 • Au un permis de ședere sau o viză din partea altei țări care face parte din spațiul Schengen (a se vedea lista de mai jos), iar țara în care călătoresc aparține și ea acestui spațiu.

Spațiul fără frontiere Schengen

Austria

Ungaria

Norvegia

Belgia

Islanda

Polonia

Republica Cehă

Italia

Portugalia

Danemarca

Letonia

Slovacia

Estonia

Liechtenstein

Slovenia

Finlanda

Lituania

Spania

Franța

Luxemburg

Suedia

Germania

Malta

Elveția

Grecia

Țările de Jos

 

Permisele de ședere eliberate de țări din afara spațiului Schengen nu le acordă membrilor de familie din afara UE dreptul de a călători fără viză într-o țară din spațiul Schengen.

Caz real

Chiar dacă aveți un permis de ședere, este nevoie și de o viză de intrare când călătoriți într-o țară din afara spațiului Schengen

Joyce provine din Nigeria, dar locuiește în Olanda, alături de soțul ei olandez, Luuk. În calitate de membru de familie al unui cetățean olandez, Joyce a primit un permis de ședere în Olanda. Ea dorește să îl însoțească pe Luuk în următoarea sa călătorie de afaceri la Londra. Întrucât Regatul Unit nu face parte din spațiul Schengen, Joyce trebuie să obțină un permis de familie SEE (o viză de intrare) pentru a merge cu Luuk în Regatul Unit.

 • Au un permis de ședere destinat membrilor de familie ai unui cetățean al UE, eliberat în baza normelor UE de către orice țară a Uniunii (cu excepția țării al cărei cetățean sunteți) și călătoresc împreună cu dumneavoastră sau pentru a se întâlni cu dumneavoastră în altă țară din UE. Permisul de ședere trebuie să precizeze clar că titularul este membru de familie al unui cetățean al UE.

Caz real

Deținătorii unui permis de ședere destinat membrilor de familie nu trebuie să obțină o viză când călătoresc alături de un cetățean european   

Ying provine din China și este căsătorită cu un cetățean german, alături de care locuiește în Finlanda. Ea deține un permis de ședere destinat membrilor de familie ai unui cetățean european, eliberat de Finlanda. Ying și soțul ei doresc să își petreacă vacanța în România. Întrucât se află în posesia unui pașaport valabil și a unui permis de ședere destinat membrilor de familie ai unui cetățean european, Ying nu are nevoie de o viză pentru a merge în România împreună cu soțul ei.

Caz real

Soțul/soția are nevoie de viză când călătorește singur/ă

Brian provine din Africa de Sud și locuiește în Franța alături de soția sa de origine slovacă. El deține un permis de ședere destinat membrilor de familie ai unui cetățean european, eliberat în Franța. Întrucât soția sa este ocupată, Brian dorește să meargă singur în Cipru, în vizită la prieteni. Deoarece va călători singur și în alt scop decât acela de a se alătura soției în altă țară din UE, Brian are nevoie de viză pentru a merge în Cipru.

Partenerul înregistrat și familia extinsă - frați, veri, mătuși, unchi etc. - le pot cere autorităților dintr-o țară a UE să le recunoască oficial statutul de membri de familie ai unui cetățean european. Țările din UE nu sunt obligate să facă acest lucru dar trebuie, cel puțin, să ia în considerare cererea respectivă.

Solicitarea unei vize

Dacă membrii de familie provenind din afara UE au nevoie de viză de intrare, trebuie să depună din timp o cerere la consulatul sau ambasada țării în care doresc să călătorească. În cazul în care călătoresc împreună cu dumneavoastră sau se deplasează pentru a vă întâlni în altă țară din UE, cererea ar trebui procesată rapid și gratuit:

 • Țările care fac parte din spațiul fără frontiere interne Schengen ar trebui să elibereze vizele în termen de 15 zile. În cazurile rare în care acest lucru nu este posibil, autoritățile ar trebui să vă ofere o explicație cu privire la decizia lor.
 • Toate celelalte țări (Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, România, Regatul Unit) ar trebui să elibereze vizele cât mai repede posibil.

Documentele pe care membrii de familie trebuie să le anexeze la cererea de viză pot varia de la o țară la alta. Înainte de călătorie, contactați consulatul sau ambasada țării de destinație pentru a afla de ce documente aveți nevoie.

Vizele eliberate de o țară din spațiul Schengen sunt valabile în toate țările care fac parte din acest spațiu.

Dacă locuiți în afara UE și aveți membri de familie provenind din afara Uniunii, care vă însoțesc sau călătoresc în țara din UE a cărei cetățenie o dețineți, normele europene privind trecerea frontierelor nu se aplică neapărat și este posibil să vi se perceapă taxe pentru obținerea vizelor.

Caz real

Certificatul de căsătorie ar trebui să fie suficient pentru a obține viza

Thomas este cetățean irlandez și locuiește în Belarus, împreună cu Delia, soția sa de origine bielorusă. Pentru că doresc să o viziteze pe mama lui Thomas care locuiește acum în Spania, ei au solicitat o viză de intrare pentru Delia.

La cererea de viză au anexat și certificatul de căsătorie, dar autoritățile spaniole le-au cerut, în plus, să prezinte asigurarea de sănătate și dovada că au rezervat o cameră de hotel în Spania.

Totuși, când Delia a menționat faptul că, în baza legislației europene, astfel de documente nu sunt necesare, autoritățile spaniole și-au cerut scuze pentru greșeală și i-au eliberat viza imediat.

La frontieră, fără viză de intrare

Este de preferat ca membrii de familie provenind din afara UE să fie informați din timp și să aibă toate documentele necesare înainte de a porni la drum.

Totuși, dacă ajung la frontieră și nu au o viză de intrare, autoritățile vamale ar trebui să le dea posibilitatea de a dovedi prin alte mijloace că sunt membri ai familiei dumneavoastră. Dacă reușesc să facă acest lucru, ar trebui să primească viza de intrare pe loc.

Dacă membrii dumneavoastră de familie se confruntă cu dificultăți în obținerea unei vize, puteți contacta serviciile noastre de asistență.

Situații în care vi se poate refuza intrarea în țară

În cazuri foarte rare, o țară din UE vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care țin de ordinea, securitatea sau sănătatea publică.

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, autoritățile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii de familie reprezentați o amenințare reală, actuală și suficient de gravă.

În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menționeze motivele invocate, căile de atac posibile și termenul-limită pentru recurs.

Mai multe despre procedurile de intrare în țările din UE.English

Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere