Întreprinderi
Ultima verificare: 15/04/2019

Documente de călătorie pentru membrii de familie din afara UE ai cetățenilor europeni

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Aflați dacă membrii familiei dumneavoastră au nevoie de viză:

Dacă sunteți cetățean al UE, membrii de familie care provin dintr-o țară terță vă pot însoți sau vă pot vizita în altă țară din UE.

Membrii de familie provenind din afara UE trebuie să aibă tot timpul asupra lor un pașaport valabil și, în funcție de țara lor de origine, ar putea fi nevoiți să prezinte la frontieră și o viză de intrare.

Pentru a evita eventualele probleme, contactați consulatul sau ambasada țării în care urmează să călătoriți, cu suficient timp înainte, pentru a afla ce documente trebuie să prezinte la frontieră membrii de familie provenind din afara UE.

Scutirea de vize

Soțul/Soția sau copiii, nepoții, părinții și bunicii provenind dintr-o țară terță nu trebuie să obțină o viză din partea țării în care călătoresc, dacă:

sau

Din spațiul Schengen fac parte:

Nu fac parte din spațiul Schengen:

Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, România și Regatul Unit.

Permisele de ședere eliberate de țări din afara spațiului Schengen nu le acordă membrilor de familie din afara UE dreptul de a călători fără viză într-o țară din spațiul Schengen.

Caz real

Chiar dacă aveți un permis de ședere național, este nevoie și de o viză de intrare când călătoriți într-o țară din afara spațiului Schengen

Joyce provine din Nigeria, dar locuiește în Țările de Jos, alături de soțul ei olandez, Luuk. În calitate de membru de familie al unui cetățean olandez, Joyce a primit un permis olandez de ședere în Țările de Jos. Ea dorește să îl însoțească pe Luuk în următoarea sa călătorie de afaceri la Dublin. Întrucât Irlanda nu face parte din spațiul Schengen, Joyce trebuie să obțină o viză de intrare pentru a merge cu Luuk în Irlanda.

Caz real

Cei care dețin un permis de ședere european destinat membrilor de familie ai unui cetățean al UE stabilit în alt stat membru nu trebuie să obțină o viză când călătoresc alături de acesta

Ying este din China și este căsătorită cu un cetățean german, alături de care locuiește în Finlanda. Ea deține un permis de ședere european destinat membrilor de familie ai unui cetățean al UE stabilit în alt stat membru, eliberat de Finlanda. Ying și soțul ei doresc să își petreacă vacanța de toamnă în România. Întrucât se află în posesia unui pașaport valabil și a unui permis de ședere european destinat membrilor de familie ai unui cetățean al UE stabilit în alt stat membru, Ying nu are nevoie de viză pentru a merge în România împreună cu soțul ei.

Dacă aveți un permis de ședere european destinat membrilor de familie ai unui cetățean al UE stabilit în alt stat membru și călătoriți în altă țară din UE/SEE fără soțul/soția dumneavoastră, trebuie să solicitați viză pentru a intra în țara respectivă.

Puteți solicita autorităților dintr-o țară a UE ca partenerul dumneavoastră înregistrat și familia extinsă – frați, veri, mătuși, unchi etc. – să fie recunoscuți ca membri de familie ai unui cetățean al Uniunii. Țările UE nu sunt obligate să le acorde partenerilor înregistrați și familiei extinse statutul de membri de familie, dar trebuie cel puțin să ia în considerare această cerere.

Solicitarea unei vize

Dacă au nevoie de viză de intrare, membrii de familie care provin din țări terțe trebuie să depună din timp o cerere către consulatul sau ambasada țării în care doresc să meargă. În cazul în care călătoresc împreună cu dumneavoastră sau se deplasează pentru a vă întâlni în altă țară din UE, cererea ar trebui procesată rapid și gratuit:

Documentele care trebuie atașate cererii de acordare a vizei pot fi diferite de la o țară la alta. Înainte de a călători în altă țară, contactați consulatul sau ambasada țării respective pentru a afla care sunt aceste documente.

Vizele eliberate de o țară din spațiul Schengen sunt valabile în toate țările care fac parte din acest spațiu.

Dacă locuiți în afara UE și membrii de familie din țări terțe vă însoțesc sau se deplasează către țara din UE a cărei cetățenie o dețineți, nu este garantat că se vor aplica normele UE pentru situații transfrontaliere, ceea ce înseamnă că este posibil ca acestora să li se perceapă taxe pentru emiterea vizei.

Caz real

Certificatul de căsătorie ar trebui să fie suficient pentru a obține viza

Thomas este cetățean irlandez și locuiește în Belarus, împreună cu Delia, soția sa de origine bielorusă. Pentru a o vizita pe mama lui, care locuia în Spania, cei doi au solicitat eliberarea unei vize de intrare pentru Delia.

La cererea de viză au anexat și certificatul de căsătorie, dar autoritățile spaniole le-au cerut, în plus, să prezinte asigurarea de sănătate și dovada că au rezervat o cameră de hotel în Spania.

Totuși, când Delia a menționat faptul că, în baza legislației europene, astfel de documente nu sunt necesare, autoritățile spaniole și-au cerut scuze pentru greșeală și i-au eliberat viza imediat.

La frontieră, fără viză de intrare

Este bine ca membrii de familie provenind din țări terțe să știe de ce documente au nevoie înainte de a-și începe călătoria.

Totuși, dacă ajung la frontieră și nu au o viză de intrare, autoritățile vamale ar trebui să le dea posibilitatea de a dovedi prin alte mijloace că sunt membri ai familiei dumneavoastră. Dacă reușesc prezinte această dovadă, ar trebui să primească viza pe loc.

Dacă aceștia au dificultăți în obținerea vizei, puteți contacta serviciile noastre de asistență .

Situații în care vi se poate refuza intrarea în țară

În cazuri foarte rare, o țară a UE vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care țin de „ordinea, securitatea sau sănătatea publică".

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, autoritățile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii familiei reprezentați o „amenințare reală, actuală și suficient de gravă".

În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menționeze motivele invocate, căile de atac posibile și termenul-limită pentru recurs.

Mai multe despre procedurile de intrare în țările din UEen

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: