Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Documente de călătorie pentru membrii de familie din afara UE ai cetățenilor europeni

 • Sunt suedeză, iar soțul meu este din Peru și are nevoie de viză pentru a călători în UE. Dorim să mergem în Slovacia. Soțul meu va trebui să achite o taxă pentru a obține viza?

  NU. Membrii de familie ai cetăţenilor UE pot obține viza gratuit.

 • Provin din afara Uniunii Europene și sunt stabilită în România cu soțul meu de origine letonă.  De ce documente am nevoie pentru a călători în Portugalia?

  Dacă dețineți un permis de ședere emis în România, în baza legislației UE și intenționați să călătoriți în Portugalia împreună cu soțul dumneavoastră ori pentru a vă alătura acestuia sau oricărui alt membru de familie din UE, puteți intra în Portugalia doar prezentând pașaportul și permisul de ședere.

  Atenție! În cazul în care călătoriți în Portugalia pe cont propriu și nu intenționați să vă alăturați acolo altor membri de familie provenind din UE, veți avea nevoie de o viză, chiar dacă dețineți un permis de ședere valabil.

 • Provin din afara UE, sunt căsătorită cu un cetățean irlandez și locuiesc în Irlanda împreună cu el.  Dețin un permis de ședere irlandez.   Anul acesta intenționăm să mergem împreună în Franța.  Voi avea nevoie de viză de intrare sau îmi ajunge permisul de ședere irlandez?

  Veți avea nevoie de viză pentru a intra în Franța.  Permisul de ședere v-a fost emis mai degrabă în temeiul dreptului irlandez, decât al celui european, pentru că sunteți căsătorită cu un cetățean irlandez și locuiți în Irlanda (ceea ce înseamnă că nu este vorba despre un drept care decurge din tratatele UE).  Totuși, întrucât veți călători împreună cu soțul în Franța, viza ar trebui să vi se acorde rapid și gratuit.

 • Provin din afara UE, sunt căsătorită cu un cetățean grec și locuiesc în Italia.  De curând am fost promovată și noua mea funcție presupune deplasări în Regatul Unit și Irlanda.  Pot folosi permisul de ședere italian pentru a intra în alte țări din UE sau voi avea nevoie și de o viză?

  Întrucât veți călători în afara spațiului Schengen și nu veți fi însoțită de un membru de familie provenind din UE, permisul de ședere nu va fi suficient.  Veți avea nevoie de o viză pentru a intra în aceste țări.  În funcție de frecvența deplasărilor, ați putea solicita o viză cu intrări multiple pentru fiecare țară.

 • Sunt tatăl unui copil cu cetățenie irlandeză, dar provin din afara Uniunii.  Locuim în Irlanda, dar dorim să mergem împreună în Regatul Unit pentru o ședere de scurtă durată.  Va trebui să plătesc pentru a obține viza de intrare în Regatul Unit?

  NU. În cazul în care călătoriți cu copilul dumneavoastră irlandez sau pentru a vă întâlni cu acesta în Regatul Unit, autoritățile britanice trebuie să elibereze viza rapid și gratuit.

Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere