A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Nem uniós családtagok számára szükséges úti okmányok

 • Svéd állampolgár vagyok. A férjem perui, ezért EU-tagországba csak vízummal utazhat be. Azt tervezzük, hogy néhány napra ellátogatunk Szlovákiába. Kell-e a férjemnek fizetnie a beutazóvízumért?

  NEM – Mivel Ön uniós tagország állampolgára, férje – az Ön családtagjaként – ingyenesen válthatja ki a beutazóvízumot.

 • Romániában élek lett állampolgárságú férjemmel. Én nem rendelkezem egyik EU-ország állampolgárságával sem.  Milyen dokumentumokra van szükségem, ha Portugáliába szeretnék utazni?

  Ha Önnek az uniós jog alapján kiállított érvényes tartózkodási engedélye van Romániában, és Portugáliába kíván utazni férjével vagy bármely családtagjával, aki uniós ország állampolgára, illetve ha azért utazik Portugáliába, hogy ott találkozzon velük, csupán az útlevelére és tartózkodási kártyájára lesz szüksége.

  Ha azonban egyedül kíván Portugáliába utazni, és nem azért utazik oda, hogy ott uniós családtagjaival találkozzon, vízumra lesz szüksége annak ellenére, hogy egy másik uniós országban a hatóságok érvényes tartózkodási kártyát állítottak ki Önnek.

 • EU-n kívüli ország állampolgára vagyok, házastársam ír.  Írországban élünk, ahol tartózkodási engedéllyel rendelkezem.   Férjemmel franciaországi utazást tervezünk a nyáron.  Szükségem lesz-e francia vízumra annak ellenére, hogy egy másik EU-tagállamban, Írországban tartózkodási engedélyem van?

  Igen, Önnek be kell szereznie a beutazóvízumot Franciaországba.  Mivel Ön ír házastársával Írországban él, tartózkodási engedélyét az ír jogszabályok, nem pedig az EU-szerződésben foglalt uniós jog alapján állították ki.  Mivel azonban férjével együtt készül Franciaországba utazni, a vízumot minden bizonnyal gyorsan és térítésmentesen ki fogják állítani Önnek.

 • Nem uniós ország állampolgára vagyok, házastársam görög, és Olaszországban élünk.  Nemrég előléptettek, és új munkakörömben gyakran fogok utazni az Egyesült Királyságba és Írországba.  Olasz tartózkodási kártyámmal beutazhatok-e más EU-országokba, vagy kell-e majd vízumot kiváltanom?

  Mivel a schengeni térségen kívülre fog utazni uniós családtagjai nélkül, tartózkodási kártyája nem lesz elegendő.  Önnek érvényes vízumra lesz szüksége ahhoz, hogy beutazhasson az Egyesült Királyságba, illetve Írországba.  Ha gyakran fog utazni ezekbe az országba, indokolt beszereznie többszöri belépésre feljogosító vízumot.

 • Gyermekem ír állampolgár, én azonban nem rendelkezem egyik EU-tagország állampolgárságával sem.  Írországban élünk, és rövid időre az Egyesült Királyságba kívánunk utazni.  Fizetnem kell a beutazóvízumért?

  NEM – Ha Ön ír állampolgárságú gyermekével vagy gyermekéhez fog utazni, a brit hatóságok nem számíthatnak fel díjat a vízumért, és azt rendes esetben késedelem nélkül és térítésmentesen ki kell állítaniuk Önnek.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Nem uniós családtagok számára szükséges úti okmányok
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz