Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Potne listine za družinske člane, ki niso državljani EU

 • Švedska državljanka sem, moj mož je iz Peruja in mora imeti vstopni vizum, če želi potovati v države EU. Rada bi šla na Slovaško. Ali mora vizum plačati?

  NE – Ni mu treba plačati vizuma, družinski člani državljanov EU dobijo vstopni vizum brezplačno.

 • Sem iz države zunaj EU, z možem, ki je Latvijec, živiva v Romuniji.  Kakšne dokumente potrebujem za pot na Portugalsko?

  Če so vam v Romuniji izdali dovoljenje za prebivanje v skladu z zakonodajo EU, na Portugalsko pa boste odpotovali bodisi skupaj z možem (ali kakim drugim družinskim članom, državljanom EU) bodisi da bi se mu pridružili, lahko ob prestopu portugalske meje pokažete zgolj svoj potni list in dovoljenje za prebivanje.

  Če pa na Portugalsko potujete sami in se tam ne boste pridružili družinskim članom, boste potrebovali vizum, čeprav imate veljavno dovoljenje za prebivanje.

 • Sem državljanka države zunaj EU, poročena sem z Ircem in skupaj živiva na Irskem.  Imam irsko dovoljenje za prebivanje.   Letos nameravava z možem odpotovati v Francijo.  Ali potrebujem za vstop v Francijo vizum ali bo zadoščalo moje irsko dovoljenje za prebivanje?

  Za Francijo boste potrebovali vizum.  Dovoljenje za prebivanje so vam izdali v skladu z irskimi predpisi, ker ste poročeni z irskim državljanom in živite na Irskem, in ne v skladu z zakonodajo EU (ne uveljavljate torej pravic iz Pogodb EU).   Ker pa boste v Francijo potovali z možem, bi morali vizum dobiti hitro in brezplačno.

 • Sem državljan države zunaj EU, poročen sem z Grkinjo, skupaj živiva v Italiji.  Pred kratkim sem v službi napredoval in na svojem novem položaju bom moral večkrat potovati v Združeno kraljestvo in na Irsko.  Ali bom v državi EU lahko odpotoval samo z mojim italijanskim dovoljenjem za prebivanje ali potrebujem tudi vizum?

  Potovali boste v državi, ki sta zunaj schengenskega območja, poleg tega ne boste potovali skupaj z družinskim članom, državljanom EU, ali da bi se mu pridružili, zato samo dovoljenje za prebivanje ne bo dovolj.  Potrebovali boste veljavni vizum.  Če boste v tedve državi potovali večkrat, bi bilo dobro zaprositi za vizum za večkratni vstop za vsako državo.

 • Sama sem državljanka države zunaj EU, moj otrok ima irsko državljanstvo.  Živiva na Irskem in se odpravljava na krajši obisk v Združeno kraljestvo.  Ali bom morala plačati vizum za Združeno kraljestvo?

  NE – Če v Združeno kraljestvo potujete skupaj z otrokom, ki ima irsko državljanstvo, ali da bi se mu tam pridružili, bi vam organi Združenega kraljestva morali izdati vizum hitro in brezplačno.

Glej osnovne informacije o tem področju
Potne listine za družinske člane, ki niso državljani EU
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje