Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 31/01/2023

Zamenjava in priznavanje vozniškega dovoljenja v EU

Zamenjava vozniškega dovoljenja v EU

V EU imate lahko samo eno vozniško dovoljenje. Če se preselite v drugo državo EU, vam običajno ni treba zamenjati vozniškega dovoljenja za lokalnega, vendar lahko, če tako želite, svoje vozniško dovoljenje prostovoljno zamenjate za dovoljenje države vašega novega prebivališča.

Prostovoljna zamenjava vozniškega dovoljenja v drugi državi EU

Če želite svoje vozniško dovoljenje zamenjati prostovoljno, morate biti rezident te države in izpolnjevati pogoje za pridobitev vozniškega dovoljenja (npr. ste dovolj stari, ste ustreznega zdravja itd.).

Tuji organi bodo pri organih v vaši prejšnji državi prebivališča preverili, ali je vaše vozniško dovoljenje veljavno (ni začasno odvzeto, omejeno ali preklicano). Če želite zamenjati staro dovoljenje, vam bodo izdali novo standardno dovoljenje (v obliki plastične kartice, v velikosti kreditne kartice, s fotografijo, ki je na voljo od leta 2013).

 

Obvezna zamenjava vozniškega dovoljenja v drugi državi EU

Vozniško dovoljenje morate zamenjati:

Opozorilo

Ko svoje prvotno vozniško dovoljenje zamenjate za dovoljenje, ki ga izda država vašega novega prebivališča, za vas veljajo predpisi te države (npr. glede veljavnosti, zdravniških pregledov).

Praktični primer

Monica prebiva na Cipru. Njeno italijansko vozniško dovoljenje je poškodovano, potrebuje torej novega, zato mora svoje italijansko dovoljenje zamenjati za ciprskega. Ciprski organ ji bo izdal dovoljenje z veljavnostjo 15 let, in ne 10 let, kot je to običajno v Italiji.

Kaj storiti, če ste vozniško dovoljenje izgubili ali je bilo ukradeno med potovanjem v tujini?

Priznavanje vozniškega dovoljenja v EU

Ali je vaše vozniško dovoljenje priznano v državah EU, če imate:

staro vozniško dovoljenje, izdano v EU?

Staro vozniško dovoljenje EU lahko še vedno uporabljate v vseh državah EU. Če ga želite podaljšati, vam bodo izdali vozniško dovoljenje po standardnem vzorcu v EU. Staro vozniško dovoljenje morate zamenjati najpozneje do leta 2033.

Ali vozniško dovoljenje velja vse življenje?

Vozniška dovoljenja EU z neomejeno veljavnostjo priznavajo vse države EU. Vendar morate pri nacionalnih organih preveriti, kdaj ga je treba zamenjati z novim standardnim dovoljenjem.

Začasno vozniško dovoljenje

Začasna in mednarodna vozniška dovoljenja (ali druga potrdila, ki jih izda matična država) ne urejajo predpisi EU in jih druge države EU lahko ne priznavajo.

Če imate začasno vozniško dovoljenje in se selite v drugo državo EU, pri nacionalnem organu, pristojnem za vozniška dovoljenja, preverite, kakšna so pravila v tej državi.

Vozniško dovoljenje, izdano v državi zunaj EU

Nekatere države EU lahko priznajo dovoljenja, izdana v številnih državah zunaj EU. Če ste imetnik vozniškega dovoljenja EU, ki je bilo izdano v zamenjavo za dovoljenje, pridobljeno zunaj EU, in se želite preseliti v drugo državo EU, vam v tej državi mogoče ne bodo priznali novega dovoljenja.

Pri lokalnih organih v novi državi preverite pogoje za priznavanje dovoljenj, izdanih zunaj EU.

Praktični primer

Angeles iz Čila se je pred nekaj leti preselila v Španijo. Španija priznava čilska vozniška dovoljenja, zato je Angeles v upravnem postopku svoje dovoljenje zamenjala za španskega.

Angeles lahko to novo dovoljenje uporablja v EU. Če pa se iz Španije preseli v drugo državo EU, bo morala pri tamkajšnjih organih preveriti, ali priznavajo njeno špansko dovoljenje.

Če nova država samodejno priznava prvotno čilsko dovoljenje, bo lahko še naprej vozila s svojim zamenjanim španskim dovoljenjem. V nasprotnem primeru bo morda morala zaprositi za uradno priznavanje čilskega dovoljenja ali ga zamenjati v tej novi državi.

Več o vrsti vašega vozniškega dovoljenja bg Odpri na zunanji povezavi, njegovem izgledu, varnostnih elementih, pravicah in kategorijah vozil.

Informacije po državah

Preverite pravila o zamenjavi in priznavanju vozniškega dovoljenja v državi, kjer prebivate:

Izberite državo

Evropska komisija ni odgovorna za vsebino zunanjih spletišč.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: