Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Prijava prihoda za kratkotrajno prebivanje (do 3 mesece)

V nekaterih državah EU morate v razumnem roku svoj prihod prijaviti pristojnemu organu (ponavadi upravni enoti ali policijski postaji). Če tega ne storite, vam lahko pristojni organ naloži kazen, denimo globo.

Za prijavo prihoda državljana EU potrebujete samo osebno izkaznico ali potni list. Če vas spremljajo družinski člani, ki niso državljani EU, bodo za prijavo potrebovali potni list. Prijava je načeloma brezplačna. Če prenočujete v hotelu, boste tam izpolnili poseben obrazec, hotel pa bo poskrbel za ostalo.

Kje in kako prijaviti svoj prihod v državi gostiteljici:

Izberite državo

Za več informacij se lahko obrnete na nacionalne organe.

V nekaterih državah EU vas lahko zaradi neprijave prihoda oglobijo, vendar vam samo zaradi tega ne morejo izreči ukrepa izgona.

Praktični primer

Na dopustu morate prijaviti prebivanje samo, če ostanete dlje kot 3 mesece

Hans je Avstrijec, ki vsako poletje preživi na italijanski obali, kjer ima svoje stanovanje. Lani je v Italiji preživel dva meseca. Pri pristojnih organih je prijavil svoj prihod, vendar so mu dejali, da mora na upravni enoti oddati vlogo za prijavo prebivanja in dokazati, da ima zadostna sredstva za preživljanje.

Po pravilih EU Hans za prebivanje v Italiji do 3 mesecev potrebuje zgolj osebno izkaznico. Za kratkotrajno prebivanje lahko italijanski organi zahtevajo samo prijavo prihoda, ne pa prijave prebivanja.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: