Nazadnje pregledano: 02/04/2022

Pogodbene informacije

Kaj morate vedeti pred nakupom

Preden kupite izdelek ali storitev v EU, vam mora trgovec zagotoviti jasne, pravilne in razumljive informacije o izdelku ali storitvi.

Te pogodbene informacije so:

Nekaterih podatkov ni treba izrecno navesti, če so očitni, denimo značilnosti izdelka, ki je razstavljen na polici v trgovini.

Poleg tega mora potrošnik pri nakupu na spletu, po telefonu, pri kataloški prodaji ali prodajnem zastopniku na domu imeti na voljo naslednje podrobnejše informacije:

Pri takih nakupih velja spomniti, da vam ni treba plačati stroškov dostave in drugih stroškov, o katerih niste bili vnaprej obveščeni.

Pogodbe morajo biti napisane jasno in razumljivo ter ne smejo vsebovati nepoštenih pogodbenih pogojev.

Opozorilo

V nekaterih državah EU pravica, da prejmete potrditev svojega naročila in da ga prekličete ter druge zakonske zahteve ne veljajo za nakupe pri prodajnih zastopnikih na domu za zneske, manjše od 50 evrov.

Potrditev nakupa

Ko ste nekaj kupili drugje in ne v dejanski trgovini – na primer na spletu, po telefonu ali v kataloški prodaji – morate prejeti pisno potrditev transakcije. Potrditev mora biti pisna ali na trajnem nosilcu podatkov, denimo e-sporočilo ali sporočilo na osebnem računu kupca na spletni strani trgovca. Potrdilo o nakupu mora biti poslano tako, da ga lahko kupec shrani, trgovec pa ga ne more enostransko spremeniti.

Digitalne vsebine

Posebne zahteve v zvezi z informacijami veljajo za nakup digitalne vsebine na spletu, npr. prenos ali pretok glasbe ali videoposnetkov. Pred nakupom mora biti kupec tudi obveščen o združljivosti vsebine z ustrezno strojno/programsko opremo (interoperabilnost) in o njeni funkcionalnosti, vključno z morebitnimi geografskimi omejitvami uporabe in možnostjo kopiranja.

Poprodajne storitve po telefonu

Trgovci, ki potrošnikom omogočajo stik prek telefona, morajo zagotoviti, da se strošek klica zaračuna po osnovni tarifi. Prepovedano je od potrošnikov zahtevati, da morajo za informacije ali pritožbe v zvezi z nakupom ali pogodbo klicati komercialne telefonske številke.

Nakupi pri spletnih trgovcih zunaj EU

Po pravilih EU pravice potrošnikov veljajo tudi za nakupe v spletnih trgovinah zunaj EU. Vendar boste svoje pravice lahko težje uveljavljali pri trgovcih s sedežem zunaj EU.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: