Poslovanje v Evropi
Nazadnje pregledano: 08/12/2022

Nenačrtovane zdravstvene storitve: plačilo in povračilo stroškov

Če imate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja

Če med prebivanjem v drugi državi EU potrebujete zdravstveno oskrbo, sta z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanjaOdpri na zunanji povezavi plačilo in povračilo stroškov enostavnejša.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ste upravičeni do enakih zdravstvenih storitev – in povračila stroškov – kot zavarovanci te države. Če je zdravljenje, ki ga potrebujete, za tamkajšnje prebivalce brezplačno, vam ne bo treba plačati. Če morate za zdravljenje plačati, lahko zaprosite za povračilo stroškov še med prebivanjem v tej državi neposredno pri nacionalnem zavodu za zdravstveno zavarovanje ali pa po vrnitvi domov pri domačem zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Stroške vam bodo povrnili v skladu s predpisi in stopnjami države, v kateri ste bili deležni zdravniške oskrbe. To pomeni, da vam bodo bodisi povrnili celotne stroške zdravljenja bodisi boste morali sami kriti stroške participacije v skladu s predpisi države, v kateri ste prejeli zdravniško oskrbo. Možno je tudi, da vam bo celotne stroške zdravljenja v skladu s svojimi predpisi povrnil domači zavod za zdravstveno zavarovanje. Upoštevajte, da imajo prebivalci držav z visokimi stopnjami participacije pogosto dodatno zasebno zavarovanje za kritje tveganj.

Vsaka država EU ima vsaj eno nacionalno kontaktno točko, ki vam lahko pomaga pri vprašanjih o povračilu stroškov. V nekaj preprostih korakih lahko najdete nacionalno kontaktno točko za čezmejno zdravstveno varstvo v zadevni državi.

Praktični primer

Predpisi o socialni varnosti v posameznih državah

Anna je vključena v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja v Franciji. Za nekaj mesecev je odšla na študij v Belgijo. S seboj ima evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, izdano v Franciji. Anna je noseča, rok poroda pa je predviden med bivanjem v Belgiji. Nosečnost in porod se štejeta za nujno zdravstveno oskrbo, zato bo Anna ob predložitvi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in osebne izkaznice v Belgiji prejela potrebno zdravniško pomoč.

Za Anno bodo v Belgiji veljali enaki pogoji, kot če bi bila v tej državi zavarovana. Če je zdravljenje brezplačno za prebivalce, ki so tam zavarovani, bo brezplačno tudi za Anno. Če je treba za zdravljenje plačati in nato zahtevati povračilo stroškov, bo Anna plačala zdravstvene storitve po enaki ceni kot tam zavarovani upravičenci in nato zahtevala povračilo. Za povračilo bo zaprosila v Belgiji, kjer ji bodo stroške povrnili po enaki stopnji, kot velja za njihove zavarovance. Belgija bo nato od zavoda za zdravstveno zavarovanje v Franciji, pri katerem je Anna zavarovana, zahtevala povračilo.

Lahko pa tudi sama zaprosi za povračilo pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje, ko se vrne v Francijo.

Vendar če bi bil porod edini razlog za Annin odhod v Belgijo, bi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko zavrnili. V tem primeru bi si morala urediti porod v tujini pred odhodom v Belgijo. Tako bi natančneje vedela, kateri stroški bodo kriti.

Brez evropske kartice zdravstvenega zavarovanja

Če nimate evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ali je ne morete uporabiti (denimo v zasebni bolnišnici), boste morda morali plačati za zdravstvene storitve. V nekaterih državah vas lahko brez evropske kartice zdravstvenega zavarovanja obravnavajo kot zasebnega pacienta in vam lahko zaračunajo zasebne cene tudi v javnih ustanovah. Po prihodu domov lahko pri domačem zavodu za zdravstveno zavarovanje zaprosite za povračilo stroškov. To velja za javne in zasebne izvajalce zdravstvenih storitev. Vendar so pogoji različni:

Če nujno potrebujete zdravstveno storitev, vam lahko vaš organ za zdravstveno zavarovanje pomaga tako, da vam po telefaksu ali elektronski pošti pošlje začasno nadomestno potrdilo. Potrdilo je treba izdati tudi, če vam med bivanjem v tujini evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ukradejo ali jo izgubite.

Če ne poznate natančno svojih pravic, preden prejmete zdravstveno storitev, se lahko pozanimate pri nacionalni kontaktni točki države EU (v vsaki državi je vsaj ena taka točka), kjer vam bodo povedali mejne vrednosti, ali ste upravičeni do povračila.

Če se v tujino odpravljate izključno v zdravstvene namene, veljajo drugačna pravila.

Glej tudi

Pogosta vprašanja

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: