Nazadnje pregledano: 04/01/2021

Brezposelnost in nadomestila

Ali ima brexit posledice za vas?

Pravila in pogoji, predstavljeni na tej strani, se še naprej uporabljajo za državljane in državljanke EU v Združenem kraljestvu ter za državljane in državljanke Združenega kraljestva v EU, pod pogojem, da so njihove pravice zaščitene s sporazumom o izstopu med EU in Združenim kraljestvom.

Če ste pravice iz socialne varnosti (denimo pravico do zdravstvenega varstva, denarno nadomestilo za brezposelnost, pokojnino) pridobili pred 31. decembrom 2020, sporazum o izstopu Združenega kraljestva določa splošna pravila za zaščito teh pravic. Več o pravicah državljanov EU v Združenem kraljestvuen.

Če pri uveljavljanju svojih pravic naletite na težave in potrebujete nasvet, se obrnite na našo službo za pomoč.

Državljani in državljanke EU, ki se nahajajo v Združenem kraljestvu, morajo pritožbe najprej nasloviti na pristojne organe Združenega kraljestva. Če težave ne rešijo, lahko kršitev pravic sporočijo neodvisnemu nadzornemu organu Združenega kraljestvaen.

Če ste državljan Združenega kraljestva v EU in se želite pritožiti, lahko težavo sporočite Evropski komisiji.

Sistemi socialne varnosti se med evropskimi državami zelo razlikujejo, saj vsaka država EU samostojno odloča o organizaciji svojega sistema.

Pravila EU urejajo zgolj to, po katerem sistemu boste zavarovani, če denimo kot slovenski državljan prebivate ali delate v drugi državi EU.

Več informacij:

Glej tudi:

Daj to stran v skupno rabo: