Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Nazadnje pregledano : 30/04/2018

Pravice potnikov v avtobusnem prometu

Pri nakupu avtobusne vozovnice vam ne smejo zaračunati višje cene zaradi vašega državljanstva ali države, v kateri ste kupili vozovnico.

Vse ostale pravice potnikov v avtobusnem prevozu veljajo predvsem za redne daljše avtobusne prevoze (več kot 250 km), ki se začnejo ali končajo v državi članici EU. Nekatere pravice veljajo tudi za vse redne linije.

Države EU se lahko odločijo, da iz teh določb izvzamejo notranje proge in proge, pri katerih večji del potovanja (vključno s postankom) poteka zunaj EU.

Odpoved ali zamuda

Če ima vaš avtobus zamudo ali je potovanje odpovedano, imate med čakanjem pravico do ustreznih in pravočasnih informacij.

Če je daljše potovanje (več kot 250 km), za katerega ste kupili vozovnico, odpovedano ali ima več kot 2 uri zamude, boste imeli na izbiro:

  • povračilo vrednosti vozovnice in po potrebi brezplačen prevoz nazaj na začetno točko potovanja (če zaradi zamude denimo ne uspete uresničiti namena potovanja),
  • ali prevoz pod podobnimi pogoji do načrtovanega cilja potovanja ob prvi priložnosti in brez dodatnih stroškov.

Če vam teh možnosti ne ponudijo, se lahko pritožite ter zahtevate povračilo cene vozovnice in odškodnino v vrednosti 50 % cene vozovnice.

Če daljše potovanje (več kot 250 km) po voznem redu traja več kot 3 ure in ima avtobus pri odhodu več kot 90 minut zamude ali je potovanje odpovedano, ste upravičeni tudi:

  • do hrane in osvežilnih pijač (glede na čas čakanja),
  • do prenočišča, če morate počakati čez noč (največ dve noči v vrednosti največ 80 evrov na noč). Do plačila prenočišča niste upravičeni, če je zamuda posledica izrednih vremenskih razmer ali naravne nesreče.

Nesreče – odškodnine in pomoč

Če ste bili v avtobusni nesreči na daljšem potovanju (več kot 250 km) poškodovani, ste upravičeni do odškodnine. V primeru smrti potnika so do odškodnine upravičeni dediči.

Od avtobusnega prevoznika lahko zahtevate tudi odškodnino za prtljago ali druge predmete, ki so bili poškodovani ali izgubljeni v avtobusni nesreči na daljšem potovanju.

Po potrebi lahko prevoznik zagotovi tudi takojšnjo pomoč: prvo pomoč, hrano, oblačila, prevoz in prenočišče.

Pritožbe

V primeru kršitve vaših pravic se lahko v treh mesecih po dogodku pritožite pri avtobusnem prevozniku. Prevoznik se mora v enem mesecu odzvati na pritožbo in vam v treh mesecih po prejemu pritožbe dati končni odgovor.

Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na pristojni nacionalni organ English .

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje