Nazadnje pregledano: 24/01/2019

Pravice potnikov v avtobusnem prometu

Pri nakupu avtobusne vozovnice vam ne smejo zaračunati višje cene zaradi vašega državljanstva ali države, v kateri ste kupili vozovnico.

Vse ostale pravice potnikov v avtobusnem prevozu veljajo predvsem za redne daljše avtobusne prevoze (več kot 250 km), ki se začnejo ali končajo v državi članici EU. Nekatere pravice veljajo tudi za vse redne linije.

Države EU se lahko odločijo, da iz teh določb izvzamejo notranje proge in proge, pri katerih večji del potovanja (vključno s postankom) poteka zunaj EU.

Odpoved ali zamuda

Če ima vaš avtobus zamudo ali je potovanje odpovedano, imate med čakanjem pravico do ustreznih in pravočasnih informacij.

Če je daljše potovanje (več kot 250 km), za katerega ste kupili vozovnico, odpovedano ali ima več kot 2 uri zamude, boste imeli na izbiro:

Če vam teh možnosti ne ponudijo, se lahko pritožite ter zahtevate povračilo cene vozovnice in odškodnino v vrednosti 50 % cene vozovnice.

Če daljše potovanje (več kot 250 km) po voznem redu traja več kot 3 ure in ima avtobus pri odhodu več kot 90 minut zamude ali je potovanje odpovedano, ste upravičeni tudi:

Nesreče – odškodnine in pomoč

Če ste bili v avtobusni nesreči na daljšem potovanju (več kot 250 km) poškodovani, ste upravičeni do odškodnine. V primeru smrti potnika so do odškodnine upravičeni dediči.

Od avtobusnega prevoznika lahko zahtevate tudi odškodnino za prtljago ali druge predmete, ki so bili poškodovani ali izgubljeni v avtobusni nesreči na daljšem potovanju.

Po potrebi lahko prevoznik zagotovi tudi takojšnjo pomoč: prvo pomoč, hrano, oblačila, prevoz in prenočišče.

Pritožbe

V primeru kršitve vaših pravic se lahko v treh mesecih po dogodku pritožite pri avtobusnem prevozniku. Prevoznik se mora v enem mesecu odzvati na pritožbo in vam v treh mesecih po prejemu pritožbe dati končni odgovor.

Če z odgovorom niste zadovoljni, se lahko obrnete na pristojni nacionalni organpdfen.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: