Nazadnje pregledano: 24/06/2022

Garancije za potrošnike

Pri nakupu blaga ali storitve na spletu, na daljavo (po telefonu, kataloška prodaja) ali zunaj trgovine (prodajni zastopnik na domu) ima kupec pravico, da naročilo vrne ali prekliče v 14 dneh. V tem takoimenovanem času za razmislek kupcu ni treba navesti nikakršnega razloga ali utemeljitve.

Po pravilih EU za izdelke vedno velja najmanj dveletni garancijski rok (zakonski garancijski rok) kot varstvo za potrošnika pri nakupu okvarjenega blaga ali blaga, ki ni videti oziroma ne deluje tako kot oglaševani izdelek. Zakonodaja nekaterih držav določa tudi daljši zakonski garancijski rok.

Reklamacije

Če se v času zakonske garancije izkaže, da je kupljeni izdelek okvarjen ali ni videti oziroma ne deluje kot oglaševani izdelek, je za napako odgovoren prodajalec. V nekaterih državah je za napako lahko odgovoren tudi proizvajalec ali uvoznik izdelka.

Kdaj je možna reklamacija?

Prodajalca pravno zavezujejo njegove javne izjave o izdelku, zlasti izjave v oglasih in na nalepkah.

Stranka lahko uveljavlja reklamacijo izdelka v zakonskem garancijskem roku, določenem z zakonodajo EU, kadar:

Če prodajalec kupca vnaprej obvesti, da ima izdelek napako oz. ni ustrezne kakovosti, kupec ne more uveljavljati reklamacije za to napako.

Pravice kupca pri reklamaciji

Če ima izdelek napako, ima kupec brez dodatnih stroškov (za poštnino, popravilo, material itd.) pravico do:

Popravilo in zamenjava

V večini držav velja „hierarhija potrošnikovih pravic‟: to pomeni, da mora kupec najprej zahtevati popravilo izdelka oziroma, če popravilo ni izvedljivo (ker bi bilo denimo predrago), zamenjavo izdelka. Prodajalec mora izdelek popraviti ali zamenjati v razumnem času in brez večjih nevšečnosti za kupca.

Znižanje oziroma vračilo kupnine

Kupec lahko zahteva tudi znižanje cene ali vračilo celotne kupnine, vendar samo če:

Dodatna garancija

Prodajalec ali proizvajalec lahko za izdelek ponudi tudi dodatno tržno garancijo, ki je lahko bodisi vključena v ceno izdelka bodisi je treba zanjo doplačati. Tržna garancija ne nadomešča zakonske garancije, ki vedno traja najmanj dve leti, in ne vpliva na pravico kupca, da uveljavlja zakonsko garancijo.

Zakonska garancija in tržne garancije po državah

Pravila se po državah EU nekoliko razlikujejo. Več informacij o uveljavljanju zakonske in tržne garancije po državah EU:

Izberite državo

Portal Consumer Law Ready

Consumer Law Ready je program EU, ki ponuja brezplačne tečaje potrošniškega prava za mikropodjetja ter mala in srednje velika podjetja. Na tečaj se lahko prijavite v svoji državi in tako zagotovite, da je vaše podjetje dobro seznanjeno s potrošniškim pravom.

Če se raje učite v lastnem tempu, se prijavite na portalu za dostop do izobraževalnega gradiva. Nato opravite e-test in svoje znanje potrdite s certifikatom.

Na portalu Consumer Law Ready en preberite, kako se prijaviti.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: