Nazadnje pregledano: 28/04/2020

Kršitev pravic intelektualne lastnine

Ali ima brexit posledice za vas?

Če mislite, da se vaše pravice intelektualne lastnine kršijo, se lahko obrnete na različne pristojne organe.

Kot alternativo sodišču lahko uporabite alternativno reševanje sporoven (ADR). Ta možnost je lahko cenejša in hitrejša od reševanja pravnega spora na sodišču.

Kršitve patentov

Če nekdo brez pooblastila uporabi vaš izdelek ali izum, zaščiten s patentom, lahko branite svoje pravice in ukrepate. Za kršitve nacionalnih patentov se lahko obrnete na pristojno nacionalno sodišče.

imitacija znamčenega blaga – ponarejeni izdelki

Če nekdo prodaja blago z vašo blagovno znamko brez pooblastila, pomeni, da ste žrtve ponarejanja.

Blokiranje sumljivih izdelkov

Če sumite, da nekatero blago krši vaše pravice intelektualne lastnine, lahko od pristojnih carinskih organov vaše države zahtevate, da to blago zadržijo. Navodila za postopek najdete na portalu TAXUDdefren. Za pomoč pri izpolnjevanju prijave uporabite priročnik.

Za zaščito svojih izdelkov pred ponarejanjem se priijavite v podatkovno zbirko organov pregona , ki jo je pripravil Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO): to vam bo omogočilo, da stopite v neposreden stik s pristojnimi organi.

Če ste podjetje EU in želite sporočiti ponarejanje v državi zunaj EU (V tem primeru zunaj 28 držav članic EU), lahko uporabite sistem za hitro sporočanje ponaredkov (ACRIS).

Enake ali podobne blagovne znamke EU

Če nekdo registrira podobno ali enako blagovno znamko EU vaši , lahko od Evropskega urada za intelektualno lastnino (EUIPO) zahtevate preklic te registracije. Če registracija še vedno poteka, ji lahko nasprotujete.

Če želite izvedeti več o svojih pravicah in postopkih, preberite informacije o uveljavljanju svoje registrirane blagovne znamke na strani EUIPO .

kršitve poslovnih skrivnosti

V primeru kršitve poslovnih skrivnosti lahko sprožite sodni postopek pred sodiščem. Sodišče lahko v takem primeru kršilcu prepove uporabo ali nadaljnje razkrivanje poslovne skrivnosti in/ali odredi denarno nadomestilo.

spori glede domenskih imen

Če ugotovite, da je nekdo z namenom goljufije registriral domensko ime, katerega vam pripadajo pravice intelektualne lastnine, kot so:

Če vam nato ta oseba želi prodati tako domeno, ste žrtev domenskega skvoterstva. V sporih glede domenskih imen se lahko obrnete na sodišče ali pa uporabite izvensodna pravna sredstva, vključno z alternativnimi postopki ICANNdeesfritpten .

Praktični primer

Sofi je švedska podjetnica in trguje z azijskimi živili na Švedskem in Finskem. Da bi svoj izdelek lahko prodajala na spletu, je registrirala spletno stran orientexpress-asianfood.com. Nekaj mesecev po registraciji jo je kontaktiralo podjetje, da bi ji prodalo domensko ime orientexpress-asianfood.com. Če ga ne kupi, ga bo podjetje prodalo drugemu podjetju, s čimer tvega izgubo nekaterih strank. Sofi je menila, da gre za obliko izsiljevanja, zato se je odločila stopiti v stik s švedskimi organi.

Več informacij je na voljo v informativnem pregledu domenskih imen in domenskega skvoterstvapdfen , ki ga je pripravila Evropska služba za pomoč glede pravic intelektualne lastnineen .

Kršitev zaščitenih geografskih označb

Če je vaš proizvod, zaščiten z geografsko označbo, ponarejen ali predmet drugih kršitev geografske označbe, se obrnite na pristojni nacionalni organpdfen .

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Pravice intelektualne lastnine – evropska služba za pomoč

Brezplačno svetovanje in izobraževanje o upravljanju intelektualne lastnine pri projektih, ki jih sofinancira EU, in pri transnacionalnih poslovnih projektih

Lokalna pomoč za podjetja

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Daj to stran v skupno rabo: