Nazadnje pregledano: 01/06/2022

Vzpostavitev poslovne spletne strani

Domenska imena

Domensko ime je preusmeritev naslova internetnega protokola (IP), ki je sestavljen iz niza številk, kot na primer 136.173.60.59 ali 91.194.202.11. Najboljša domenska imena delujejo kot digitalni vhod v vašo trgovino in si jih je enostavno zapomniti, na primer europarl.europa.eu. Poskrbite, da bo uporabniku prijazno in preprosto.

Potem ko ste izbrali ustrezno ime, je naslednji korak registracija domenskega imena, s čimer boste zagotovili njegovo edinstvenost.

Prikaz kontaktnih in drugih osnovnih informacij na vašem spletišču

Kot podjetje ste pravno zavezani na svojem spletišču strankam zagotavljati naslednje informacije:

Če za vas veljajo poklicne kvalifikacije, morate izpolnjevati zahteve držav, v katerih zagotavljate storitve, pri čemer lahko vsaka nacionalna kontaktna točka en zagotovi več informacij o tem. V tem primeru bi morali navesti tudi podrobne informacije o svojem zavarovanju ali veljavnih finančnih jamstvih, pa tudi sklic na pravila, ki urejajo vaš poklic, in kako dostopati do njih. Če svoje storitve že zagotavljate ali jih želite zagotavljati v tujini, za več informacij obiščite naš povezani razdelek.

Izjave o omejitvi odgovornosti in druga pravna obvestila

Izjava o omejitvi odgovornosti je pravno obvestilo, objavljeno na vašem spletišču z namenom omejevanja odgovornosti, ki izvira iz uporabe vaše spletne strani. Izjava o omejitvi odgovornosti je namenjena za splošne informacije in, čeprav vašega spletišča ne more popolnoma varovati pred pravnimi sredstvi, vam pomaga v zvezi s/z:

Skoraj vse, kar objavite na svojem spletišču, je mogoče vključiti v izjavo o omejitvi odgovornosti. Izjava o omejitvi odgovornosti je običajno prikazana na vsaki strani vašega spletišča (na primer v nogi vsake strani prek hiperpovezave). Uporabnika lahko spodbudite, da ob uporabi vaših storitev prebere celotno izjavo o omejitvi odgovornosti.

Izjave o omejitvi odgovornosti so odvisne od vaše diskrecijske pravice in jih lahko pregleda pravni strokovnjak, vendar pa lahko vključuje elemente, kot so:

Uporaba piškotkov na vašem spletišču

Piškotki so informacije, izmenjane z obiskovalcem vašega spletišča. Ob obisku vaše strani se shranijo v besedilno datoteko na trdi disk vašega obiskovalca. Obstajajo različne vrste piškotkov:

Vrste piškotkov, ki jih uporabljate, glede na svoj namen zahtevajo soglasje ali pa ne. Poskrbite, da boste te informacije pregledali in uporabnike po potrebi opozorili nanje.

Preprečevanje neupravičenega geografskega blokiranja

Pri prodaji blaga in storitev prek svojega spletišča ne morete določiti manj ugodnih pogojev ali potrošnikom odreči dostopa do posebnih izdelkov le zaradi njihove lokacije ali državljanstva, razen v izjemnih primerih, ko bi to morda zahteval posebni nacionalni zakon. Te prakse so poznane kot geografsko blokiranje.

Uredba o geografskem blokiranju zajema spletno prodajo fizičnega blaga, kot so oblačila, obutev ali dodatki, pa tudi spletne digitalne storitve (storitve v oblaku, skladiščenje podatkov, spletno gostovanje). Obstajajo obveznosti, ki jih morate spoštovati pri vzpostavitvi svojega spletišča, da s tem preprečite prakse geografskega blokiranja:

+ +

Obveznost Kaj to pomeni?
Omogočanje dostopa za uporabnike Dostopa do svoje spletne trgovine ali drugih spletnih storitev ne smete omejevati na podlagi naslovov IP vaših strank, njihovega državljanstva ali geografske lokacije. Vendar z ustrezno utemeljitvijo lahko zavrnete dostop, če to zahteva posebni nacionalni zakon.
Oblikovanje obrazcev za vključevanje vseh veljavnih ozemelj Če zagotavljate obrazce za naslove za izdajo računov strankam ali njihove kontaktne podatke, bi jim morali omogočiti, da svoje osebne podatke izpolnijo v obliki, ki ni omejena na določeno državo ali regijo. Po drugi strani pa so lahko oblike naslovov za dostavo omejene le na tiste države, kamor pošiljate.
Uporabnikov ne preusmerjajte Od svojih strank morate pridobiti izrecno soglasje, preden jih preusmerite na drugo lokalno različico svoje spletne trgovine. V tem primeru bi jim morali dati možnost, da se vrnejo na stran, na kateri so bili prvotno. To soglasje lahko shranite v prednostne nastavitve strank. Strankam bi morali omogočiti tudi, da lahko to soglasje kadar koli prekličejo.
Ne spreminjajte cen. Ponudb izdelkov, poslovnih pogojev ali cen v svoji spletni trgovini ne bi smeli spreminjati samodejno na podlagi geografskih podrobnosti vaših strank, kot so naslovi IP, prebivališče ali plačilna sredstva.
Ne delajte razlik med podobnimi plačilnimi sredstvi Če vaša spletna trgovina sprejema posebna plačilna sredstva, kot so debetne ali kreditne kartice istega združenja za kartice, bi morali to plačilno sredstvo omogočiti vsem strankam, če so bile kartice izdane v EU/EGP. Plačilnega sredstva ne morete samodejno zavrniti samo zato, ker je bilo izdano na določenem ozemlju.

Poskrbite za uporabnost in dostopnost svoje strani.

E-dostopnost pomaga spletišča oblikovati tako, da so enostavnejše za brskanje za invalide, starejše in tiste, ki živijo na območjih, ki se v tehnološkem smislu še razvijajo. Konzorcij za svetovni splet je objavil vodnik o osnovnih komponentah za spletno dostopnost en , da bi vam pomagal oblikovati spletišče, ki je skladno s predpisi o e-dostopnosti. Če ste svoje spletišče že oblikovali, lahko ta vodnik uporabite za določanje stopnje njene e-dostopnosti.

Ko boste svoje spletišče oblikovali ali posodobili v skladu s smernicami Konzorcija za svetovni splet in ocenili njeno stopnjo e-dostopnosti, lahko na svojem spletišču prikažete en značilno ikono za oglaševanje navedene skladnosti.

Informacije o tem, kako Evropska unija izvaja zahteve glede spletne dostopnosti, lahko poiščete v Priročnik za spletne strani Europa en .

Uporabnost se nanaša na preprostost brskanja po vašem spletišču, njegov način urejanja in prikazovanja informacij in prijaznost za uporabnike, ko brskajo po njej. Boljša uporabnost vpliva na višjo razvrstitev iskalnikov, število in kakovost obiskov in tudi večje prepričljivosti, pri čemer ta lahko vključuje število ljudi, ki nekaj kupijo po obisku vašega spletišča.

Glavni elementi uporabnosti spletne strani so:

Na voljo je veliko orodij, ki vam pomagajo odpraviti morebitne napake uporabnosti spletne strani na vaši strani, vključno s časom nalaganja, uporabo slik in programskih napak. Evropska komisija je oblikovala sklop preskusov uporabnosti en , da bi vam pomagala izboljšati vaše spletišče.

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: