Život i putovanja
Posljednji put provjereno: 01/06/2022

Izrada i organizacija portala poduzeća

Naziv domene

Naziv domene je naziv koji je automatski povezan s IP adresom, koja je niz znamenki kao što je 136.173.60.59 ili 91.194.202.11. Nazivi domena služe kao digitalni ulaz u vašu trgovinu, a najbolje među njima je lako zapamtiti, primjerice europarl.europa.eu. Uvijek nastojte da taj naziv bude jednostavan i pristupačan korisniku.

Nakon što ga odaberete, sljedeći je korak registracija naziva domene kako bi pripadao samo vašim stranicama.

Prikaz podataka za kontakt i drugih bitnih informacija na vašem portalu

Sva su poduzeća dužna objaviti sljedeće informacije na svojim stranicama:

Ako morate imati stručne kvalifikacije, morate ispunjavati i zahtjeve država u kojima pružate usluge, o kojima vas svaka nacionalna kontaktna točka en može podrobnije informirati. U tom biste slučaju trebali navesti i podatke o svojem osiguranju ili primjenjivim financijskim jamstvima, upućivanje na pravila koja se odnose na vašu profesiju i kako im pristupiti. Ako već nudite ili želite pružati svoje profesionalne usluge u inozemstvu, posjetite naše stranice na kojima je ta tema detaljno obrađena.

Izjave o ograničenju odgovornosti i druge pravne obavijesti

Izjava o ograničenju odgovornosti je pravna obavijest koja se postavlja na internetske stranice da bi se ograničila odgovornost nastala zbog njihove upotrebe. Svrha izjave o ograničenju odgovornosti je davanje općih informacija. Iako ne može u potpunosti zaštititi vaše internetske stranice od pravnih radnji poduzetih protiv njih, pomaže kad je riječ o:

Gotovo sve što objavite na svojim stranicama može biti pokriveno izjavom o ograničenju odgovornosti. Izjava o ograničenju odgovornosti obično je prikazana na svakoj stranici vašeg portala (na primjer, kao poveznica na dnu svake stranice). Kad korisnik koristi usluge na vašem portalu, možete od njega zatražiti da pročita cijelu izjavu o ograničenju odgovornosti.

Vi odlučujete kakvu ćete izjavu o ograničenju odgovornosti, a možete i angažirati pravnog stručnjaka da je pregleda. Takve izjave mogu uključivati elemente kao što su:

Upotreba kolačića na vašim stranicama

Kolačići su informacije koje se razmjenjuju s posjetiteljima vaših stranica. Pohranjuju se u tekstualnu datoteku na tvrdom disku posjetitelja čim posjeti vašu stranicu. Postoje različite vrste kolačića:

Obveza da zatražite privolu ovisi o predviđenoj uporabi vrsta kolačića koje upotrebljavate. Pobrinite se da pregledate te informacije i po potrebi upitate korisnike.

Neopravdano geografsko blokiranje

Kad prodajete robu i usluge preko svojih internetskih stranica, potrošačima ne smijete nuditi manje povoljne uvjete ili uskratiti pristup određenim proizvodima samo zbog njihove lokacije ili državljanstva, osim u iznimnim slučajevima kad bi to moglo biti propisano u posebnom nacionalnom pravu. Takva negativna praksa zove se geografsko blokiranje.

Uredbom o geografskom blokiranju obuhvaćene su internetska i neinternetska prodaja materijalnih dobara, kao što su odjeća, obuća ili dodaci i određene internetske digitalne usluge (usluge u oblaku, skladištenje podataka, udomljavanje internetskih stranica na poslužitelju). Kad otvarate portal pripazite na sljedeće obveze kako biste bili sigurni da ne geo-blokirate neopravdano.

+ +

Obveza Što to znači?
Dopustiti korisnicima pristup Ne smijete ograničavati pristup svojoj internetskoj trgovini ili drugim internetskim uslugama samo na temelju IP adrese, državljanstva ili zemljopisnog položaja klijenata. Međutim, ako to možete primjereno obrazložiti, pristup možete uskratiti ako je to propisano posebnim nacionalnim pravom.
Prilagoditi obrasce svim obuhvaćenim područjima U obrascima za unošenje adresa za izdavanje računa ili podataka za kontakt trebate klijentima omogućiti da svoje osobne podatke ispune u formatu koji nije specifičan za određenu zemlju ili regiju. Formate adresa za dostavu smijete ograničiti samo na one zemlje u kojima obavljate dostavu.
Nemojte preusmjeravati korisnike Morate dobiti izričitu privolu kupaca prije nego što ih preusmjerite na drugu verziju svoje internetske trgovine, specifičnu za određenu lokaciju. U tom slučaju trebali biste im dati i mogućnost da se vrate na verziju stranice s koje su krenuli. Tu privolu možete spremiti u postavke kupaca. Kupcima biste trebali omogućiti i da u bilo kojem trenutku povuku tu privolu.
Nemojte mijenjati cijene U svojoj internetskoj trgovini ne smijete automatski mijenjati ponudu proizvoda, komercijalne uvjete ili cijene na temelju zemljopisnih podataka klijenata kao što su IP adresa, boravište ili način plaćanja.
Nemojte praviti razlike između sličnih načina plaćanja Ako vaša internetska trgovina prihvaća određeno sredstvo plaćanja, npr. debitne ili kreditne kartice istog kartičnog udruženja, to biste trebali omogućiti svim korisnicima takvih kartica koje su izdane u EU-u/EGP-u. Ne smijete automatski odbiti sredstvo plaćanja samo zato što je ono izdano na određenom području.

Portal treba biti upotrebljiv i pristupačan

E-pristupačnost služi da bi se osobama s invaliditetom, starijim osobama i osobama koje žive na mjestima koja se tehnološki razvijaju olakšalo snalaženje na internetskim stranicama. Konzorcij World Wide Web (W3C) objavio je upute o ključnim komponentama za lakši pristup internetu en koje vam mogu pomoći u izradi internetskih stranica koje su u skladu s propisima o e-pristupačnosti. Ako ste već izradili svoje internetske stranice, možete se poslužiti tim uputama da provjerite koliko su e-pristupačne.

Nakon što izradite ili ažurirate svoje stranice u skladu sa smjernicama W3C-a i ocijenite ih da utvrdite razinu e-pristupačnosti, možete na njih staviti prepoznatljivu ikonu en da pokažete da ste se pobrinuli za pristupačnost stranica.

U vodiču za portal Europa en možete vidjeti kako Europska unija primjenjuje zahtjeve za lakši pristup internetu.

Uporabljivost se odnosi na jednostavnost pretraživanja na vašem portalu, način na koji je vaše portal organiziran, kako prikazuje informacije te koliko je jednostavna interakcija s korisnicima. Bolja uporabljivost omogućuje bolje rangiranje na tražilicama, više posjeta, kvalitetnije posjete i bolju stopa konverzije, što može biti broj osoba koje nešto kupe kad posjete vaše stranice.

Glavni elementi uporabljivosti internetskih stranica su:

Postoje brojni alati koji vam mogu pomoći da ispravite sve probleme vašeg portala u pogledu uporabljivosti , uključujući vrijeme učitavanja, upotrebu slika i pogreške u programiranju. Europska komisija izradila je niz testova uporabljivosti en koji će vam pomoći da poboljšate svoje internetske stranice.

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: