Posljednji put provjereno: 24/06/2022

Alternativno/internetsko rješavanje sporova

Alternativno rješavanje sporova

Ako imate spor s potrošačem, a želite izbjeći sudski postupak, možete se odlučiti za alternativno rješavanje sporova en . U usporedbi s pokretanjem sudskog postupka alternativno rješavanje sporova obično je brže, jednostavnije i jeftinije. Taj se naziv odnosi na različite načine izvansudskog rješavanja pritužbi. Poznato je i kao posredovanje, mirenje, arbitraža te rješavanje sporova uz pomoć javnog pravobranitelja ili odbora za pritužbe.

Vi ili potrošač zamolite nepristranu treću stranu da se uključi u spor te djeluje kao posrednik između vas; ta nepristrana treća stranka naziva se tijelo za rješavanje sporova. To tijelo može predložiti rješenje pritužbe, nametnuti rješenja objema strankama ili jednostavno okupiti stranke na raspravu o pronalasku rješenja.

U skladu sa zakonodavstvom EU-a države članice ocjenjuju tijela za rješavanje sporova koja moraju ispunjavati brojne zahtjeve kvalitete kako bi se osiguralo da u rješavanju sporova djeluju učinkovito, pošteno, nepristrano, neovisno i transparentno. Obično se spor riješi u roku od 90 dana.

Možete se obratiti tim tijelima u vezi sa svim ugovornim sporovima s klijentima u svim država članicama EU-a. Pronađite tijelo za alternativno rješavanje sporova u svojoj zemlji.

Alternativnim rješavanjem sporova možete izbjeći troškove sudskog postupka te olakšati prodaju robe i usluga u svojoj zemlji ili inozemstvu, putem interneta ili na tradicionalan način. Korisno je i u pogledu održavanja poslovnog ugleda i dobrih odnosa s klijentima.

Internetsko rješavanje sporova

Ta platforma služi samo za sporove između poduzeća i potrošača.

Ako imate spor s potrošačem zbog kupovine putem interneta te želite izbjeći sudski postupak, internetska platforma za rješavanje sporova može vam pomoći da postignete brzo i učinkovito rješenje. Platformom se možete koristiti kako biste podnijeli pritužbu protiv klijenta (primjerice, zbog neplaćanja) ili vaš klijent može podnijeti pritužbu protiv vas.

Ta je interaktivna internetska stranica besplatna i dostupna na svim jezicima EU-a. Jedno od nadležnih tijela za rješavanje sporova prijavljenih na platformi primit će vaš spor i obraditi ga. Svi će se postupci provesti na internetu.

Možete preuzeti an infografiku koja prikazuje funkcioniranje platforme za internetsko rješavanje sporova i vaše obveze kao trgovca.

Što moram učiniti?

Ako pritužbu podnesete putem internetske platforme za rješavanje sporova, vi i vaš klijent morate se dogovoriti koje će tijelo za alternativno rješavanje sporova obraditi pritužbu. Obratite pozornost na to da svako tijelo za rješavanje sporova ima svoja pravila i postupke te moguće naknade.

Tijekom rješavanja spora tijelo za rješavanje sporova može od vas zatražiti dodatne informacije ili dokumente ili vas pozvati na sastanak.

Možete imenovati predstavnika. To znači da ste od druge osobe zatražili da podnese pritužbu ili prati slučaj u vaše ime.

U bilo kojoj fazi postupka možete zatražiti informacije ili pomoć. Postoji nacionalna kontaktna točka u svakoj zemlji EU-a kojoj se možete obratiti za pomoć u vezi sa svojom pritužbom.

Napomena

Obratite pažnju na to da se nekim kontaktnim točkama za pomoć možete obratiti samo u vezi s prekograničnim sporovima.

Povezivanje s platformom za internetsko rješavanje sporova

Ako poslujete preko interneta, morate osigurati izravnu poveznicu sa svoje internetske stranice na platformu za internetsko rješavanje sporova. Osim toga, vaša adresa e-pošte mora se jasno vidjeti na vašoj internetskoj stranici.

Ako imate obvezu (na temelju zakona, programa članstva ili ugovora) obratiti se određenom tijelu za rješavanje sporova, potrebno je:

S platformom za internetsko rješavanje sporova možete se povezati i klikom na naše reklamne zastavice en .

Consumer Law Ready

Consumer Law Ready je program na razini EU-a u čijem okviru se pružaju besplatni programi izobrazbe o potrošačkom pravu za mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća. Možete se prijaviti za pohađanje tečaja u svojoj zemlji kako biste osigurali da je vaš MSP u skladu s programom Consumer Law Ready.

Ako radije učite vlastitim tempom, prijavite se za pristup obrazovnom materijalu. Zatim možete ispuniti e-test i steći uvjerenje.

Posjetite portal Consumer Law Ready en i doznajte kako se možete prijaviti.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Europski postupak za sporove male vrijednosti

Riješite sporove o potraživanjima u vrijednosti do 2000 eura s dobavljačima ili klijentima iz druge zemlje EU-a.

Europski ombudsman>

Podnesite žalbu protiv institucije, tijela, ureda ili agencije EU-a.

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: