Posljednji put provjereno: 12/08/2022

Isporuke i ispunjenje obveza u kontekstu prodaje na internetu

Usluge dostave

Kad odabirete rješenje za dostavu, trebali biste uzeti u obzir veličinu svojeg poduzeća, karakteristike proizvoda, poslujete li samo na domaćem tržištu ili prekogranično, svoj poslovni model te potrebe i preferencije svojih kupaca.

Upoznajte se i s nacionalnim zahtjevima i zahtjevima EU-a u vezi s pravima vaših kupaca i s pravilima koja se primjenjuju na određene kategorije proizvoda koje ćete prevoziti u Europi.

Kupci na internetu očekuju da će moći birati između različitih fleksibilnih mogućnosti dostave. Važne su stavke:

Napomena

 Uzmite u obzir da se nacionalne preferencije u vezi s mogućnostima dostave mogu razlikovati, kao i prihvatljiva vremena za prijevoz.  Obratite se udruženju za e-trgovinu en u svojoj ili odredišnoj zemlji kako biste se upoznali s lokalnim praksama.

 Svojim kupcima možete predložiti različite mogućnosti dostave. Trebali biste točno navesti troškove svake usluge dostave. Ne zaboravite jasno navesti jesu li troškovi dostave uključeni u svaku ponudu koja je kupcima prikazana.

 Kupce obavijestite o uvjetima isporuke (uključujući postupak i trošak povrata robe) prije nego što dovrše narudžbu. Vi ćete snositi troškove povrata robe ako kupca pravilno ne informirate o postupku povrata.

Operatera koji odgovara vašim potrebama možete odabrati ovisno o težini, veličini, količini i odredištu paketa koje šaljete:

Specijalizirani pružatelji usluga dostave mogu vam ponuditi bolje cijene, širi raspon usluga i bolju kvalitetu te pouzdanost usluga dostave:

Doznajte više o uslugama dostave paketa u EU-u i isprobajte alat koji vam pomaže pronaći odgovarajuću uslugu i cijenu za vaše prekogranične pošiljke.

Dodatne usluge u vezi s dostavom

Morate moći ponuditi rok isporuke koji nije dulji od 30 dana nakon kupnje, osim ako je navedeno drukčije. Vi ste odgovorni za sva kašnjenja i oštećenja pošiljke u prijevozu. Ovdje doznajte više o tome što vaši kupci mogu očekivati.

Usklađenost sa zahtjevima za isporuku proizvoda

Ovisno o vrsti robe i usluga koje prodajete na internetu mogu se primjenjivati različiti propisi EU-a:

Obveze prema kupcima u pogledu isporuke

Osim što morate poštovati dogovoreni rok isporuke, odgovorni ste i za sve gubitke i oštećenja robe prije nego što ona fizički stigne do kupca.

Osim toga, izravno ste odgovorni za sve pritužbe kupaca, uključujući pritužbe koje se odnose na isporuku robe.

Pritužbe povezane s dostavom obično rješavate s dostavnim operaterom s kojim ste sklopili ugovor (bez obzira na broj podizvođača s kojima taj operater surađuje) kako biste pronašli zadovoljavajuće rješenje za svojeg kupca.

Ako vaš dostavni operater ne može ponuditi zadovoljavajuće rješenje, korisni mogu biti mehanizmi izvansudskog rješavanja sporova ili drugi europski sudski postupci.

Ako ste se koristili univerzalnim pružateljem usluga, možete se obratiti i relevantnom nacionalnom tijelu nadležnom za pritužbe en .

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: