Poslovanje
Posljednji put provjereno: 02/01/2023

Porez na automobile u drugoj državi članici EU-a

Čim se počnete koristiti automobilom na nacionalnim cestama, morate platiti poreze povezane s motornim vozilima: samo naknadu za uporabu cesta ili porez na registraciju motornog vozila i naknadu za uporabu cesta. Svaka država članica EU-a utvrđuje poreze koji se moraju platiti ako netko svoj automobil redovito vozi na njezinu državnom području.

U nekim slučajevima iznos poreza na registraciju može biti razmjeran razdoblju u kojem se koristite automobilom u novoj državi boravišta. Međutim, ne može vam se odrediti porez viši od onoga što ga plaćaju državljani vaše nove države boravišta. U nekim slučajevima, kad se selite iz jedne zemlje u drugu, možete biti izuzeti od plaćanja poreza na registraciju vozila ili imati pravo na povrat poreza na registraciju vozila. Obratite se nacionalnim tijelima prije preseljenja u drugu zemlju kako biste izbjegli dvostruko oporezivanje.

Izuzeće od plaćanja poreza na registraciju vozila

U većini zemalja EU-a studenti, prekogranični radnici i osobe kojima je to sekundarno boravište ne moraju platiti porez na registraciju vozila. Ipak, možda će morati platiti naknadu za uporabu cesta.

Studenti

Ako se preselite u drugu državu EU-a radi studija ili obavljanja posla ograničenog i definiranog trajanja, primjerice volontiranja, možete voziti svoj automobil registriran u matičnoj zemlji a da ga pritom u drugoj zemlji ne morate registrirati ni platiti poreze. Ako ste student, morate biti upisani u obrazovnu ustanovu u toj zemlji i imati valjanu potvrdu o upisu. Međutim, ako se tijekom studija zaposlite, morate u toj zemlji registrirati automobil.

Prije odlaska iz svoje zemlje provjerite pravila koja se primjenjuju u zemlji u kojoj namjeravate studirati. Možda ćete morati ispuniti neke administrativne formalnosti ili određene uvjete kako biste izbjegli probleme tijekom policijskih provjera.

Napomena

Danska, Estonija, Njemačka i Švedska ne oslobađaju studente od obveze registriranja automobila i plaćanja odgovarajućih poreza.

Primjer

Francuz Mathieu preselio se Belgiju gdje pohađa dvogodišnji poslijediplomski studij. Njegov je automobil oštećen pa je otišao na policiju kako bi dobio izvješće za svojeg osiguravatelja. Kad je policija otkrila da Mathieu živi u Belgiji više od godinu dana, a još nije ondje registrirao automobil, obavijestila ga je da je počinio prekršaj i da će morati platiti kaznu.

Međutim, Mathieu je dokazao da je upisan na sveučilište u Antwerpenu te kao student iz druge države članice nije morao platiti porez na registraciju i naknadu za uporabu cesta u Belgiji.

Prekogranični radnici

Kao prekogranični radnik možda morate upravljati službenim automobilom koji je registriran samo u jednoj od te dvije zemlje.

Ako vozite službeni automobil registriran u zemlji u kojoj radite, možete ga voziti i u zemlji u kojoj živite bez obveze da ga ondje registrirate. Provjerite različite uvjete koji se primjenjuju na upotrebu službenih automobila u EU-u jer se pravila mogu uvelike razlikovati.

Ako vlastitim automobilom redovito putujete iz matične zemlje u zemlju u kojoj radite, automobil trebate registrirati i platiti odgovarajuće poreze u zemlji u kojoj živite, a ne u zemlji u kojoj radite.

Više informacija o registraciji automobila i povezanim porezima te poveznice na internetske stranice nacionalnih nadležnih tijela potražite ovdje:

Odaberite svoju državu

Osobe sa sekundarnim boravištem

Općenito vrijedi da ne morate registrirati automobil i plaćati porez na registraciju u zemlji u kojoj imate sekundarno boravište ili kuću za odmor. Međutim, ako svoj automobil trajno ostavite u zemlji gdje imate kuću za odmor, možda ćete ipak morati platiti porez na registraciju vozila iako ste ga već platili u svojoj matičnoj zemlji.

Kao osoba sa sekundarnim boravištem, ne plaćate porez na registraciju vozila pod sljedećim uvjetima:

Napomena

Informacije na ovoj stranici ne odnose se na državljane Ujedinjene Kraljevine koji borave u EU-u i na državljane EU-a koji borave u Ujedinjenoj Kraljevini. U tim se slučajevima primjenjuju nacionalna pravila.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: