Poslovanje
Posljednji put provjereno: 31/10/2022

Predočenje recepta u drugoj zemlji EU-a

Recept koji vam je izdao liječnik u vašoj zemlji vrijedi u svim zemljama EU-a. Međutim, lijek propisan receptom u jednoj zemlji možda je nedostupan u drugoj ili je možda dostupan, ali pod drugim imenom.

Od svojeg liječnika možete zatražiti „prekogranični recept”, odnosno recept koji ćete moći upotrijebiti u drugoj zemlji EU-a.

Napomena

Prodaja nekih lijekova možda nije odobrena ili oni možda nisu dostupni u drugim zemljama, čak i unutar EU-a.

Recept s pravilnim podacima

Ne postoji određeni obrazac ili format recepta koji ćete moći upotrijebiti u drugoj državi članici EU-a. U većini slučajeva recept koji se upotrebljava u zemlji gdje je izdan trebao bi sadržavati dovoljno informacija za upotrebu u drugoj zemlji EU-a. On bi morao sadržavati barem sljedeće podatke:

Ako mislite da ćete u inozemstvu trebati uzeti lijek koji vam je propisan ili ako vam je u inozemstvu propisan lijek koji ćete trebati uzimati u svojoj zemlji, provjerite je li liječnik ispisao sve navedene podatke. Tako će ljekarnik u drugoj državi članici moći razumjeti recept i točno odrediti koji lijek tražite i kako ga dozirati.

Napomena

Izdavanje lijekova na recepte podložno je pravilima koji su na snazi u onoj zemlji u kojoj se propisani lijek izdaje. To znači da će ljekarnici izdavati lijekove prema nacionalnim pravilima, na primjer o ograničenju roka ili doziranja ili samom izdavanju lijekova na recept.

E-recepti

Ako vam je doktor izdao e-recept, obično ćete ga morati zamoliti za primjerak na papiru ako namjeravate iskoristiti recept u drugoj zemlji EU-a jer e-recept možda neće biti moguće upotrijebiti izvan vaše zemlje.

Međutim, neke države članice EU-a uvele su interoperabilne sustave za e-recepte. Na primjer, e-recepti izdani u Finskoj mogu se upotrijebiti u Estoniji, Hrvatskoj i Portugalu bez potrebe za primjerkom na papiru. Popis dostupnih elektroničkih prekograničnih zdravstvenih usluga vidjeti ovdje.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: