Posljednji put provjereno: 09/03/2020

Predočenje liječničkog recepta u inozemstvu

Recept koji vam je izdao liječnik u vašoj zemlji vrijedi u svim državama članicama EU-a. Međutim, lijek propisan receptom u jednoj državi članici ne mora biti dostupan u drugoj ili je dostupan, ali pod drugim imenom.

Od svojeg liječnika možete zatražiti „prekogranični recept", odnosno recept koji ćete moći upotrijebiti u drugoj državi članici EU-a.

Napomena

Prodaja nekih lijekova možda nije odobrena ili oni možda nisu dostupni u drugim zemljama, čak i unutar EU-a.

Recept s pravilnim podacima

Ne postoji određeni obrazac ili format recepta koji ćete moći upotrijebiti u drugoj državi članici EU-a. U većini slučajeva recept koji se upotrebljava u matičnoj državi trebao bi sadržavati dovoljno informacija za upotrebu u drugoj državi članici. On bi morao sadržavati barem sljedeće podatke:

Ako mislite da ćete u inozemstvu trebati uzeti lijek koji vam je propisan ili ako vam je u inozemstvu propisan lijek koji ćete trebati uzimati u svojoj zemlji, provjerite je li liječnik ispisao sve navedene podatke. Tako će farmaceut u drugoj državi članici moći razumjeti recept i točno odrediti koji lijek tražite i kako ga dozirati.

Napomena

Recepti podliježu propisima koji su na snazi u onoj zemlji u kojoj se propisani lijek izdaje. To znači da će farmaceut izdati lijek prema nacionalnim propisima i možda vam, primjerice, neće biti dopušten isti broj dnevnih doza.

E-recepti

Ako vam je doktor izdao e-recept, obično ćete ga morati zamoliti za primjerak na papiru ako namjeravate iskoristiti recept u drugoj zemlji EU-a jer e-recept možda neće biti priznat izvan vaše zemlje.

Međutim, e-recepti izdani u Finskoj mogu se upotrijebiti u Hrvatskoj i Estoniji bez potrebe za primjerkom na papiru.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Utječe li Brexit na vas?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: