Posljednji put provjereno: 09/03/2020

Predočenje liječničkog recepta u inozemstvu

Utječe li Brexit na vas?

Recept koji vam je izdao liječnik u vašoj zemlji vrijedi u svim državama članicama EU-a. Međutim, lijek propisan receptom u jednoj državi članici ne mora biti dostupan u drugoj ili je dostupan, ali pod drugim imenom.

Od svojeg liječnika možete zatražiti „prekogranični recept", odnosno recept koji ćete moći upotrijebiti u drugoj državi članici EU-a.

Prodaja nekih lijekova možda nije odobrena ili oni možda nisu dostupni u drugim zemljama, čak i unutar EU-a.

Recept s pravilnim podacima

Ne postoji određeni obrazac ili format recepta koji ćete moći upotrijebiti u drugoj državi članici EU-a. U većini slučajeva recept koji se upotrebljava u matičnoj državi trebao bi sadržavati dovoljno informacija za upotrebu u drugoj državi članici. On bi morao sadržavati barem sljedeće podatke:

Ako mislite da ćete u inozemstvu trebati uzeti lijek koji vam je propisan ili ako vam je u inozemstvu propisan lijek koji ćete trebati uzimati u svojoj zemlji, provjerite je li liječnik ispisao sve navedene podatke. Tako će farmaceut u drugoj državi članici moći razumjeti recept i točno odrediti koji lijek tražite i kako ga dozirati.

Recepti podliježu propisima koji su na snazi u onoj zemlji u kojoj se propisani lijek izdaje. To znači da će farmaceut izdati lijek prema nacionalnim propisima i možda vam, primjerice, neće biti dopušten isti broj dnevnih doza.

E-recepti

Ako vam je doktor izdao e-recept, obično ćete ga morati zamoliti za primjerak na papiru ako namjeravate iskoristiti recept u drugoj zemlji EU-a jer e-recept možda neće biti priznat izvan vaše zemlje.

Međutim, e-recepti izdani u Finskoj mogu se upotrijebiti u Hrvatskoj i Estoniji bez potrebe za primjerkom na papiru.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: