Posljednji put provjereno: 19/12/2022

Dobivanje vozačke dozvole u EU-u

Za dobivanje vozačke dozvole EU-a en morate:

Uobičajeno boravište

Dozvolu možete zatražiti samo u državi u kojoj obično ili uobičajeno živite. Općenito, to je zemlja u kojoj živite najmanje 185 dana svake kalendarske godine zbog osobnih ili poslovnih obveza.

Ako imate osobne ili poslovne obveze u dvije zemlje EU-a ili više njih, vaše je uobičajeno boravište tamo gdje imate osobne obveze (dok se god tamo redovito vraćate). Ne trebate ispunjavati prethodno navedeni uvjet ako živite u zemlji EU-a radi obavljanja zadatka tijekom određenog razdoblja.

Ako se odselite u drugu zemlju EU-a radi studiranja, vaše se uobičajeno boravište ne mijenja. Međutim, možete zatražiti vozačku dozvolu u toj zemlji EU-a ako možete dokazati da u njoj već studirate najmanje šest mjeseci.

Zahtjevi u pogledu dobi

U nastavku su navedeni minimalni zahtjevi u pogledu dobi koje morate ispuniti za dobivanje vozačke dozvole. Međutim, u nekim zemljama EU-a ta bi donja dobna granica mogla biti viša ili niža, a mogli bi postojati i neki dodatni zahtjevi. Nema gornjih dobnih granica za posjedovanje vozačke dozvole. Možete je imati sve dok ste zdravstveno sposobni za vožnju.

Dob Vrsta dozvole
16

mopedi, kategorija AM

laki motocikli, kategorija A1

kvadricikli, kategorija B1

18

obični motocikli, kategorija A2

Općenito, da biste podnijeli zahtjev za dozvolu za kategoriju A2 trebali biste imati najmanje dvije godine vozačkog iskustva na motociklu kategorije A1. Druga je mogućnost da željenu kategoriju ishodite kad navršite donju dobnu granicu, koja je obično 24 godine.

automobili, kategorije B i BE

vozila srednje veličine, kategorije C1 i C1E

20

teški motocikli, kategorija A

Općenito, da biste podnijeli zahtjev za dozvolu za kategoriju A trebali biste imati najmanje dvije godine vozačkog iskustva na motociklu kategorije A2. Druga je mogućnost da željenu kategoriju ishodite kad navršite donju dobnu granicu, koja je obično 24 godine.

21

velika vozila, kategorije C i CE

minibusevi, kategorije D1 i D1E

24

autobusi, kategorije D i DE

Zahtjevi u pogledu zdravstvene sposobnosti

Prije no što vam izdaju vozačku dozvolu nadležna tijela provjerit će jeste li zdravstveno sposobni za vožnju. U nekim državama zahtijeva se podvrgavanje zdravstvenom pregledu svaki put kad produljujete vozačku dozvolu ili kad dosegnete određenu dobnu granicu. Ako ste vozač kamiona ili autobusa, morate se podvrgnuti zdravstvenom pregledu svakih pet godina.

Vozački ispit i ispitivači

Ne postoje pravila na razini cijelog EU-a o osposobljavanju vozača, autoškolama ili instruktorima vožnje. Međutim, postoje minimalni uvjeti na razini EU-a za:

Ako ispunjavate sve potrebne zahtjeve, izdat će vam se vozačka dozvola u obliku standardiziranom na razini EU-a – plastičnoj kartici s fotografijom i s posebnim sigurnosnim značajkama, uvedenoj u svim zemljama EU-a od 2013.

Saznajte više o oblicima vozačkih dozvola kakvi su izdavani prije 2013. en Klikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici i koji su i dalje valjani, kako izgledaju njihove sigurnosne značajke te prava i kategorije vozila koji su na njima navedeni.

Informacije o pojedinim zemljama

Provjerite pravila za dobivanje vozačke dozvole u zemlji kojoj živite i saznajte više o osposobljenosti vozača i zahtjevima u pogledu ispitivanja, dobi i zdravstvene sposobnosti:

Odaberite svoju državu

Europska komisija nije odgovorna za vanjski internetski sadržaj.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: