Poslovanje
Posljednji put provjereno: 10/03/2020

Valjanost automobilskog osiguranja u EU-u

Utječe li Brexit na vas?

Valjanost obveznog i dodatnog osiguranja

Ako registrirate automobil u nekoj od država članica EU-a, nužno je osigurati ga od odgovornosti trećim osobama. To obvezno osiguranje valjano je u svim ostalim državama članicama EU-a. S tim ste osiguranjem pokriveni ako doživite nesreću pri kojoj su nastale materijalna šteta ili ozljede, osim ozljeda vozača Ostali troškovi nisu obuhvaćeni (na primjer troškovi popravka vašeg vozila).

Moguće je kupiti dodatno osiguranje koje se naziva osiguranje vozača i suputnika od posljedica nesreće i kojim se obuhvaćaju drugi rizici. Tim se osiguranjem proširuje vaša pokrivenost (na primjer na ozljede vozača, oštećenja na vašem vozilu, krađu vozila ili predmeta iz vozila, vandalizam i pravnu pomoć).

Na razini EU-a ne postoje pravila o dodatnom automobilskom osiguranju. Prije putovanja u inozemstvo provjerite uvjete kod vašeg lokalnog osiguravatelja. Osiguravatelji mogu primjenjivati različita pravila u svakoj državi. Stoga vaše osiguranje može biti ograničeno trajanjem (npr. mjesec dana u inozemstvu), udaljenošću (npr. 150 km od granice vaše matične države) ili može isključivati neke države za neke vrste rizika (poput krađe).

Automobilsko osiguranje u državi u koju putujete

Morate registrirati automobil u državi u kojoj živite. Nije potrebno registrirati automobil u državi u koju putujete ako možete dokazati da je vaš boravak privremen, npr. ako u toj državi studirate.

Prilikom registracije morat ćete dokazati da imate automobilsko osiguranje.

Nadležna tijela za registraciju automobila trebala bi prihvatiti osiguranje svakog osiguravajućeg društva:

Ako se selite u drugu državu članicu EU-a i obvezni ste ponovno registrirati svoj automobil, morat ćete provjeriti kod svojeg osiguravatelja hoće li postojeći ugovor biti valjan u državi u koju se selite.

U načelu možete osigurati automobil i u državi članici EU-a u kojoj nemate boravište. No morate provjeriti pruža li osiguravajuće društvo međunarodne usluge.

Primjer

Vrijedi li osiguranje iz moje države u inozemstvu?

Lazlo se iz Slovenije preselio u Irsku i dovezao svoj automobil za koji ima standardnu slovensku policu osiguranja.

Nakon dolaska u Irsku obvezan je registrirati svoj automobil kod irskih nadležnih tijela te će saznati smije li voziti automobil osiguran u Sloveniji. Ako to nije moguće, morat će sklopiti novo osiguranje u Irskoj.

Saznajte više o nacionalnim propisima o automobilskom osiguranju

Odaberite svoju državu

* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

Europska komisija nije odgovorna za vanjski internetski sadržaj.

Kupnja novog osiguranja u inozemstvu

Ako vaš postojeći ugovor o osiguranju nije valjan u državi u koju se selite ili prestane vrijediti nakon što automobil registrirate u toj državi, obratite se nacionalnom uredu zelene karte ili informacijskom centru kako biste saznali koji osiguravatelji nude automobilsko osiguranje u toj državi.

Premije osiguranja i povijest odštetnih zahtjeva

Premije osiguranja motornih vozila razlikuju se među državama članicama EU-a, uglavnom zbog razlika u nacionalnim zakonima o ugovornim odnosima, procjenama rizika i režimima naknada ili složenom i skupom upravljanju međunarodnim odštetnim zahtjevima.

U nekim državama članicama EU-a povijest vaših odštetnih zahtjeva može utjecati na visinu premije osiguranja. Možda ste čuli za takozvani popust za sigurne vozače, bonus za sigurne vozače ili sustav bonusa i malusa. Ako tijekom godine niste imali odštetnih zahtjeva, vaš osiguravatelj vam kod obnavljanja osiguranja može odobriti popust. Ali ako ste imali odštetni zahtjev možda ćete platiti više.

U svakom trenutku od svojeg osiguravatelja možete zatražiti ispis svih odštetnih zahtjeva koje ste podnijeli u posljednjih pet godina. Osiguravatelj vam ga mora dostaviti u roku od 15 dana.

Međutim, ako morate sklopiti novi ugovor o osiguranju u drugoj državi članici EU-a, novi osiguravatelj prilikom izračuna premije osiguranja ne mora uzeti u obzir vašu povijest odštetnih zahtjeva (ni moguće popuste na koje biste imali pravo).

Neki osiguravatelji uzet će u obzir vašu povijest odštetnih zahtjeva, stoga se o tome raspitajte.

Primjer

U matičnoj državi imam besprijekornu povijest odštetnih zahtjeva. Zašto mi osiguravatelj u inozemstvu naplaćuje višu premiju?

Rosa se iz Italije nedavno preselila u Francusku. U proteklih 10 godina nije doživjela nijednu nesreću pa je zato premija njezina osiguranja u Italiji bila prilično niska.

Nekoliko francuskih osiguravatelja odbilo je uzeti u obzir Rosinu talijansku povijest šteta, no ona se nastavila raspitivati dok nije našla osiguravatelja koji je to bio voljan učiniti i na taj je način pribavila jeftinije osiguranje.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: