Poslovanje
Posljednji put provjereno: 14/03/2022

Pristup uslugama opskrbe energijom i njihova upotreba

Elektroenergetski priključak

U EU-u imate pravo priključiti svoj dom na lokalnu elektroenergetsku mrežu i pravo na opskrbu električnom energijom (to ne vrijedi i za plin). Priključak uvodi mrežni operater imenovan za upravljanje elektroenergetskom infrastrukturom na vašem lokalnom području (svaka lokalna mreža ima samo jednog imenovanog operatera).

Obratite se svojem nacionalnom regulatornom tijelu kako biste doznali više o točnim uvjetima, odredbama i tarifama za taj priključak.

To tijelo mora nadzirati i da lokalni mrežni operateri osiguravaju ispravan rad lokalne infrastrukture.

Primjer

Imate pravo na elektroenergetski priključak

Marian se preselio u izoliran ruralni dio Rumunjske i htio je uvesti elektroenergetski priključak u svoj novi dom. Nakon što mu je nekoliko dobavljača reklo da područje na kojem živi nije obuhvaćeno njihovim mrežama, uz pomoć nacionalnog regulatornog tijela doznao je tko je pružatelj te usluge u Rumunjskoj. Obratio se tom dobavljaču, koji ga je zatim priključio na elektroenergetsku mrežu.

Potrošači u osjetljivoj situaciji

Ako se nalazite u osjetljivoj situaciji (npr. ne postoji odgovarajuća infrastruktura ili niste u mogućnosti platiti svoje račune za potrošnju energije), nećete biti isključeni iz elektroenergetske mreže i mogli biste imati pravo na pogodnosti kojima se osigurava vaša opskrba potrebnom električnom energijom. S pomoću jedinstvene kontaktne točke u svojoj zemlji možete saznati u kojim slučajevima imate pravo na tu vrstu potpore i koje se mjere poduzimaju kako biste dobili pomoć.

Odabir dobavljača energije

U EU-u možete sami odabrati dobavljača električne energije među svim dobavljačima električne energije ili plina koji nude usluge na vašem području.

Možete odabrati dobavljača električne energije ili plina registriranog u drugoj zemlji EU-a pod uvjetom da taj dobavljač nudi usluge i na vašem području te da pristane sklopiti ugovor s vama.

Napomena

Postoji važna razlika između dobavljača energije i mrežnog operatera. Na svojem području možete odabrati dobavljača, ali ne i mrežnog operatera. Mrežni operater ne smije sam nuditi opskrbu električnom energijom. Katkad je mrežni operater dio većeg društva koje zaista nudi opskrbu električnom energijom. Međutim, u tom slučaju taj mrežni operater mora imati zaseban vizualni identitet radi izbjegavanja zabune sa zasebnim društvom koje nudi opskrbu.

Promjena dobavljača energije

Odlučite li promijeniti svojeg dobavljača električne energije ili plina, ta vam se promjena neće naplatiti. Mrežni operater na vašem području mora provesti promjenu u roku od 3 tjedna pod uvjetom da poštujete uvjete i odredbe izvornog ugovora (npr. otkazni rok, ugovoreno minimalno trajanje ugovora). Dobavljačima nije dopušteno nametati nerazmjerne obaveze kojima bi spriječili potrošače u promjeni dobavljača.

Najkasnije šest tjedana nakon što promijenite dobavljača trebali biste primiti izjavu o zaključenju / završni račun od svojeg prijašnjeg dobavljača.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: