Poslovanje
Posljednji put provjereno : 04/09/2018

Pristup energetskim uslugama i njihova upotreba

Elektroenergetski priključak

U EU-u imate pravo priključiti svoj dom na lokalnu elektroenergetsku mrežu i na opskrbu električnom energijom (to ne vrijedi i za plin). Priključak uvodi mrežni operater imenovan za upravljanje elektroenergetskom infrastrukturom na vašem lokalnom području (svaka lokalna mreža ima samo jednog imenovanog operatera).

Obratite se svojem nacionalnom regulatornom tijeluen kako biste se upoznali s točnim uvjetima, odredbama i tarifama za taj priključak.

To tijelo mora nadzirati i da lokalni mrežni operateri osiguravaju ispravan rad lokalne infrastrukture.

Primjer

Jack je preselio u izolirani dio škotskog ruralnog podneblja i želio uvesti elektroenergetski priključak u svoj novi dom. Nakon što mu je nekoliko opskrbljivača reklo da područje u kojem živi nije obuhvaćeno njihovim mrežama, uz pomoć nacionalnog regulatornog tijela doznao je tko je pružatelj te usluge u Škotskoj. Obratio se tom opskrbljivaču, koji ga je zatim priključio na elektroenergetsku mrežu.

Potrošači u osjetljivoj situaciji

Ako se nalazite u osjetljivoj situaciji (npr. ne postoji odgovarajuća infrastruktura ili niste u mogućnosti platiti svoje račune za potrošnju električne energije), nećete biti isključeni iz elektroenergetske mreže i mogli biste imati pravo na pogodnosti kojima se osigurava vaša opskrba potrebnom električnom energijom. S pomoću jedinstvene kontaktne točkeen u vašoj zemlji možete saznati u kojim slučajevima imate pravo na tu vrstu potpore i koje se mjere poduzimaju kako bi vam se pomoglo.

Odabir opskrbljivača energijom

U EU-u možete sami odabrati opskrbljivača električnom energijom s opsežnog popisa opskrbljivača električnom energijom ili plinom u EU-u koji nude usluge na vašem području.

Možete odabrati opskrbljivača električnom energijom ili plinom registriranog u drugoj državi članici pod uvjetom da taj opskrbljivač nudi usluge i na vašem području te da pristane sklopiti ugovor s vama.

Trebali biste biti svjesni razlike između opskrbljivača u EU-u i mrežnog operatera. Na svojem području možete odabrati opskrbljivača, ali ne i mrežnog operatera. Mrežni operater ne smije sam nuditi opskrbu električnom energijom. Katkad je mrežni operater dio većeg društva koje zaista nudi opskrbu električnom energijom. Međutim, u tom slučaju taj mrežni operater mora imati zaseban vizualni identitet radi izbjegavanja zabune sa zasebnim društvom koje nudi opskrbu.

Promjena opskrbljivača energijom

Odlučite li promijeniti svojeg opskrbljivača električnom energijom ili plinom, ta vam se promjena neće naplatiti. Mrežni operater na vašem području mora provesti promjenu u roku od 3 tjedna pod uvjetom da poštujete uvjete i odredbe izvornog ugovora (npr. otkazni rok, ugovoreno minimalno trajanje ugovora). Opskrbljivačima nije dopušteno nametati nerazmjerne obaveze kojima bi spriječili potrošače u promjeni opskrbljivača.

Najkasnije šest tjedana nakon što promijenite opskrbljivača trebali biste primiti izjavu o zaključenju/završni račun od svojeg prijašnjeg opskrbljivača.

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Zatražite pomoć ili savjet Europskog potrošačkog centra u svojoj zemljien

Podijeli: