Posljednji put provjereno: 11/02/2022

Investicijski proizvodi

Kad umjesto štednje na klasičnom štednom računu želite drugdje uložiti svoj novac, banke ili osiguravajuća društva obično vam nude investicijske proizvode, fondove i police osiguranja povezane s investicijskim proizvodima, poznate i pod nazivom „ upakirani investicijski proizvodi za male ulagatelje i investicijske osigurateljne proizvode" (PRIIP-ovi). Za razliku od klasičnoga štednog računa vrijednost ulaganja i prihod od investicijskih proizvoda mogu se smanjivati i povećavati.

Budući da funkcioniranje investicijskih proizvoda može biti prilično složeno, nije uvijek lako razumjeti moguće povrate i rizike. Pravila EU-a jamče vam da ćete dobiti detaljne informacije prije sklapanja ugovora o investicijskom proizvodu na temelju kojih možete potpuno sagledati razmjer i vrstu rizika koje preuzimate.

Napomena

Tim pravilima EU-a nisu obuhvaćeni programi strukovnih mirovina, izravna ulaganja (kao što su dionice), investicijski proizvodi za profesionalne ulagatelje i proizvodi životnog osiguranja bez mogućnosti ulaganja za male ulagatelje kad se naknade plaćaju samo u slučaju smrti ili u vezi s nesposobnošću.

Ključne informacije o ulaganju

Prije nego što se odlučite za investicijski proizvod, osoba ili organizacija koja ga prodaje mora vam dati dokument s ključnim informacijama. Taj standardni dokument sastavljen je tako da sadržava jasne odgovore na vaša pitanja o obilježjima, rizicima i troškovima investicijskog proizvoda za koji ste zainteresirani.

Dokument koji dobijete ne smije biti dulji od tri stranice veličine A4 i mora sadržavati sljedeće:

Vrijeme za usporedbu i odabir

Dokument s ključnim informacijama omogućuje vam da jednostavno usporedite investicijske proizvode različitih pružatelja i odaberete onaj koji vam najbolje odgovara.

Zato morate pravodobno dobiti taj dokument kako biste imali dovoljno vremena da razmotrite mogućnosti prije nego što se obvežete ugovorom ili ponudom. Čak i ako postoji rok za odustajanje, osoba koja vam prodaje investicijski proizvod mora vam dati dokument s ključnim informacijama prije potpisivanja ugovora.

Primjer

Dokument s ključnim informacijama može vam pomoći pri odabiru odgovarajućega investicijskog proizvoda.

Leonard je želio uštedjeti nešto novca za mirovinu. Sa svojom bankom razgovarao je o različitim mogućnostima. Banka mu je predložila da svaki mjesec odvoji 150 eura za posebnu štednju u obliku životnog osiguranja. Objasnili su mu da s takvom vrstom investicijskog proizvoda može ostvariti veći povrat od običnoga štednog računa. Leonard je tražio dodatne informacije o toj štednji te je dobio dokument s ključnim informacijama. Nakon što je pročitao dokument, Leonard je na temelju različitih scenarija uspješnosti uvidio da bi mogao izgubiti dio mirovinske štednje ako ulaganja povezana sa štednjom ne budu uspješna. Razgovarao je s bankom i na kraju se ipak odlučio za klasični štedni račun.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: