Poslovanje
Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Ugovorne informacije

Pravo na informacije prije kupnje

Kad kupujete proizvod ili uslugu u EU-u, prodavatelj vam prije kupnje mora pružiti jasne, točne i razumljive informacije o proizvodu ili usluzi.

Te ugovorne informacije trebale bi uključivati sljedeće:

Neke od tih informacija ne moraju vam biti izričito pružene ako su jasne iz konteksta, primjerice, informacije o značajkama proizvoda koji se nalazi na polici u trgovini.

Ako kupujete na internetu, telefonski, putem poštanske narudžbe, kataloga ili od trgovačkog putnika, prije kupnje moraju vam biti pružene i sljedeće detaljnije informacije:

Kad tako kupujete, imajte na umu da ne morate platiti troškove dostave niti bilo koje druge troškove o kojima niste bili unaprijed obaviješteni.

Ugovori moraju biti pisani jednostavnim i lako razumljivim jezikom i ne smiju sadržavati nepoštene ugovorne odredbe.

Napomena

U nekim zemljama EU-a pravo na primitak potvrde narudžbe, pravo na otkazivanje narudžbe i drugi pravni zahtjevi ne primjenjuju se na kupnju od trgovačkog putnika u iznosima nižima od 50 eura.

Potvrda o kupnji

Ako nešto niste kupili u fizičkoj prodavaonici, na primjer ako ste to kupili preko interneta, telefona ili iz kataloga, morate dobiti pisanu potvrdu o izvršenoj transakciji. Potvrda mora biti izdana na papiru ili na trajnom mediju poput poruke e-pošte ili poruke na vašem osobnom računu na internetskim stranicama prodavatelja, pod uvjetom da je u obliku koji možete spremiti i koji prodavatelj ne može izmijeniti bez vašeg pristanka.

Digitalni sadržaj

Posebni zahtjevi u pogledu informacija primjenjuju se kada na internetu kupujete digitalni sadržaj, na primjer kad preuzimate glazbu ili videozapise ili kad ih slušate odnosno gledate (streaming). Prije kupnje morate biti obaviješteni i o tome podržava li taj sadržaj odgovarajući hardver ili softver (interoperabilnost) te o njegovoj funkcionalnosti, uključujući moguća geografska ograničenja uporabe sadržaja i mogućnost umnožavanja za privatne potrebe.

Telefonska komunikacija nakon obavljene kupnje

Prodavatelji koji potrošačima telefonski nude podršku ili usluge nakon prodaje moraju se pobrinuti da se ti pozivi naplaćuju po osnovnoj tarifi za obične telefonske pozive. Prodavateljima je zabranjeno zahtijevati od potrošača da za postavljanje upita ili podnošenje pritužbi povezanih s kupnjom ili ugovorom zovu telefonske linije s višom tarifom.

Kupnja na internetu od prodavatelja izvan EU-a

Vaša potrošačka prava u okviru pravila EU-a obično se primjenjuju i na kupnju preko interneta od prodavatelja koji nisu iz EU-a, ali su usmjereni na potrošače iz EU-a. Međutim, mogli biste imati poteškoća u ostvarivanju svojih prava u slučaju sukoba s prodavateljima koji nisu iz EU-a.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: